Condenserende waterleiding

Willemmeel

  • #1
Beste klussers, graag jullie expertise over het volgende:

Mijn koud waterleiding loopt vanaf de meterkast vlak boven de grond naar de trap en volgt deze verder omhoog richting de woonlaag. Op het stukje van de meterkast naar de trap (+/- 50 cm) treed condensatie op. Ik woon er al een aantal jaar en het valt me voor het eerst dit jaar/deze winter op.
Nu de druppels op de vloerbedekking beginnen te vallen en plekken beginnen te vormen moet ik actie ondernemen. Wat zijn mijn opties?

Moet ik de waterleiding laten vervangen op dit stukje?
Kan ik de leiding nog ergens mee beschermen?

Hopelijk hebben jullie het antwoord.

Bedankt!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Isoleren met isolatiemateriaal voor b.v. verwarmingsbuizen.
Dit is te koop in elke bouwmarkt.
 

Willemmeel

  • #3
Beste Ronny,

bedankt voor je snelle antwoord. Ik heb daarover 2 vragen:

* Met het isoleren voorkom je de condensatie? Als je het vocht opsluit krijg je corrosie lijkt me?
* Heb je die isolatie in meerdere vormen/kleuren/maten? Aangezien het een zichtbaar gedeelte is in de gang.
 

Kacheltje

  • #4
Als je met deze dagen condens op je waterleiding hebt verdenk ik de ventilatie in huis ook. De lucht is op het moment kurkdroog waardoor je nu niet echt last van condens zou moeten hebben.
 

Willemmeel

  • #5
Dat klopt ook zeker, ik woon in een ouder huis in Haarlem en de gang is de afgelopen maanden aangepakt tegen vocht (injectie, nieuwe grondplaten, etc). Dat de waterleiding nu op een nieuw stukje vloerbedekking condenseert is wel nieuw voor mij. Wellicht te maken met de zeer koude waterleiding en de warme lucht eromheen? De gang zou zelf behoorlijk minder vochtig moeten zijn na alle inspanningen van de afgelopen maanden.
 

Kacheltje

  • #6
Het dauwpunt ligt voor het midden van het land nu op -10. Als je waterleiding kouder is dan -10 graden krijg je condens..... ijsvorming. :mrgreen:

Reden kan zijn geen goede ventilatie en/of een vochtige woning. Een vochtige woning heb je zo te lezen in iedergeval.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Met het weer zoals vandaag ligt het dauwpunt in een woning bij een luchtvochtigheid van 50 % en 21 graden C rond de 10 graden C.
Het dauwpunt wordt berekend aan de hand van de luchtvochtigheid en de temperatuur, zie o.a. hier.
Wat het dauwpunt buiten is is niet relevant.

Een koofje kan ook dienen als afscherming, wel eerst buis-isolatie om de pijp doen.
 

Kacheltje

  • #8
De relatieve vochtigheid maakt zeker wel wat uit en is van invloed van binnen.
In goed geventileerde woningen zou de relatieve vochtigheid nu rond de 30% bij een graad of 20 binnen. Dit is vaak ook te herkennen aan de statische ontladingen bij dragen van bepaalde kleding.
Enige leidingen die hier huis condenseren zijn de koudwater kranen en leidingen in de badkamer bij gebruik van de douche.

Die -10 graden zal voor binnen door bewoning zeker wat hoger liggen maar niet in die mate dat de koudwaterleiding in dit jaargetijde en omstandigheden leidt tot condens.
Het gebruik van isolatie is een oplossing om condens te voorkomen, gebruik hiervoor een isolatie die dampdicht is en overal goed dichtend aansluit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Je hebt vast niet even met die link gespeeld. :wink:

Gisteren was het 30% vocht. Op dit moment is het 56% vocht dan moet je heel wat ramen op een kier zetten om het rond 30% te krijgen.
 

Kacheltje

  • #10
Gisteren was het boven idd dertig procent bij 20 graden op de slaapkamers thuis en niet alle ramen open hoor.
Ik heb al enige jaren een weerstation thuis. :lol:
 

Kacheltje

  • #11
Het condenseren heb je alleen bij ruim gebruik van water. Dat de leiding vochtig is zo nu en dan is niet zo vreemd. Wel als er druppels afkomen want dat betekent veel en langdurig waterverbruik.
 

Willemmeel

  • #12
Hoe het zit met T/D weet ik niet echt. Feit is dat de leiding condenseert op dat stukje en er iets aan gedaan moet worden. Veel of ruim watergebruik? Tja, wat is veel, 2x douche, was, etc. Niets bijzonders. Ik heb niet het idee dat de gang op dat plekje erg vochtig is... Isolatie zal dan de beste oplossing zijn denk ik.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Kies voor een buisisolatie die aan de buitenzijde damdicht is. Ook het begin en het eind dicht maken. Bij een dampopen materiaal komt er toch water op de buis alleen dan zie je het niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu