Buitenboel schilderen

Hans59

  • #1
Bij mijn huis - in 2008 nieuw opgeleverd - is de voorpui (op´t zuiden) opgeleukt met wit geschilderde multiplexplaten. Na een jaar bladderde de verf er vanaf met name, op de stotende kopse kanten van het multiplex. Ik ga het zelf opknappen en wil het grondig aanpakken. Heb veel informatie weggehaald van de specialisten hier op de site en kom tot volgende aanpak:

respectievelijk: ontvetten, grondig schuren, kopse kanten kaal schuren en voorzien van kopse kant sealer op basis van acrylaatdispersie (van het stierlijke lijmmerk). Op de behandelde vlakken: ontvetten en licht opschuren en instrijken met watergedragen primer voor buiten, daaroverheen oneffenheden wegplamuren met 2k plamuur op basis van urethaan-acrylaat. Hiermee behandelde plekken ontvetten en opschuren, dan alles (ook nog niet behandeld maar alleen opgeschuurde vlakken) ontvetten en tweemaal instrijken met polyurethaan watergedragen zijdeglanslak.


Mijn vraag is nu: maak ik in bovenstaande aanpak fouten en zo ja welke. Kan ik het beter aanpakken?

Hoor graag van jullie. Groet Hans
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hoeft niet zo vaak te ontvetten. Ontvetten heeft alleen maar als doel om het te schuren oppervlakte vrij te maken van vet en vuil zodat je de troep er niet inschuurt en je schuurblaadjes niet zo snel vollopen.

Alles 1 keer ontvetten met goede biologische ontvetter (dus geen thinner of ammonia) volstaat. Na het schuren volstaat schoonmaken met een stoffer en kleefdoekje.

Verder zou ik geen zijdeglans maar hoogglans als aflak gebruiken. Dat stelt wel iets hogere eisen aan je schilderskwaliteiten maar het is dan wat minder gevoelig voor vuil. En hoogglans wordt vanzelf wel ietsje zijdeglans :mrgreen:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Tja, ook weer helemaal waar, maar... dat stoffertje en dat doekje kunt u achterwege laten: voor het aflakken neemt u het oppervlak nogmaals af met de biologische verfreiniger ( universol ). Waar is daarvan de reden? U maakt het oppervlak met dit product antistatisch en trekt dus geen stof aan.

Het is dus prakties met 1 product te werken: ontvetten en anti-staties maken.
 

Hans59

  • #4
Heel hartelijk dank voor jullie advies, heren.

Groet Hans
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu