Badkamer ventilatie - De badkamer blijft in damp

Kast

  • #1
Hallo,

in mijn badkamer werkt de ventilatie afvoer naar mijn mening niet naar behoren. de gehele badkamer blijft in damp achter na het douchen, ipv door de elektrische afvoer door het (platte) dak naar buiten te worden gedreven.

de badkamer is tot aan het plafond betegeld. het plafond is afgewerkt met kunststof schroten. er is 1 afvoer door het dak, deze bevindt zich boven de douche, ongeveer halverwege de badkamer. Voor mijn gevoel doet de ventilator die ik hier gemonteerd heb, een standaard bouwmarkt ding, vrij weinig. vocht blijft achter op alle muren, incl schimmel die ik om de zoveel weken weer moet verwijderen. De spleet onder de badkamerdeur is meer dan 2cm.
wat ik zoek, is een praktische oplossing om dit probleem op te lossen, gebaseerd op kennis/ervaring die hier te vinden is.

ik zat zelf te denken aan een fatsoenlijke dakventilator (scheelt ook weer herrie van de ventilator in de badkamer zelf) , en mogelijk het kunststof plafond wat verlagen en hier wat van flexibele afvoerbuizen leggen met roosters door het kunststof plafond, zodat de damp door meerdere plaatsen door de afvoer wordt gezogen. dit omdat de afvoer door het dak op de helft van de badkamer zit, waardoor de damp die achterin de badkamer komt, niet meer wordt afgezogen en neerslaat op de muren. De muur achter het toilet is meteen de buitenmuur, hier ontstaat ook het snelste de schimmel.

De spouw is overigens nog niet geïsoleerd maar offerte is reeds getekend, dus dat kan ieder moment gebeuren. Desondanks lost dit het damp probleem niet op.

graag advies over wat te doen.
edit: bijgevoegd een plattegrond van de badkamer.

dank!

 

Spekman

  • #2
Op meerdere afpunten afzuigen is niet nodig.
Zorg gewoon dat de afzuiging zich zo ver mogelijk van de luchttoevoer bevind. Dus volgens jouw plattegrond is dat boven het toilet.
 

Kast

  • #3
Dat zou betekenen dat ik het kunststof plafond moet verlagen om daar een flexibele leiding naartoe te leggen. Maar hoe dan om te gaan met de stelling dat de afvoer zo dicht mogelijk bij de bron van damp hoort te zitten? tenminste, dat heb ik eens ergens gelezen :?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Vaak komt dit ook, doordat de ruimte te koud is.
Als de buiten muur geïsoleerd is, zal het waarschijnlijk ook al veel schelen.
Dus het beste kun je de douche ruimte ook goed verwarmen.

Is het platte dak ook geïsoleerd?
 

Kast

  • #5
Er hangt zo'n moderne verwarmingsradiator boven de spoelbak van het toilet, tegen de buitenmuur dus. Ik heb het idee dat deze aan de kleine kant is voor de ruimte, maargoed.

Het dak is niet geïsoleerd, niet dat ik weet tenminste. zou het nut hebben de ruimte tussen het kunststof plafond en het beton te isoleren?

Maar hiermee voert de damp toch niet sneller af? ik zocht in die richting namelijk een oplossing met mijn beperkte kennis van zaken op dit gebied :)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Er kan wel een ruimte onder de deur zijn van 2 cm, maar waar komt de lucht vandaan buiten de badkamer.

Daar moet ook voldoende aanvoer zijn van de lucht om aan de afvoer te kunnen voldoen die de ventilator naar buiten blaast.

Niet voldoende aanvoer is ook onvoldoende afvoer :idea:

Vr Gr
 

Kast

  • #7
Ik begrijp wat je bedoelt inderdaad. De badkamer deur komt uit in de gang, die weer toegang biedt tot 3 slaapkamers. Met dit weer, en zeker niet 's avonds als de douche gebruikt wordt, staan daar geen ramen open om voor toevoer te zorgen.

hoe gaan anderen met dit probleem om? ik kan toch niet de enige zijn :)
 

Chathanky

  • #8
Je verwarmd de badkamer wel?
Een koude badkamer zal lang vochtig blijven als de temperatuur laag is.

Hoe lang duurt het voordat de damp is weg getrokken na het douchen?

Je hebt een badkamerventilotor maar draait hij ook na het douchen nog of gaat hij gelijk uit?
Het is aan te raden om vochtige doeken ed. niet in de badkamer te houden, net als een natte vloer droog te maken na gebruik.
Bij modernere woningen wordt er de hele dag geventileerd in de badkamer en dat is niet voor niets. Na gebruik blijft er veel vocht achter die de tijd nodig heeft om te verdampen.

Tegels tot het plafond en kunststof schrootjes nemen geen vocht op. Het duurt in dergelijke badkamers ook langer voordat het echt droog is.

Of de aanvoer van verse lucht voldoende is:
Meestal wel, er zijn maar weinig woningen die goed luchtdicht zijn. Zelfs bij de moderne woningen waar naar luchtdichtheid gestreefd wordt is deze in de praktijk nog zo lek als een mandje.
Heb je een oudere woning dan is de kans op een tekort aan aanvoer van verse lucht klein.


Belangrijk is om het voorgaande eens na te gaan. Vooral een koude badkamer blijft lang vochtig en trekt bij douchen ook veel meer vocht aan.
Belangrijk om is om de ventilator aan te laten na het douchen. een kwatiertje naventileren is te weinig. Natte tegels drogen niet zo snel. Op het moment dat de ventilatie uit is wordt je badkamer den weer vochtig.

Zelf gebruik ik een ventilator met een vochtsensor. Voorheen liet ik de ventilator gewoon aan. Het energieverbruik is niet zo groot.
 

Kast

  • #9
De badkamer wordt wel verwarmd, op sommige dagen de gehele dag zelfs. Al is de radiator aan de kleine kant vermoed ik voor de ruimte.

de huidige ventilator schakelt samen met de verlichting, dus gaat uit zodra je de badkamer verlaat. iets langer aanlaten is niet per se een probleem, maar vanwege het lawaai die de ventilator maakt, is het niet wenselijk. Vandaar mijn idee om op het dak een ventilator te plaatsen, die wat mij betreft de gehele dag aan kan blijven, misschien op langzamere snelheid wanneer er niet gedouched wordt?

vroeger, voor de verbouwing van de badkamer, liepen de tegels tot 1.8m, en daarna gewoon muur, die net als het plafond in de latex stond. Maar ook hier ontstond regelmatig schimmel. ik hoopte er deels vanaf te zijn door tot bovenaan te tegelen, achteraf geen goede beslissing denk ik.

De woning is uit 1975. Dan resten mij nog de volgende concrete vragen:
- helpt het nog om tussen het plafond en schroten te isoleren? dit ivm de verwarming van de ruimte, die nu misschien te snel ontsnapt? De spouw wordt al binnenkort geïsoleerd.
- helpt het om het ene afzuigpunt boven de douche te verplaatsen naar boven het toilet met een flexibele leiding tussen plafond en schrootjes, om de afstand tussen deur (=aanvoerpunt) en afvoer zo groot mogelijk te maken. En tegelijk het afzuigpunt boven de douche af te sluiten?
- een wild idee: een extra aan/afvoer en rooster in de buitenmuur maken, boven het toilet?

zijn er nog aandachtspunten bij het kiezen van een dakventilator? ik heb op dit gebied geen ervaringen, mogelijk op dit forum wel?
 

Geus

  • #10
Ik heb een badkamer die ik niet verwarm (vind ik zonde, onder de douche krijg je het vanzelf warm), slecht geïsoleerd en krijgt ook geen warmte mee van de rest van de woning. Daar was eerst ook een vochtprobleem. Nu is daar een buisventilator geinstalleerd met een redelijk grote capaciteit (weet niet precies hoeveel). Lucht krijgt hij onder de deur en door het raamroostertje. Na gebruik laat ik hem 1 of 2 uur doorblazen en geen vochtproblemen meer.
Als ik jou was zou ik het eerst een grotere ventilator proberen op een aparte schakelaar. Heb je ook van die "kookwekker-schakelaars" voor, die tot 2 uur aan kunnen blijven.
 

Kast

  • #11
Een grotere ventilator? ik ben toch gebonden aan de afmetingen van de afvoer, 125mm geloof ik. Of zit er veel verschil in kwaliteit tussen verschillende merken en kunnen 'betere' ventilators meer door de leiding 'persen' ?
 

Spekman

  • #12
Er is sowieso kwaliteit verschil wat betreft het geluid.
En waarom neem je niet een ventilator met vochtmeting, zoals chathanky al noemde, lijkt me ideaal in jouw situatie.

De radiator en afzuigpunt zijn wat ongelukkig gekozen, de warmte van de radiator word afgezogen door de ventilator, klopt dat? Of zit het niet zo dicht bij elkaar?
 

Kast

  • #13
De ventilator zit nu vast aan de schroten, ik heb gelezen dat dat ook al niet helpt tegen het geluid.

ventilators met vochtmeting lees ik op dit forum ook veel negatieve ervaringen mee. ik heb dan liever een ventilator die nog een half uur aanblijft nadat de verlichting uit is. En dan wel stil is. Daarom dacht ik aan een ventilator op het dak.

Het afzuigpunt zit nu boven de douche in het bad, de verwarming zit boven het toilet aan de muur. Wat ik nu zie gebeuren, is dat in het deel boven toilet en badmeubel heel veel damp komt, die niet meer wordt afgezogen. Vandaar mijn idee om met een leiding het afzuigpunt te verplaatsen, of een erbij te maken, door af te takken op een of andere manier. Probleem is dat ik niet weet wat de beste oplossing is, maar ik wil het wel liefst in 1x goed doen :). ik heb nu enkele ideeën zien langskomen, waarvoor dank, lastige is dat ze van elkaar afwijken, waardoor ik het moeilijk vind een keuze te maken.
 

Geus

  • #14
Ik ben geen expert. Maar in mijn vorige badkamer had ik zo'n bouwmarkt-ding dat je aan het plafond schroeft met vochtsensor enzo. Niks waard. Nu heb ik een ventilator die op de vliering is gemonteerd, veel groter en veel sterkere luchtstroom, zelfde buisdiameter. Kan je niet adviseren waar en hoe je hem zou monteren, maar zo'n apparaat geeft een veel betere luchtstroom.
 

Chathanky

  • #15
Kast schreef:
zijn er nog aandachtspunten bij het kiezen van een dakventilator? ik heb op dit gebied geen ervaringen, mogelijk op dit forum wel?
Je moet de voedingskabel door het dak voeren. Dit is goed te doen maar vergt wel enige kennis om het uit te voeren. Zo niet dan zijn de problemen groot, denkaan bv. lekkages.
 

Kast

  • #16
Kijk, nog een paar ervaringsdeskundigen :)
ik heb helaas geen vliering boven de badkamer, maar dan ga ik toch op zoek naar een kwalitatief goede dakventilator. Ik zal het dan ook maar door iemand laten installeren die er verstand van heeft, of zelf doen en af laten werken door een dakdekker. weet ik tenminste zeker dat het goed komt. Ik heb geen zin in nieuwe problemen natuurlijk.
 

Kast

  • #17
Nog even een kleine update over mijn badkamer. Handige informatie voor de mensen met hetzelfde probleem :)

Intussen hangt een er grotere radiator van 1600w en is een dakventilator geplaatst (zo'n paddestoel), en door middel van een 125mm buis en een t-stuk zijn 2 afzuigpunten gemaakt. 1 boven de douche, en 1 boven de wasbak. Warm in de winter, en de afzuiging werkt zo goed, dat de muren buiten de douche droog blijven. Al met al vrij prijzig, maar het is het wel waard.

het kunststof plafond komt vanaf het beton gemeten 150mm later, maar dat gaat prima met plafonds van 2.60 meter hoog.

dank voor alle adviezen :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu