Bruin en blauw spanning

Dinjens

  • #1
In drie ruimten ligt sinds 1987 licht en stopcontacten. Worden vanuit de meterkast met een aardlekschakelaar 40A en daarop 2 groepen aangevoerd. Een groep gaat naar een gang ( zichtbaar boven gestucte plafond door een opening te maken in de zijwand) en mondt daar uit in een CD doos die los hangt aan de kunststof buis en van daaruit naar rechts door verbonden is naar ruimte 1 waar en de lichtpunten en de stopcont werken.

Vanuit - blijkbaar een achter een gestuct plafond verbindingsdoosje - deze ruimte wordt er doorgeschakeld naar ruimten 2, 3 en 4. In deze ruimten functioneert sinds 1987 alles perfect. Als er vals contact is springt de aarde eruit, terug op en OK.

10 dagen terug , bij het insteken van de radio in CD ruimte 3, begon een lamp te flikkeren, gedurende een vijf a tiental seconden, dan de aardlek eruit. Terug aangezet en wederom , bij het insteken van de radio- in een belendend stopcont nu, de lamp flikkeren en na een 10tal sec geen stroom meer. Alleen geen uitval van de aardlek.

Ik heb nu in ruimte 1 alles perfect en in 2,3 en 4 niets. Wel heb ik daar spanning op bruin èn blauw in de stopcontacten. En echt vol licht op de voeler. Als ik in een dezer 3 ruimten vb een radio insteek dan valt de Aardlek niet uit maar gezien spanning op beide draden niets uit de radio.

De aardlek functioneert - blijkbaar - goed, want als ik op het zwarte knopje druk gaat hij af en de rest van de groep werkt perfect en de tweede groep die op die aardlek zit werkt ook perfect.
Kan desondanks iets met de aardlek mis zijn????

Het euvel is ontstaan of gebeurde op het moment dat er op het belendende erf met een trilplaat de kasseistenen werden aangetrild!! Toeval? of oorzaak?

Hoe moet ik - eliminerend - te werk gaan om er achter te komen wat er mis is? Ik kan hooguit toegang krijgen tot aan lasdoosje dat rood gemerkt is ( nà kapwerk)
[/i]
 

Atmoz

  • #2
Spanning op blauw duidt in de richting van een slechte las of verbinding. Vanuit de meterkast beginnend zul je moeten gaan zoeken waar de slechte verbinding zit.
Kan best met trillingen te maken hebben, maar dan was de situatie van te voren waarschijnlijk al niet al te best, ikzelf zou de installatie op alle lassen en verbindingen controleren.
Volledig fout is dat de dozen niet bereikbaar zijn, je moet er ten allen tijde bij kunnen komen. Nu zit je daardoor in de problemen.

Let op: je zit hier met een potentieel brandgevaarlijke situatie. :!:
 

Dinjens

  • #3
Welke van de volgende mogelijkheden zijn, gezien de spanning op blauw, oplopende de meest logische voor het veroorzaken van het euvel:
a, blauwe draad uit de lasdop? zou toch geen spanning op blauw moeten/kunnen brengen toch?
b. bruin uit de las die vervolgens met een blauwe in aanraking komt? mijn inziens kortsluiting en steeds de aardlek eruit toch?
c. ergens een schroef door de electrabuis gedraaid? kan die blauw spanning geven?
d. de aanvoer is oude draad in een buitenmantel en nog eens in een kunststof buis/althans gedeeltelijk

of mog een andere mogelijkheid. Het betreft de ingekleurde draad en derhalve die groep.
De eerste ruimte gaat goed. Wil dat zeggen dat de fout achter die ruimte zit, dus in 2,3 of 4?
 

Atmoz

  • #4
A) waarschijnlijke oorzaak, via verbruikers krijg je dan spanning op het achterliggende deel van de nul.
b) zouden 2 fouten zijn, bruin uit las en blauw moet er ook uit zijn anders gaat de automaat uit.
c) onwaarschijnlijk, de schroef zou de blauwe draad ook hebben moeten doorsnijden.

De fout zit bijna zeker achter de eerste ruimte, heel vervelend voor je. Je zult de dozen bereikbaar moeten maken.
 

Ralph

  • #5
Elimineren is logisch denken, je zegt elke ruimte na de 1e ruimte heeft het probleem.
Dan moet je het zoeken vanaf de voedende kant vanaf 1 naar de rest van de ruimtes. Trek ook eerst elke gebruiker van het net af.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Atmoz schreef:
Let op: je zit hier met een potentieel brandgevaarlijke situatie. :!:
Deze uitdrukking kom je de laatste tijd heel vaak tegen, maar het is onzuiver taalgebruik. Het woord "gevaar" houdt "potentieel" al in.

Sorry, ik heb het met talen.
 

Tiho

  • #7
Potentieel betekende vroeger nog eenvoudig : mogelijk. Hebben ze dat verandert :lol:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Dat is nog steeds het geval. Brandgevaar betekend dat er mogelijk vuur ontstaat. Op het moment dat je huis al in de fik staat of dat het zeker is dat het gaat gebeuren, spreek je niet meer van gevaar. "Potentiële brandgevaar" zou dan mogelijk mogelijke brand zijn.
 

Tiho

  • #9
Oke, ik snap je. Het klinkt wel beter :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu