Chronotherm IV thermostaat aansluiten op Brink B8M - Vervolg

Kroket_36

  • #1
Hallo,

Ik heb nog twee vragen m.b.t. het aansluiten van een Chronotherm IV op een Brink luchtverwarming type B8M. Het installatievoorschrift van mijn Brink B8-M uit 1985 heeft het over een "warmteversnellingsweerstand" van 0.2 A. Ik neem aan dat er dus een weerstand bedoeld wordt van 24 V / 0.2 A = 120 Ohm. In het vorige topic had Tommie-boy het over 100 Ohm, maar uit zijn codering (en foto) bleek dat er een weerstand van 2200 Ohm :?: met een tolerantie van 5 % gebruikt werd. Wat is nu de goede waarde?
De tweede vraag is of de thermostaat Chronotherm IV die Brink zelf verkoopt, verder gelijk is aan die je in elke bouwmarkt kan kopen (die van Brink is 2x zo duur :wink:).

Heeft iemand een antwoord op deze twee vragen? Alvast bedankt
 

Xr8

  • #2
Op de Brink thermostaten zitten volgens mij extra functies voor deze apparatuur. Heb wel eens zo'n nieuwe unit geplaatst, de thermostaat die hier bij zat was een modulerende geloof ik.

Een warmteversnellingsweerstand werd in de regel gebruikt bij oude kwikthermostaten. Soms kan het ook nodig zijn deze bij een gewone aan/uit thermostaat te plaatsen. Eea zal wel in de documentatie vermeld zijn. Het zijn vaak de meest simpele weerstanden, verkrijgbaar bij de elektronica winkels.

Succes.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
Op de brink thermostaat zitten idd meerdere functies.
U kunt dan bijvoorbeeld in de zomer de boel laten ventileren (koelen) via de ketel. Met een "gweone"chtonoterm kan dit ventileren niet .

Wat de weerstand betreft, voor zover ik weet is deze niet nodig zodra u de "oude" analoge thermostaat gaat vervangen voor een digitale.
 

Kroket_36

  • #4
Bedankt voor de hulp zover :D, maar wat ik eigenlijk wil is het vervangen van mijn huidige Sauter thermostaat (4-draads) door een Chronotherm IV (2-draads). Het idee is om het geheel dan uit te voeren volgens het bijgevoegde elektrisch schema van de Sauter. Het probleem is nu dat ik niet weet wat de grootte van de weerstand moet zijn. De beschrijving van het schema klopt niet met de foto van de weerstand, zoals beschreven door Tommie-boy in het eerste deel (van 2-1 2008). Ik wil graag dit schema volgen om gebruik te kunnen maken van de comfort regeling van mijn Brink.
Deze ketel heeft verder geen ventilatiestand.

Wanneer ik verder op de site van Brink kijk, vind ik alleen een thermostaat Chronotherm + reset terug onder artikel nr. 510401. Ik heb geen idee of deze speciaal aangepast is voor luchtverwarmingen. Weet iemand hier meer over? Alvast bedankt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
De anticipatieweerstand zit in de ruimte thermostaat en bij vervangen wordt die gelijk verwijdert.

Een nieuwe mechanische thermostaat met warmteversneller moet dan wederom ingesteld worden op 0,2 amp (zit ook weer in de thermostaat).

Als u een andere dan de orginele thermostaat van Brink aansluit mist u de aansluiting van de komfortschakelaar, deze is in de winter zeker wel gewenst.

Als u een chronotherm aan gaat sluiten kan dat tussen de aan /uit contacten van de verwarmer K1 en K2, K3 en K4 contacten niet gebruiken.

Vr Gr en succes ermee.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
De warmteversnellingsweerstand (anticipatieweerstand) is uitsluitend bedoeld voor Honeywel T87F en gelijkwaardige thermostaten met een bimetaal.
Deze instelbare weerstand zit in de thermostaat zelf, en moet indien deze is aangesloten op de Brink verwarming op 0,2 Ampere worden ingesteld.

Gebruik je in plaats van de Sauter, Honeywell T87F e.d. een Chronotherm IV dan kun je dat hele verhaal vergeten.
De Chronotherm heeft geen anticipatieweerstand, je kunt deze dus niet instellen.
Een extra weerstand plaatsen is helemaal onzin.

Het enige waar je op moet letten is de schakelspanning en stroom.
Controleer even of de thermostaat 24V ~ of 230V ~ moet schakelen bij de Brink luchtverwarming.
(indien de Chronotherm 230 moet schakelen, dan dien je er een hulprelais tussen te zetten)
 

Kroket_36

  • #7
Bedankt Cvolieboy en Ronny,

Het is duidelijk dat ik geen extra weerstand nodig, wanneer ik een Chronotherm ga gebruiken. Ik begrijp alleen niet dat mijn Brink een apart contact (K4 - 21) heeft, terwijl de weerstand in werkelijkheid op contact (K2 - 14) zit, maar goed :o .
Ik ga nu een chronotherm IV combineren met een aan-uit schakelaar om zo toch de comfort schakeling te handhaven. Dus ik ga de contacten 13, 14 en 15 van de Brink gebruiken. Het contact 21 vervalt dus nu. Nu nog alleen een mooi doosje zoeken om alles in onder te brengen. :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu