Bijkeukentje maken, hoe?

Bas1979

  • #1
Dag medeklussers,

ik zit erover te denken om een kleine bijkeuken te maken aan mijn huis. De huidige gevel met achterdeur blijft gewoon bestaan, er wordt dan een stuk aan de buitenzijde aangebouwd.

Nu zit ik te brainstormen wat het handigste en goedkoopste is om te doen.
- Het wordt een hokje van 2 meter breed en 2 meter diep. Misschien dat de buurman mee doet, waardoor de breedte dus 4 meter word.
- Het budget is beperkt, maar ik wil wel graag een solide oplossing, dus liever geen houten buitenwand.

- Kan ik volstaan met een halfsteens buitenmuur?
- Kan ik die muur dan van binnen goed en vochtvrij isoleren, of moet ik er toch een spouwmuur bij maken? Het gaat me er puur om dat de bijkeuken vochtvrij en vorstvrij blijft, omdat de wasmachine ed er komen te staan. Van binnen zou ik het graag willen afwerken met gipsplaat oid.
- Het dak mag plat zijn of flauw aflopend, dat maakt mij niet zoveel uit. Een lichtkoepel oid zou prettig zijn om nog wat meer daglicht in de keuken te houden. Wat is het beste (om evt zelf te doen)?
- Als de buurman meedoet moet er dus een tussenwandje komen. Wat is het beste materiaal om dit te doen? Gaat me mn om prijs en gewicht. Zelf zat ik te denken aan gasbetonblokken metwellicht wat galswol ervoor. Er hoeft geen geluidsisolatie te zijn. Als ik een muurtje metsel, zal dat wellicht te zwaar worden voor de betonvloer, en moet ik daar dus ook een fundering maken. Of zou een betonvloer dat gewoon aan kunnen (er komt geen verdieping op).
- ik maak dus wel een fundering van zo'n 60 cm diep ivm de vorstgrens voor de buitenmuur. Moet ik de betonvloer daar ook op laten eindigen, of moet die echt losblijven van de fundering. Ik wilde de vloer op een zandbed storten. Ik weet dat je dmv schuim wat afstand moet houden tussen de muur en de vloer.
- Hoe maak ik de verbinding tussen de gevel en de nieuwe muur? Deze moet natuurlijk ook goed vochtdicht zijn. Moet ik wat stenen van de gevel uithakken en de nieuwe muur dan daarin vastmetselen, of kunnen de muren los blijven van elkaar (en dan alleen muurankers gebruiken)?

Heel veel vragen, maar je moet ergens beginnen nietwaar. :wink: Alvast bedankt voor jullie hulp.

Groetjes van Bas
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Volgens mij heb je hier een bouwvergunning voor nodig.
Dus ook de bijbehorende bouwtekeningen.

Je zult dus even een architect in moeten schakelen.
En die weet ook precies welke materialen je moet gebruiken.
 

Bas1979

  • #3
Ik heb het even nagekeken, en voor zover ik het nu kan nagaan heb ik geen vergunning nodig. Dit zag ik in het Besluit bouwvergunningsvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken. Ik ga dat morgen nog even navragen. Maar ervan uitgaande dat ik geen vergunning nodig heb, wat zou dan het beste zijn voor bovenstaande vragen?
 

Tiho

  • #4
deze is erg populair hier op het moment :wink:

Vul maar eens in, je hebt volgens mij toch echt een lichte bouwvergunning nodig.
 

Bas1979

  • #5
Nou, ik heb m ingevuld, en ik heb geen vergunning nodig. Ik heb t hele stappenplan doorlopen, en dan geeft aan dat het vergunningsvrij mag. :D

Vervolgens even de gemeente gebeld, en ik mag inderdaad zonder vergunning gaan bouwen. alleen moet ik aan de eisen van het bouwbesluit moet voldoen, maar dat geld altijd. :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Je mag aan de achter- en zijkant van je woning vaak 2.5m verg.vrij uitbouwen (als je aan alle eisen voldoet). pdf offline

Zou een vorstrand fundering maken, dus vloer eraan vast. Dan een houtskeletbouw binnenwandje plaatsen, en rondom metselen (ook tussen buren en jou). Aanbouw los houden van de woning, ivm zettingen.

Let wel op dat als je dit soort dingen nog nooit hebt gedaan, het lastig is. Alleen al wapening plaatsen en betonstorten is een vak apart. Denk er niet te makkelijk over. Ik neem aan dat als je je woning verkoopt, je tegen de nieuwe eigenaar wil zeggen dat die bijkeuken nog jaaaren meekan :)
 

Bas1979

  • #7
Ja, uiteraard wil ik dat kunnen zeggen bij verkoop :D En zelf wil ik er ook nog een tijd plezier van hebben, daar gaat het me met name om.

Dus ik zou in principe de vloer en de fundering tegelijk kunnen storten? En dan dus de vloer tot aan de buitenmuur door laten lopen, en vervolgens bovenop de vloer alle wanden gaan metselen? Krijg je dan geen problemen met vocht wat door de vloer/muur heen kan trekken?

Ik heb inderdaad geen verstand van het maken van een goede fundering ed, maar ken iemand die betonvlechter is in de bouw, dus die kan me er zeker goed bij helpen. Ik ga alleen zelf dingen doen die ik zeker goed kan doen, anders laat ik t doen. Zo laat ik de uiteindelijk dakafwerking waarschijnlijk door een dakdekkersbedrijf doen, om lekkage en gedoe te voorkomen. Maar alles wat ik zelf kan voorbereiden scheelt natuurlijk een hoop geld. :lol:

En als ik de aanbouw los hou van de gevel, hoe zorg ik er dan voor dat de kier tussen de muren wordt dichtgemaakt?
 

Tiho

  • #8
Jij schrijft dat de buurman misschien meedoet dan zit je toch binnen de meter van hem af? Niet dat je van mij een vergunning moet of zo van de gemeente mag het dus.
 

Bas1979

  • #9
Ja, ik zit inderdaad tot op de erfgrens. Maar dat maakt voor het aanvragen van de vergunning niet uit, zolang je maar niet aan de zijkant van je huis komt. Dit is inderdaad wel tegenstrijdig weergegeven op de site van VROM. In de folder op onderstaande link staat het wel duidelijk met een stappenplan:
folder helaas offline

Afgezien daarvan is de gemeente er toch wel duidelijk over geweest tegen mij. Aangezien ik alleen in mijn achtertuin bouw, is dat prima. Uiteraard heb je wel te maken met andere wetgeving (Burgerlijk wetboek), omdat je op de erfgrens bouwt. Maar dat staat los van het al dan niet nodig hebben van een vergunning. Aangezien mijn buurman het prima vindt, is dat geen probleem.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Klinkt goed. Bij een vorstrand fundering stort je de vloer inderdaad in 1x mee met de fundering. Dat scheelt ook weer beton laten komen :)

Als je het goed detailleerd, heb je geen problemen met vocht en loopt de isolatie mooi rondom. Normaal gesproken komt er een extra uitsparing, waar het buitenspouwblad in komt (wat verdiept). Zoek op internet maar naar vergelijkbare aanbouwen, dan zie je hoe het werkt.
 

Bas1979

  • #11
Bedankt voor de reacties. @ IJkenhout, ik heb onderstaande link gevonden, met volgens mij een hele goede uitleg van de werkwijze. Wellicht ook interessant voor anderen. Bedoel je het zo?

Vorstrand.
 

Tiho

  • #12
Ik zie het succes ermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu