CD aarden aan CAP

Doehetzelf-ron

  • #1
Hallo,

Ik weet dat er al veel geschreven is m.b.t. het aarden van de badkamer maar toch heb ik nog een vraagje:
Ik ben bezig een slaapkamer om te bouwen tot badkamer. de CD (centraaldoos) is niet voorzien van een aarde draad. alle groepen op de verdieping hebben geen geaarde stopcontacten (iet wat gedateerd huis).
In de badkamer maak ik een CAP met daarop aangesloten alle onderdelen van de badkamer die er op aangesloten moeten worden. mag ik voor de wcd en de verlichting welke gevoed worden vanuit de CD een aardedraad trekken van de CAP naar deze CD?
Van het CAP trek ik een 6mm draad via de schacht en kruipruimte naar de meterkast waar ik hem aansluit op de "aardpen"

Graag zou ik gebruik willen maken van jullie kennis, alvast bedankt.

Ron
 

Ronald42

  • #2
Nee het op deze manier aarden is niet toegestaan en kan tot gevaarlijke situaties lijden. Het moet toch mogelijk zijn om via de installatie een aarddraad bij te trekken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Nee, dat mag niet. Je bent gehouden aan de nu geldende norm en die schrijft voor dat het CAP op de aardleiding in de CD wordt aangesloten. Als die niet aanwezig is zul je die dus moeten bij trekken. Voordeel is dat je dan gelijk eventueel andere ruimtes op die verdieping ook van randaarde kan voorzien. Er loopt dus geen directe aardleiding van het CAP naar de meterkast meer.
 

Doehetzelf-ron

  • #4
Ronald42 en Sxnder,

Begrijp ik het goed, dat er dus geen 6mm blanke aard draad van CAP in badkamer naar de meterkast hoeft te lopen maar alleen een geel-groene draad van CD badkamer naar de meterkast moet? en dan weer van de CD naar de CAP een geel-groene draad.
Waar sluit ik deze geel-groene draad aan in de meterkast? op de aardpen? of in de stoppenkast en dus werk voor een erkend installateur)
 

Ronald42

  • #5
Ja je moet een geel/groene draad door de installatie heen trekken naar de CD. Vervolgens ga je met een ge/gr naar het CAP. De blank 6 mm² van het aardblok in de meterkast is komen te vervallen. zie hier



De ge/gr draad word aangesloten op de aardrail in de meterkast en als u dat voorzichtig doet. Hoofdschakelaar uit of aaardlek uit en alle groepen uit dan kan u dit zelf. Bij twijfel altijd installateur inschakelen. Een wcd in de badkamer moet overgens ook altijd achter de aardlek zitten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Klopt, De aarddraad komt gewoon op de aardrail in de 'stoppenkast' en vandaar via de bestaande leidingen naar de CD in de nieuwe badkamer. Hiervandaan loopt dan idd een geel/groene in buis naar het CAP en één naar de WCD in zone 3.
 

Doehetzelf-ron

  • #7
Bedankt voor uitleg.
Ik kan aan de slag
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu