Badkamer ventilator aansluiten 2 ipv 3 draden ?

B-a-r-t

  • #1
Hallo, een vraag voor een electro techneut:

Ik heb een badkamerventilator gekocht met timer. Deze moet aangesloten worden met drie draden: bruin, zwart en blauw

Ik heb alleen zwart en blauw

Aangezien het wisselspanning betreft vroeg ik me af of het ook gaat werken als ik de blauwe splits en die op de bruine en blauwe ingang aansluit ?

Groeten,
Bart
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee, helaas. De timer zal alleen correct werken met continu spanning op bruin. Of je zal een bruine draad moeten bijtrekken of ermee leven dat de ventilator alleen draait met ingeschakeld licht.
 

B-a-r-t

  • #3
Dank voor je snelle antwoord !

Bijtrekken lukt helaas niet, kan ik wel een bruine draad van een andere doos aanvoeren ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Alleen als ie bij dezelfde groep in de zekeringenkast hoort.

En dat 'aanvoeren' dient natuurlijk met een VD-draad in een PVC-pijp te gebeuren. Mag niet zo los ergens over het plafond lopen. Is meestal lastig dat veilig aan te leggen, zo'n extra draad erbij ergens anders vandaan.

Maar die zwarte draad, die komt toch (evtl. via de lamp) van de schakelaar? Als je daarvandaan de bruine 'door'trekt is het in orde. Dus een nieuwe zwarte en een bruine samen aan de bestaande zwarte knopen en samen dmv. de zwarte draad (voorzichtig) trekken. Of, naar keuze, m.b.v. de zwarte draad zo'n (kunststof) trek'veer' gebruiken en daarmee de bruine en zwarte draden trekken. :wink:
 

Andre69

  • #5
Als je nieuwe draden gaat trekken door buis, kan je ze beter allemaal vervangen.
Dit omdat de al aanwezige draad makkelijk kan beschadigen bij het trekken van nieuwe draden. Ook gaat het veel moeilijker als er al draden in zitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu