Chemische pluggen, hoe werken ze

Stylus3530

  • #1
Hello Folks,

Ik moet in de keuken enkele hangkastjes ophangen in een snelbouwbrik. Nu heeft een kennis van mij mij chemische pluggen aangeraden, dit zijn na het schijnt glazen buisjes met een vloeistof erin, die zich uitzetten zodra ze in de muur zitten.

Mijn vraag is nu of iemand mij kan vertellen hoe een chemische plug nu eigenijk werkt en hoe men ze moet gebruiken? Ik denk dus dat men een gat moet boren, de plug erin steken en dan moet men daar een schroef inschroeven. Maar dat lijkt mij vrij moeilijk omdat het glas is, moet men de plug misschien eerst nog kapot maken met een nagel alvorens men schroeft?

Misschien heeft er wel iemand een link waar de werking en het gebruik worden uitgelegd.

Alvast hartelijk bedankt,

Stylus3530
 

EdP

  • #2
In de glazen capsule zit een chemische substantie die zich bindt aan de schroef en aan de steen. Dus je boort een gat, blaast het gat schoon met een rietje of een speciaal pompje, de capsule met substantie erin en inderdaad de schroef erin boren.

Er is ook een systeem waarbij je 2 componenten met een soort injectiespuit in het gat spuit en daarna de schroef erin duwt.

P.S. voor meer info en links klik hier.
 

Stylus3530

  • #3
Ik heb me zo een plugs gehaald en deze waren 8 cm lang, diameter 8, nu heb ik dus een gat geboord dat diameter 8 was, maar de pluggen gingen er bijna niet in, tenzij ik ze er met de hamer zou inkloppen.

Maar omdat ik schrik had dat deze buisjes zouden breken heb ik het gat een klein beetje vergroot en nu gingen de buisjes er wel in. Om de schroef er kunnen in te steken moest ik er vanachter een tik op de schroef geven. Resultaat: de buisjes schoven eerst nog een stukje verder en braken dan pas, ik denk dus dat ik nu niet genoeg houvast ga hebben.

Kan er me iemand de juiste werkwijze beschrijven aub?

Thanks,

Stylus
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Gevalletje RTFM?

Gat boren op de voorgeschreven diameter en diepte.
schoonblazen.
Chemisch anker erin.
En dan met een draadeind/schroef/whatever het anker stuk slaan en de bout/schroef zo ver mogelijk door drukken en laten uitharden.

Ik gebruik doorgaans draadeind welke ik later op maat knip met een speciale kniptang. (na uitharden).
 

Stylus3530

  • #5
Hello Headhunter,

Eigenlijk wist ik eerst niet wat RTFM betekende, maar toen heeft iemand mij er een verklaring voor gegeven: RTFM=read the fucking manual, eigenlijk dus vrij vertaald lees de gebruiksaanwijzing, daar ik in de hobbyzaak echter geen gebruikshandleiding had meegekregen, ging dit eigenlijk zeer moeilijk, je beschrijving hoe ik het moest oplossen was eigenlijk zeer verhelderend, en als men de meeste gebruiksaanwijzingen doorleest is dit toch maar chinees. Dus many thanks.

Ik ben echter weer in de hobbyzaak geweest en nu heeft men mij een tweekomponenten systeem met pluggen meegegeven en raad eens, ook hier was handleiding bij, dus heb ik de man in kwestie het mij maar laten uitleggen en nu staan de haken dus, maar ik moet er wel bijvertellen dat het een vrij dure aangelegenheid is.

Ik wil echter iedereen(& natuurlijk ook hun naasten) op dit Forum nog het beste, vooral veel klusplezier), en een goede gezondheid toewensen.


Greetings,

Stylus3530
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Ik vind het een kwalijke zaak dat zulk chemisch en potentiaal gevaarlijke stoffen zonder handleiding verkocht worden als het mis gaat is het voor een arts heel belangrijk te weten om welke stoffen het gaat.

Verstandig om de verkoper het je in ieder geval te laten uitleggen.
En mooi dat het gelukt is.

Veel klusplezier in 2006
 

EdP

  • #7
Even een kleine opmerking: RTFM betekent ook wel Read The Fabulous Manual :wink:
 

Markus

  • #8
Ik begrijp heel het nut niet van chemische ankers voor een keukenkastje....
Voortaan naar de vakhandel voor je spullen ipv de hobbyzaak?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu