Beste plaats ont-/beluchting

Sietsereijnen

  • #1
Beste klussers,
Momenteel ben ik de verbouwing van onze badkamer aan het voorbereiden. Ik heb op het forum al heel veel tips kunnen vinden maar ik heb nog een paar vragen/ twijfel over hoe ik de afvoer het beste kan aanleggen. Zoals te zien op bijgaande schets zit het toilet op een flinke afstand (ca 3 meter) van de standleiding en heb ik geen andere mogelijkheid de riolering direct onder de vloer tussen de balkenlaag te laten lopen. Mijn idee was om dit d.m.v. twee 45 graden bochten te doen waarna de buis ca. 2,5 meter verder via een T-stuk uitmondt in de standleiding. De verzamelleiding van de overige afvoeren (50 mm) wil ik daaronder in een separaat Y-stuk plaatsen. Nu vraag ik mij af of dit plan problemen oplevert m.b.t. de ontluchting en beluchting van het systeem. Ik kan op punt 1 of op punt 2 (of evt. beiden) een standleiding omhoog trekken door het dak heen maar ik twijfel wat de beste plaats is. Normaal gesproken punt 2 maar mogelijk dat de toiletafvoer dan niet goed doorloopt i.v.m. de twee 45 graden bochten.
Is het i.p.v. het T- en Y-stuk boven elkaar ook mogelijk een dubbel T-stuk (zie plaatje) te gebruiken of levert dat problemen op qua verstoppingen? Bij voorbaat hartelijk dank!


 

Kanterz

  • #2
Ik zou hem onder de vloer leggen en met een 90graden bocht omhoog.
beluchting op plaats 2, pijp van 75 doorzetten tot beluchtings pan.
en dat y-stuk zou ook een t-stuk mogen zijn, is beter voor de val van het water, en als ie eventueel lucht wil happen, is daar meer ruimte voor in de buis.
 

Sietsereijnen

  • #3
Oke duidelijk, bedankt. Even uit nieuwsgierigheid; waarom is direct loodrecht naar beneden en dan met een 90 graden bocht onder de vloer beter? Ik dacht dat er altijd zo min mogelijk 90 graden bochten in het riool moesten zitten.
Heeft iemand ervaring met zo'n dubbel T-stuk (kruis)? Die zou ik namelijk makkelijker kwijt kunnen dan 2 T-stukken boven elkaar.
 

Sietsereijnen

  • #4
Ik ben wat nog verder gaan kijken en slopen en het zit allemaal vrij lastig. Het plan is nu zoals op bijgaande schets. De 90 gradenbocht bovenop de standpijp is min of meer een vast gegeven aangezien het onmogelijk is deze te wijzigen zonder het halve huis te slopen. Is dit een acceptabel plan of leidt dit tot verstoppingen i.v.m. de vele 90 graden bochten? De buis richting toilet is eigenlijk 'naar achteren' gericht maar dat kon ik niet kwijt in de schets. Het onderste T-stuk zou ik eventueel met veel moeite nog kunnen vervangen voor een Y-stroomstuk. Ik stel eventuele tips heel erg op prijs!

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Kan je een foto plaatsen van je riool situatie.

zoals je had afgebeeld kan het closetpapier en behoefte in die kant waar de 50mm leiding zit in slagen waardoor je verstoppingen krijgt



gebruik t-stukken met spie einden zodat alles korter in elkander gezet kan worden.
 

Sietsereijnen

  • #6
Dat is inderdaad een beter idee, maar ik heb gemeten en dat gaat i.v.m. de beperkte ruimte helaas niet passen. Ik kom dan te hoog uit en kan geen afschot meer realiseren. Bijgaand een foto van de situatie. Het toilet komt ca 3 meter naar achteren. Alternatief is dat ik de ontluchting 'bovenop' de liggende 110mm buis maak zoals ik op de foto heb voorgesteld in het Y-stuk. Er komt op die plek nog een wand waardoor de buis recht omhoog kan lopen. Bijkomend voordeel hiervan is dat hierbij de moeilijk bereikbare buizen (deels verlijmd) kunnen blijven zitten.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu