Beluchting / ontluchting riolering. Lastige situatie

NiekR

  • #1
Sinds afgelopen juli wonen wij in een nieuw huis. Nu hebben wij vanaf dag 1 al problemen met de riolering. Als we de vaatwasser bijvoorbeeld aanzetten dan borrelt de gootsteen. En als we het bad leeg laten lopen, dan komt in eerste instantie alles in de douche naar boven. Als we dan even de stop dichtdraaien en wachten en hem vervolgens weer leeg laten lopen dan gaat het wel goed. Wel horen wij vanuit de badkamer regelmatig geborrel komen.

Ik heb al even gezocht op deze problemen en kom tegen dat dit waarschijnlijk aan de beluchting/ontluchting ligt. (het verschil tussen beide is mij overigens onduidelijk)

Wat ik tegenkom is dat het eigenlijk normaal is dat de beluchting geregeld wordt vanuit een pijp op het dak. Deze is bij ons echter niet aanwezig.
Ik heb een schets gemaakt van hoe de riolering loopt in en om het huis.

Mijn vraag is eigenlijk hoe ik voor de beluchting moet zorgen. (Ik had al gelezen dat we dat ook via de regenpijp kunnen doen, echter wonen wij in een gemeente waar hemelwaterafvoer niet op het riool mag.)
Ik hoop dat iemand me uit kan leggen hoe we dit zo goed mogelijk kunnen regelen zonder al teveel ingrijpende maatregelen.

Onderstaand de situatie. De schets is alles van de begane grond, aangezien op de bovenverdieping weinig riolering aanwezig is. Enkel een kleine badkamer voorzien van douche wc en wastafel)

Het nadeel voor ons is denk ik dat er 2 hoofdriolering buiten lopen en beide problemen geven. Dus op beide zal de beluchting geregeld moeten worden?

Groetjes,
Monique

 

Confidence

  • #2
Als het een nieuw huis is en de problemen er zijn vanaf dag 1 niet terug naar de bouwer?
 

NiekR

  • #3
Dat is een lastige kwestie, mede gezien er andere zaken ook al op hun verhaald moesten worden. Wij willen dit in ieder geval zelf oplossen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Heb je enig idee wat de diameters zijn van de buizen. De 2 hoofd buizen zouden 110 moeten zijn.
Misschien is de eenvoudigste oplossing sifons plaatsen waar de beluchters zijn ingebouwd.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #5
Beluchting is er om een onderdruk op te vangen. Ontluchting is er voor een overdruk.
Beide komen in een riool voor. Onderdruk heb je meestal meer en vaker last van als overdruk. Onderdruk kan je oplossen binnenshuis met een beluchter op de plaats van het probleem. Overdruk kan je niet oplossen binnen maar moet buiten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik vraag me af, met overdruk zal je wat stank in je huis kunnen krijgen. Blijft je stankslot gesloten na een golfje overdruk.

Met onderdruk wordt je sifon leeg gezogen en blijft er stank in je huis komen tot je het sifon met water vult.
 

NiekR

  • #7
Last van luchtjes hebben we totaal niet. Alleen problemen met geborrel en een bad die we in etappes leeg moeten laten lopen
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Bij een nieuwbouw woning, heb je gewoon garantie op dit soort zaken.
En het maakt niet uit, hoeveel andere problemen je al hebt gehad met deze woning.
De aannemer hoort dit gewoon op te lossen, onder de garantie.

Want als er helemaal geen be/ontluchting zit op de riolering, zou dat wel eens een duur klusje voor jezelf kunnen worden.
 

NiekR

  • #9
@ Wgb: De hoofdbuizen zijn 125.
 

NiekR

  • #10
@ Peter: Ik snap de verwarring.....we hebben een nieuw huis gekocht, echter is dit een oude woonboerderij. Voor ons is het huis nieuw, hij staat er alleen al ruim een eeuw :oops:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
De diameter van de overige buizen zijn ook belangrijk. Zijn deze (rode) bijvoorbeeld 75 mm dan zou het water goed moeten afvoeren. In deze buis is genoeg ruimte om niet zo gauw last te krijgen van onder-en overdruk. Zijn deze buizen echter 40 mm dan loopt het niet zo vlot en blijft er geen ruimte over voor het verplaatsen van lucht.
 

NiekR

  • #12
@Wgb De diameter aan de linkerkant van het huis is 40mm. Zou het genoeg zijn als ik, zoals ik op deze tekening heb aangegeven, bij de groene lijn ga zorgen voor beluchting? Daar kan ik het riool namelijk makkelijk oppakken en een pvc-buis naar het dak maken van het bijgebouw.


 

Sewerboy

  • #13
Mijn ogen worden slecht, kan de letters in tekening niet lezen. Die gele lijn is de leiding die buiten om het huis loopt, neem ik aan. Wat is dat vierkantje waar de leidingen heen gaan? Je bent aangesloten op een gemeenteriool buiten je erfgrens? De wc gaat niet over een septictank zoals bij de meeste boerderijen het geval is? De leiding om je woning is nieuw of ook al een eeuw oud?
 

NiekR

  • #14
@Sewerboy
Ik heb de letters nu groter gemaakt, hopelijk is het nu beter te lezen.
De gele lijn is inderdaad de riolering buiten. De riolering buiten gaat naar de pomppersput toe die op de grens staat van onze buren (ook hun zitten op deze pomppersput)

De riolering is niet eeuwenoud. Het is allemaal pvc. Hoe lang het er al ligt, dat weet ik niet.

 

Stania

  • #15
Als ik het verhaal zo hoor , dan is er waarschijnlijk een verzakking in het hele systeem .
Maar inderdaad , als een aannemer niet weet , dat je een leiding moet beluchten , dan hem daar maar eens op aanspreken , en niet bang zijn , omdat je al zoveel bij hem gaat claimen , moet hij maar goed werk leveren uiteindelijk .
De buis diameters moeten inderdaad ruim zijn , maat water wil zonder lucht vaak moeilijk lopen , en vandaar ook al dat geborrel in huis , en bij de badkamer .
Uit het verhaal blijkt wel , dat de leidingen niet voldoende zijn , of verkeer gemonterd , opf bij elkaar aangekoppeld zijn , daar het badwater in de douche omhoog komt , dus uit het zicht hebben ze zich er maar af gemaakt met een Jantje van Lijden .
 

Monteur Bert

  • #16
De gele hoofdafvoeren zijn 125 mm. Hoe is de diameter van de overige?
Wat is b.g. en wat is bovenverdieping?
Via deze weg is er geen pasklare oplossing te geven.

Een badafvoer die via een 40 mm T-stuk aan een douche putje is gekoppeld loopt altijd over! De badafvoer moet gescheiden van de overige eerst naar omlaag drukloos kunnen afvoeren!
Nu kun je als mogelijke verbetering hooguit de uitstroom knijpen.
Te proberen is of een beluchter onder een van de twee wastafels het borrelen aldaar kan voorkomen?

Misschien kun je de twee CV afvoeren tijdelijk open maken voor ont/beluchting en uitproberen in hoeverre dit de situatie verbeterd?

En anders: laat een specialist hiernaar kijken en rapport opmaken met garantie op goede werking.
Succes, Bert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu