Badkamer plaatsen: afvoerleidingen en ontluchter

Klussende Bert

  • #1
In mijn woning ben ik de badkamer opnieuw aan het aanleggen. Aangezien de complete indeling anders is geworden moeten ook alle leidingen opnieuw gelegd worden.

Ik ben bezig met de afvoer van mijn badkamer. Op de schets is te zien hoe de afvoerleidingen gelegd gaan worden.

Echter zit ik met 1 vraag. Moet, en evt waar zal er een ontluchter geplaatst moeten worden? ik ben namelijk bang dat wanneer ik het bad leeg laat lopen de douche put vacuum getrokken wordt omdat er nergens lucht getrokken kan worden.

Zie schets:



Rood = 50mm douche afvoer en bad afvoer op 1 die naar een warmte terugwin systeem gaan.

Zwart = 110mm wc afvoer die ongeveer 3m horizontaal (onder afschot) ligt en dan verticaal naar beneden gaat als standleiding.

Blauw = 50mm afvoer van de wasbakken die niet op de andere 50mm afvoer komt ivm de wtw maar dus naar de standleiding van 110mm gaat wanneer die verticaal loopt.
Deze wordt dus niet op de horizontale 110mm gelegd.

Heeft iemand verder nog tips of aanbevelingen? alvast bedankt.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #2
50mm leiding voor bad en douche is te klein en gaat zeker problemen opleveren.
75mm in de vloer is wat je nodig hebt.
Een ontspanning door het dak lijkt me wel raadzaam, want je moet niet alleen ontluchten maar ook beluchten.
 

Klussende Bert

  • #3


Hmm.. Ik ging er eigenlijk vanuit dat 50mm afvoer wel genoeg zou zijn.(bron veel internetsites) Tevens is dat ook de maat van het warmte terugwin systeem dus heeft het niet heel veel nut om naar 75mm te gaan toch?

Of heb ik daar het voordeel dat die 50mm wtw dan verticaal geplaatst is en daardoor sneller het water door stroomt?

Wat de beluchter en ontluchter betreft ik ben vergeten te tekenen dat de verticale 110mm pijp dus ook door het dak gaat met een 50 of 75??mm pijp.

Het probleem met vacuum trekken zou dan op deze manier opgelost moeten zijn toch als ik hier een "luchtsnuiver" "beluchter" plaats: https://deheul.com/Home/Product/3886/T
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou die dreen een eigen afvoer geven. :wink:
 

Klussende Bert

  • #5
Begrijp ik je nou verkeerd? dat heeft die toch? Alleen het bad sluit er extra op aan die vervolgens naar de wtw gaan die verticaal geplaatst is.

Ps bad op wtw heeft geen nut maar kwam toevallig zo uit met de afvoer leidingen leggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een bad ligt hoger dan een dreen en dat lijkt mij zeer kritisch. Even een vertraging door wat dan ook in de buizen en het douche deel komt blank te staan. Toch.
 

Klussende Bert

  • #7
Okee, dat verhaal klinkt heel logisch en zo had ik het nog niet bekeken :wink:

Naar mij inziens zou ik dat probleem dan op kunnen lossen door een terugslagklep te plaatsen :



Kan iemand mij dit aanraden? (Of liever niet, maar afraden?)

De reden waarom ik dus liever niet 2 leidingen wil leggen is omdat het een oude woning is en de huidige afvoerpijp al door de balken gaat. Ik wil hier liever zo min mogelijk hout uit de balken halen om pijpen door te voeren
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #8
Er van uitgaande dat het t-stuk met de keerklep niet bereikbaar is, zou ik deze zeker niet toepassen.
Ook de eventuele beluchters moeten altijd bereikbaar zijn.
Het zijn mechanische onderdelen en deze kunnen blijven hangen. Mocht je niet met 75mm uit de voeten kunnen, dan deel ik de mening van WGB om beide apart af te voeren.
Ik zie ook niet het doel om het bad op de wtw aan te sluiten (persoonlijk vind ik een douche wtw onzin) of ga je meteen als het bad leeg loopt douchen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Een douche WTW is alleen nuttig als daar direct de warmte voor het douchen uit teruggewonnen kan worden. De warmte van het badwater opvangen lijkt leuk, maar je doet er niets mee.

Met een douche-WTW kun je wellicht een lichtere klasse cv-ketel toepassen, zonder op comfort in te leveren. Daar zou je voordeel in moeten zitten. Echter voor het vullen van het bad is extra capaciteit wel gemakkelijk.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #10
Dus zoals ik het lees, zou je volgens jouw uit een cw4 ketel de capaciteit van een cv5 halen? :lol: never nooit niet.
Het enige is simpel gezegd dat het water voor verwarmt gaat worden, en de ketel dus minder hard hoeft te werken. Hij gaat niet een cw klasse omhoog.
Groeten b
 

Klussende Bert

  • #11
De CW klasse van een Cv ketel geeft aan wat de opbrengst per bepaalde tijdsperiode van de ketel is. Zover ik weet wordt deze opbrengst niet vergroot met een WTW systeem. Deze opbrengst wordt alleen rendabeler behaald doordat er minder gas gestookt moet worden om de gewenste temperatuur te bereiken. corrigeer me graag als ik het mis heb, maar zoals Boudewijn het uitlegt klinkt wel logisch.

Wat betreft de leidingen gaat het er dus denk ik op neer komen dat ik 2x50mm zal moeten gaan leggen. Dan heb ik zowel de terugslagklep als de beluchter niet meer nodig.

De vloer wordt dadelijk dicht gestort en van onderaf wil je ook niet het plafond open trekken.

De reden waarom ik een WTW heb gekocht is dat wij relatief lang douchen. Door een vrij kleine investering kan je dus al makkelijk geld besparen. Dat het bad aangesloten zat op de WTW was puur ter gemak omdat de leidingen zo makkelijk op elkaar aangesloten konden worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Een douche WTW verhoogt de hoeveelheid warm water bij de douchekop, zonder dat de ketel meer warm water hoeft te produceren. Waarom zou je dan een zware ketel inzetten?

NB: lees ook eens dit artikel.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #13
Sorry Walker, ik verklaar dat artikel naar het land der fabelen. Of het land der verkoop tecnhiek.
Een wtw douch goot zorgt er never nooit niet voor dat je cv ketel van 7,5 liter warm water per minuut van 60 graden, naar 9 liter warm water van 60 graden per minuut gaat.
Het zal een minimaal lager gasgebruik ten gevolgen hebben. Omdat het tapwater voorverwarmd is. Niet meer liters.
Groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu