Benauwd en schimmelplekken bij mechanische balansventilatie

Hp5

  • #1
In mijn nieuwe appartement is het bij binnenkomst benauwd en warm. Het kan aan de zomer liggen, maar er zijn ook schimmelplekken aan 1 muur en rondom de aan/afvoerdeksels op de plafonden. Ik heb denk ik mechanische balansventilatie omdat er nergens in het huis ventilatieroosters zijn. Ik hoor het apparaat wel werken met een bijna onhoorbare zoem als ik mijn oor er tegenaan hou. Hoort dat zo of moet het apparaat beduidend luider klinken? Vanwege de schimmelplekken en de benauwdheid vraag ik me af of de ventilatie wel (voldoende) werkt. De laatste controle op de onderhoudskaart is 2000.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik denk dat het geen schimmel is maar stof.
Apparaat maakt in afwezigheidstand weinig geluid, bij de andere standen zou je in de ruimtes bij de ventielen luchtstroming moeten waarnemen.
Zijn de filters schoon?Wisselaar schoon?
 

Hp5

  • #3
Rondom de aan- en afvoerkappen op de plafonds zijn zwarte kringen te zien. De schimmelplek zit alleen aan 1 muur onderaan. De rest van het huis heeft geen vlekken aan de muur. Ik weet niet of de wisselaar schoon is. De ventikatie zit in een metalen kast. Ik heb de doppen er nog niet afgeschroefd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Kijk eens op het bedieningspaneel. Hoe is het systeem ingesteld?

De box zal ook in je appartement hangen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Kringen rond afvoer en inblaas ventielen zijn stof.

De machine zelf heeft normaal 2 uitschuif filters, die elk 1/2 jaar vervangen moeten worden of na een aantal draaiuren wat dan meestal word aangegeven op de display.
(afhankelijk van merk en type)

Dus geef eens een merk en type eventueel met een foto.
 

Hp5

  • #6
Ik heb de metalen kast geopend. Dit zit erin.



Ik zie geen display of bedieningsmogelijkheden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Het bedieningspaneel moet er wel zijn, het hangt meestal in de woonkamer. Toch maar eens op zoektocht in je eigen huis ;)

Hier nog wat tips.
 

Hp5

  • #8
Bedankt voor de tips. Ik heb hem gevonden. Hij doet het gelukkig, maar er is achterstallig onderhoud.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Filters vervangen en de box (laten) schoonmaken. Ook de kanalen van de aanvoerlucht laten reinigen.

Het kan ook verstandig zijn het systeem in te laten regelen.

Als de box wat ouder is kan je hem ook laten vervangen. Scheelt waarschijnlijk in de energiekosten. Evt. met een CO2 en vochtigheidsaansturing.
 

Hp5

  • #10
Nogmaals bedankt voor de zeer bruikbare tips. De laatste onderhoudsbeurt heeft de vorige eigenaar te lang geleden uit laten voeren. De filters moeten zeker worden vervangen. Ik heb inmiddels een onderhoudsbeurt aangevraagd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
De filters kan je zelf vervangen. Vaak geeft het bedieningspaneel aan wanneer deze vies zijn. Anders bv. in je agenda/verjaardagskalender zetten :idea:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu