CV haalt nooit max aanvoertemperatuur

MvdLeeden

  • #1
Okee, probleem is als volgt. Mijn cv haalt nooit de max ingestelde aanvoertemperatuur. Voetventielen, ik denk dat ze goed staan. Retourtemperatuur is stuk lager dan wat het mag zijn. Ik heb een thermostaat die ik zowel modulerend als aan/uit kan aansluiten (wel even contactjes doorverbinden), beide situaties geven hetzelfde gedrag. Kamertemperatuur is 19 graden, thermostaat ingesteld op bijvoorbeeld 28 graden. Pomp in stand 1 of 2 of 3...maakt allemaal niet uit. Max aanvoertemperatuur heb ik nu op 70 staan, bij ongeveer 58/59 stopt de brander...nadraaien...en daarna blijft de pomp eindeloos nadraaien, gaat niet uit. In het test programma met maximale capaciteit komt de temperatuur een stuk hoger, rond de 66. Als ik de max aanvoertemp verhoog naar 80 graden blijft de cv bij normaal bedrijf afhaken bij ongeveer 60 graden, testprogramma komt dan wel tot ongeveer 75 graden.

Mijn cv: Intergas Kombi Kompakt HR 28, rijtjeshuis van 450 kuub, 7 radiatoren en 1 convector, allemaal niet super spannend.

Heeft iemand dit ook bij de hand gehad? Wat zorgt ervoor dat de cv niet door blijft branden en de aanvoertemp probeert te benaderen? Waarom haakt hij af ver voor de retourtemperatuur hoog wordt?

Mvg
Martijn
 

Bernhard

  • #2
Retourtemperatuur is een stuk lager. Wat is dan de retourtemperatuur? Aanvoer en retourtemperatuur gelijktijdig opmeten. bernhard
 

MvdLeeden

  • #3
Als de ketel aanslaat is de aanvoertemperatuur 39 graden, de retourtemperatuur is op dat moment 37 graden. Als de brander stopt na ongeveer 40 seconden is de aanvoertemperatuur 58 graden, de retourtemperatuur is dan nog steeds 37 graden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Vermoedelijk staan de voetventielen veel te ver geknepen. Er moet altijd minimaal 1 VOLLEDIG open staan.
 

MvdLeeden

  • #5
Kan ik vrij eenvoudig testen, pak ik degene het verst van de cv verwijderd. Ga het meteen even doen, to be continued...
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Inregelen gaat als volgt:

1)Alle voetventielen en thermokranen helemaal open
2)Half uur volgas stoken
3)Alle retourtemperaturen meten en opschrijven
4)De radiatoren met de hoogste retourtemperaturen (iets) knijpen
5)Weer bij 2) beginnen.

De radiator die in eerste instantie de laagste retourtemperatuur had, knijp je dus nooit. Meestal een relatief grote radiator, relatief ver van de ketel.

Doel is (min of meer) gelijke retourtemperaturen te krijgen.

Vaak zie ik dat de boel veel te ver geknepen wordt, om maar een deltaT van 20 graden te halen. Totale onzin, en het geeft lawaai- en opwarmklachten. De juiste deltaT wordt vanzelf bepaald door het systeem als het inregelen klaar is.
 

MvdLeeden

  • #7
Geen enkel verschil Hessie.

Maar iets anders, de pomp draait non-stop, dus niet alleen tijdens het branden en nog een minuut daarna (zoals ingesteld in het installatiemenu), maar continu...wat veroorzaakt dat..?
 

Ceeshobby

  • #8
Heeft het wel gewerkt?
Welke thermostaat heb je?
Misschien staat de aanvoer temperatuur in de thermostaat wel op 60gr ingesteld.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Als de ketel na 40 seconden al zo snel in temperatuur klimt, is de doorstroming veel te slecht.
Ik zou zeggen systeem opnieuw inregelen, met uitgangspunt gelijke temperaturen. Niet zoeken naar een bepaalde retourtemperatuur, maar gelijke retourtemperatuur. 1 of meerdere radiatoren moet het voetventiel of dubbel instelbare kraan dus helemaal open staan.

thermostaat aanvoertemp geldt alleen bij opentherm, niet bij aan/uit
 

Bernhard

  • #10
Beginnen met alles helemaal opendraaien. Na 15 minuten de retourtemperaturen meten. De radiatorventielen inregelen op de radiator met de hoogste retourtemperatuur. bernhard
 

MvdLeeden

  • #11
Het heeft wel gewerkt ja.

Mijn thermostaat is een Honeywell Round Clock Deluxe, kan zowel als klok thermostaat gebruikt worden als via Opentherm, ligt eraan hoe je hem aansluit. In het installatiemenu van de thermostaat kan ik de aanvoertemperatuur niet instellen, wel uitlezen (wanneer via Opentherm aangesloten, anders niet natuurlijk).

Ik ga maar eens helemaal vanaf nul beginnen met inregelen. twee vraagjes nog, begin je met de pomp gewoon op stand drie? (hoogste stand). En hoeveel schakelmomenten in de thermostaat? 6/9/12?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Ik zou beginnen op stand 2, en 6 schakelmomenten (=fabrieksinstelling), prima voor radiatoren.
 

MvdLeeden

  • #13
Om de thermostaat te elimineren heb ik even een andere Opentherm thermostaat gemonteerd, gedrag blijft hetzelfde: cv tikt af op 60 graden en pomp blijft eindeloos draaien. Het betreft de allersimpelste Honeywell Round Clock Modulation, je kunt er behoudens de temperatuur helemaal niets aan instellen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #14
Het feit dat de temperatuur zo snel oploopt kan maar 1 ding betekenen: Er is veel te weinig doorstroming. Dus of de ventielen staan (gedeeltelijk) dicht, of er is een verstopping in het systeem of de ketel. Of de pomp is niet fris.
 

MvdLeeden

  • #15
Op zich heb ik het idee dat het water vrij snel bij de radiatoren komt, ook bij de verste. Helemaal gerust ben ik echter niet op de pomp; hij maakt een beetje een zacht borrelend/schurend geluid... Hoe kan ik definitief vaststellen of de pomp kapot is?

Verder, als ik de thermostaat zijn werk laat doen duurt het uren en uren voordat de woonkamer wordt (ik weet het, waterzijdige inregeling nagaan), maar gooi ik de cv in een testprogramma met vol vermogen, dan gaan de graden een stuk rapper naar boven. Het te vroege naar beneden moduleren gebeurt echter met beide honeywell modulerende thermostaten. Zijn dit nou z'n beroerde thermostaten dat ze te vroeg het gevraagde vermogen naar beneden moduleren..?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #16
Als ik mij niet vergis....dan kijkt de software tijdens
het geforceerd hooglast branden, op dat moment alleen
naar je aanvoer temperatuur....
En als je een opentherm thermostaat erop hebt, dan moet je
in je display van de ketel zien, wat hij berekend heeft
als aanvoer temperatuur.
Het zou zomaar kunnen dat er een sensor roet in het eten
gooit, maar het heeft er eerder alle schijn van, dat de
ketel zijn vermogen absoluut niet kwijt, en dat je het
in eerste instantie in je radiatoren moet zoeken
 

MvdLeeden

  • #17
Ik heb zo even het anticipatieweerstandje verwijderd in de cv...in no time had ik de juiste temperatuur in de woonkamer...ik wacht even wat hij morgenochtend doet.

T.b.c...
 

Marcn88

  • #18
Lijkt mij dat de thermostaaat wel een hoge aanv temp vraagt maar dat de ketelregeling zn vermogen er gewoon uithaalt ivm de delta t tussen aanvoer en retour, de retour blijft op dat moment ver achter de aanvoer temp waardoor delta t overschreden wordt en de ketelzn vermogen reduceert bij handmatig HL kijkt toestel alleen naar de max ingestelde aanvoer temp het magische ding hier is echt inregelen en in uw geval dus zorgen dat er meer flow over de installatie is
 

MvdLeeden

  • #19
Vanmorgen bereikte de verwarming in ongeveer 50 minuten bijna de gevraagde temperatuur (18graden -> 21 graden), maar toen moest ik de deur uit. Hiervoor deed hij er uren over.

Ik ga de waterzijdige inregeling nog wel langs, er is ruim genoeg flow, dat weet ik zeker, maar ik wil wel even checken hoe goed het ingeregeld is nu.

Ik kijk het even een week aan zo. Thanks allemaal voor jullie reacties so far!

Martijn
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu