Buiten afdoppen

B. de Bouwer

  • #1
Goedemiddag allemaal,

mijn neefje belde vanmiddag dat hij de tuin van bekabeling heeft voorzien ivm verlichting. Deze verlichting koopt hij van het weekend.

Echter vertrouw ik het niet helemaal omdat de kabels al zijn aangesloten maar er nog geen verlichting is: de kabels liggen dus "afgeknipt" in de tuin.
Moet dit worden afgedopt, zo ja hoe?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Het simpelste is het voedingspunt losnemen. Deze pas weer aankoppelen als alles af is.
 

Tiec

  • #3
Ben er altijd een warm voorstander van om buitenverlichting op een eigen groep te hangen en heb het thuis zelfs op een eigen aardlek aangesloten.

Reden (groep+ALS): je bent op vakantie, kortsluiting in de tuin, aardlek klapt, zelfde aardlek als je koelkast en vriezer.... succes met schoon krijgen!

Reden (groep): je hebt kortsluiting buiten.. je gooit de groep uit en je probleem is tijdelijk opgelost. Tevens als je (zoals in jou situatie) nog niet klaar bent met de installatie kan je de groepen schakelaar uitgooien.

Tevens heb ik veel oude woningen gezien waar de huis installatie wel aardedraden heeft maar die niet allemaal aangesloten zijn.

Het is trouwens niet (meer) verplicht om een eigen groep of ALS te gebruiken.

Mocht je een kruipruimte hebben dan is het vrij eenvoudig op een nieuwe groep aan te leggen door een kabel onder je woning door te leggen van je funderingswand naar de meterkast. Als je hier een 4 aderige kabel in legt heb je de volgende mogelijkheid:

1 draad (zwart) = schakeldraad verlichting (kan je een din tijdklok tussenzetten in je meterkast)
1 draad (bruin) = fase contactdozen buiten (kan je een schakelaar tussenzetten in je meterkast)
1 draad (geel/groen) = GND
1 draad (blauw) = null draad

De kabels in de tuin moeten ten minste 50cm diep liggen en ik heb zelf in mijn tuin over de gehele kabel een rij beton klinkers gelegd (makkelijk gratis te krijgen als je een beetje rondneust), dit om te voorkomen dat je ooit per ongeluk met een spade je grondkabel door haalt.

Mocht je in je tuin verlengingen moeten maken of aftakken is het sterk aan te raden dit te doen met een epoxi lasdoos (mof).

Hoop dat je hier wat aan hebt.

Ties
 

Alex1200

  • #4
Kabel moet je isoleren /afwerken.

Ook tbv inwatering wat corrosie aan aardlitze kan veroorzaken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu