Bentoniet wand optrekken

Rick1234

  • #1
Dag mensen, ben op dit moment bezig met voorbereiden de kelder lekdicht te maken en wilde als afsluiter aan de buiten kant een bentonietwand storten.

De kelder van mij heeft laatste jaar wat problem gehad met hoge peil van het grond water en wilde dit goed gaan aanpakken. Heb op dit moment water wat Door de muren naar binnenkomt Door grondwater en hemelafvoer naar het riool, is dus meteen 2 vliegen in 1 klap (kelder afdichten en riool vervangen). Heb alles al in huis om ermee te beginnen maar wilde voor de zekerheid ook bentonietwand storten tegen de keldermuur ter extra bescherming (heb al speciale mortel om de muren te impregneren). Helaas kon ik maar weinig vinden hierover qua werkwijze en samenstelling van de Bentoniet cement 'specie'. Heeft hier iemand ervaring mee? (Welke Bentoniet word aangeraden de Wyoming of Ocma?). Alvast bedankt voor de tips.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Heb je de muren van de kelder helemaal vrijgegraven? Want bentoniet heeft zijn functie aan de buitenzijde van een wand. Aan de binnenzijde gaat het je niet helpen.

Zelf ken ik het alleen vanuit de bouw van parkeergarages, als stabilisatie van diepwanden welke later volgestort worden met beton.
 

Rick1234

  • #3
Het is wel de intentie om dit allemaal vrij te maken, gezien ik het riool er toch uit moet halen (wat is die halve meter:D?). Voor de binnenzijde heeft het geen functie, het is vooral voor de stabilisatie en waterkering die bentoniet eigen is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Dit lijkt me een ingreep die eerst door een bouwkundige beoordeeld moet worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Waarom zet je de kelderwand niet "gewoon" in de good old bitumen? Dat lijkt mij beter om zelf te doen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Hoe kom je bij bentoniet uit? Dat heb ik nog nooit gehoord in deze toepassing.

Het vrijgraven van de kelder kan meestal niet zonder voorzieningen. Als je het geen ervaring mee hebt, is het zinvol er een deskundige bij te halen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu