Buitenkabel in tuin

Flexelex

  • #1
Hallo allemaal,

Een korte vraag want ik kan dit niet duidelijk vinden... Als ik een YMVK-as of XMVK-as kabel in de grond leg, moet deze dan nog steeds in een slagvaste buis of hoeft dat met deze kabels niet vanwege de het aardscherm wat in de kabel is verwerkt?
 

Andre69

  • #2
Dat hoeft niet bij een kabel met aardscherm (as) bij kabel zonder aardscherm moet dat wel in slagvaste buis (hostaliet)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Als er -as- bij staat betekend dat er buiten om de kabel een afscherming zit die (als hij juist is aangesloten) aan de aarde is verbonden.
Zou je er dus met een schop doorheen steken dan raak je eerst het aardscherm en dan pas een andere ader waardoor de aardlek in je meterkast direct uit zal slaan en er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Dus om deze kabel hoeft geen slagvaste buis.

Of het handig is om de kabel zonder buis te leggen is altijd een heel andere vraag.
Ik geef er altijd de voorkeur aan om er toch altijd een tyleenslang omheen te leggen.
Moet de kabel dan toch een keer vervangen worden dan hoef ik niet alles weer los te graven maar trek ik de kabel er uit en leg er een andere met evt. meer aders weer in.
Vaak kom je wel afvalstukken tyleenslang tegen van een paar meter die daar prima voor te gebruiken zijn.
Zo leg ik nu 2 x een 32mm naar het nieuwe tuinhuisje.
Waarom 32mm?
Nou ja gewoon omdat ik daar geschikt 2 x een stuk van 15m van kon kopen en ik toch een sleuf moet graven van de garage naar het tuinhuisje.
Er hoeft maar 1 x een 3 x 2,5 doorheen maar mocht het nodig zijn dan heb ik ruimte genoeg om er een dikkere kabel in te trekken en ook evt. een datakabel gescheiden van de 230V in te kunnen leggen.
Moet er later een nieuwe sleuf graven worden dan bedenk je je meestal wel 2 keer als er ook weer een stuk terras open gemaakt moet worden, dus daarom meteen maar wat extra aanleggen nu het eenvoudig kan.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu