Bureau maken

Rob1974

  • #1


Hallo,

Ik wil een bureau gaan maken zoals op de tekening. Ben zelf geen ervaren klusser een hele uitdaging dus.

De uitdaging waar ik advies over wil vragen is hoe het bovenblad te maken. Het plan is om er zowel dwars als in de lengte schotjes in te zetten, dat zal de stevigheid garanderen. Als ik nu alles vastlijm, dan zal ik dit waarschijnlijk het boven- en onderblad moeten verstevigen / verbinden met schroeven. Maar hoe kan ik dit doen zonder dat je schroeven ziet.

P.S. het blad is geïnspireerd op de tafel Phil van Spectrum, maar meer tafels hebben een gelijk blad.

Alvast bedankt voor het advies.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Werken met deuvels een optie?

Groeten b
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Dan is het inderdaad een hele uitdaging, maar als het lukt is het ook een hele mooie klus.

Overweeg om een lamello machine aan te schaffen.
Een hobbymodel voldoet wel, die koop je voor onder de 100 euro.

Dan moet je eerst wel even oefenen met wat reststukken.

Maak een goed zaagplan en laat alles zagen. Neem de reststukken mee voor de oefeningen.
Als je de boel wilt lakken begin dan met voorgegronde MDF (ik neem aan dat het MDF wordt?).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Weet niet hoe (vaak) je het bureau gaat gebruiken, maar denk eraan dat zulke dikke bladen vaak in de weg zitten als je aan het bureau zit.

De dwarsschotjes brengen minder stevigheid dan een achterkant.

Probeer het ontwerp te veranderen zodat er schotjes zitten ter plaatste van de zijkanten van de poten.

De zijkanten kan je evt. onder verstek zagen, dan heb je ook geen kopse kanten in het zicht.
 

Rob1974

  • #5
Bedankt alvast voor alle ideeën. Als materiaal wil ik multiplex met aan beide kanten wit HPL gebruiken. Wordt ook veel gebruikt voor keuken bladen, alleen dan veel dunner dus zo'n 15 mm. Ik heb het geheel uitgemeten en ik zou er goed aan kunnen zitten.

Deuvels of een lamello machine zou kunnen. Maar waar ik mee zit is het grote oppervlak. Als ik alle stukken aan elkaar lijm moet ik zorgen dat overal druk op komt zodat de lijm overal pakt, daarom zat ik aan lange schroeven te denken onder door de plaat heen en dan door de schotjes tot in de bovenste plaat. Maar hoe kan ik zoiets bevestigen ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik geloof niet dat die kunststof toplaag goed te lijmen is. Met deuvels moet dat echter wel lukken.

Dat plan met die lange schroeven kan je vergeten. Dat werkt niet. Gewoon aan de twee zijkanten een flinke lijmklem met balkjes eronder, zodat ook het midden geklemd wordt. Helemaal optimaal is een booglat, dan krijg je overal gelijke druk.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik denk dat het met lange schroeven ook kan:
Je legt de onderplaat op de werkbank.
In de tussenschotjes boor je alvast de gaten op bijna de buitenmaat van de schroef 3,5 mm in het geval van een 4 mm schroef.
Vervolgens zet je ze precies op de juiste plek op de onderplaat en neem je de plek van de gaten over op de onderplaat. Met een dun boortje van 2 mm boor je de gaten door in de onderplaat.
Voorzichtig het laatste stukje boren om beschadigingen van de hpl te voorkomen. Vanaf de onderzijde nu weer met 4 mm de gaten boren en verzinken. In een keer boren met 4 mm met teveel druk beschadigt het hpl meer dan je wil.

Vanaf de onderzijde van de onderplaat de tussenschotjes bevestigen zodanig dat de schroef net niet door het tussenschot steekt.

Nu de bovenplaat op de kop op de werkbank en dan de onderplaat met de schotje precies op de plek leggen en de schroefen een klein slagje draaien zodat je de plek markeert.

Eventueel nu de gaten in de tussenschotjes boren naar 4 mm zodat de schroef er makkelijk doorgaat en op het laatst de bovenplaat goed aantrekt zonder dat er een kier ontstaat.

Nu die gemarkeerde plekken in de bovenplaat met 2,5 mm boren tot de juiste diepte.

Ik zou hiet eerst een proefstukje maken en eventueel de hoogte van de tussenschotjes aanpassen aan de maat van de schroef zodat die niet door de bovenplaat steekt en er voldoende van de bovenkant afblijft.

Teken de plek van de tussenschotjes even af op de onderkant van de bovenplaat zodat je ze makkelijk terug kunt plaatsen.

Nu op de boevenplaat de tussenschotjes met aan beide kanten lijm en de onderplaat op elkaar leggen en alle schroeven plaatsen zodat je zeker weet dat ze in de gaten van de bovenplaat vallen en gelijkmatig aandraaien.
 

Willem100

  • #8
Misschien kun je iets met aluminium hoeklijn.Als je deze aan de binnenkant bevestigt dan zie je er niets van.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu