Badkamer: afschot, isolatie, en andere vragen?

Strawbale

  • #1
Hallo forumleden,

Alvorens met mijn vragen te komen zal ik eerst een situatieschets geven.

Binnenkort ga ik aan de badkamer beginnen, met een afgetimmerde 'technische ruimte' voor de zonneboiler + wasmachine + wateraansluiting. In het badkamergedeelte moet een bad, inloopdouche, wastafel en wc komen - zie tekening.

Op dit moment is er slechts de kalk-betonnen ondervloer (van ca. 12 cm dikte), die op een 30 cm dikke laag van aangetrilde (ronde, gewassen) kiezels ligt (tegen eventueel optrekkend vocht).
De 2 buitenmuren (oost en zuid = links en bovenaan op de tekening) zijn houtskelet (met dampremfolie aan binnenzijde) en ga ik afwerken met fermacell platen (12,5 mm).
De 2 binnenmuren zijn ook fermacell op houten frame, waarbij die aan de noordkant (grenzend aan de slaapkamer) 'verdubbeld' is met een ongebakken leemstenen (van 5 cm breed) ter verbetering van de vocht/damp-huishouding in de badkamer. Verder komt er een (luchtvochtigheid-gestuurde) afzuigventilator boven het oostraam en kan er eventueel voorverwarmde buitenlucht binnen komen via de 'miniserre' die direct tegen de zuidmuur van de badkamer aangebouwd gaat worden. Er kan eventueel ook warme/droge(re) lucht uit de gang en/of de woonkamer-met-open-keuken komen.
De scheidingswandjes met de 'technische ruimte' worden ook houtskelet met fermacell aan de badkamerzijde.
De aangrenzende (houten) gangvloer ligt op ca. 9½ cm boven de kalk-betonnen ondervloer (zie verticale doorsnede A-A onderaan de tekening - let op: de verticale schaal is 4x de horizontale, voor de duidelijkheid), en ik wil graag de badkamervloer, als het enigszins kan, drempelloos laten aansluiten, zodat ook die ruimte, net als de rest van het huis, min of meer rolstoelvriendelijk wordt.
Ik wil alles betegelen (op de 'technische ruimte' na): 10x10 cm (1 cm dikke) anti-slip vloertegels voor de inloopdouche + de aangrenzende vloer tussen wasbak en bad; grotere vloertegels voor de rest.
Een voorbeeldplaatje van het doucheputje dat ik wil gebruiken (maar nog niet gekocht heb) is ook bijgevoegd.
De waterbesparende douche(kop) zal slechts 4½ liter/min leveren.

Nu heb ik een aantal vragen:
  1. Heb ik voldoende afschot: 5mm (over 60cm) voor het gedeelte tussen wasbak en bad; 10mm (over 55cm, tot aan het doucheputje) voor de inloopdouche; 10mm (over 55cm) voor de ⌀40mm afvoerpijp?
  2. Met 15mm voor tegel (van 10mm) en lijm hou ik maar 10-20mm dekvloer boven de horizontale afvoerpijp: kan dat?
  3. Zo niet, kan ik, gezien de capaciteitsverhouding douchekop/doucheafvoer van 4½ op 20 lt/min, het afschot van de inloopdouche en de afvoer nog verkleinen van 10 naar 5mm, zodat ik 20-30mm dekvloer boven de horizontale afvoerpijp heb?
  4. Als dat niet kan, kan/mag ik dan ter plekke van de horizontale doucheafvoer pijp de kalk-betonnen ondervloer een x aantal mm/cm uitbikken? Hoeveel maximaal?
  5. Als dat ook niet 'mag': wat dan??
  6. Kan ik onder het vlakke deel van de badkamer dekvloer eerst een dunne laag drukvaste isolatie leggen, bijvoorbeeld 30mm kurkplaat zodat er (daar) 50mm voor dekvloer overblijft? Of anders 20/60mm isolatie/dekvloer?
  7. Kan ik de afvoerpijp van het bad aansluiten op de douche afvoer (bij #1), of beter, om eventueel 'leegtrekken' van de doucheput-sifon te voorkomen, deze doortrekken naar die van de wasmachine (#2)?
  8. In de dekvloer van de 'technische ruimte' wil ik, voor de zekerheid, ook een afvoerputje (#4) aanbrengen; ik denk daarbij aan een versie met reukslot-adapter (zie foto) omdat er in principe geen water in komt te staan (tenzij er een lekkage is of de zonneboiler geleegd moet worden) - heeft iemand daar positieve/negatieve ervaringen mee?
Alvast reuze bedankt voor jullie reactie/suggesties!

PS: excuses voor de lengte van mijn verhaal...
 

Strawbale

  • #2
Sorry, afbeeldingen bijvoegen niet gelukt want png-formaat; zal proberen ze te converteren naar jpg

 

Strawbale

  • #3
En het afvoerputje
 

Strawbale

  • #4
PS: ik wilde een link naar een grotere/beter leesbare versie van de tekening sturen, maar 'p i c a s a w e b' wordt als spam gezien door dit forum, dus helaas :(
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
De afbeeldingen, zijn goed zichtbaar hier op het forum.
Dus het is onnodig om een link te plaatsen, naar een externe site.
Daarom de link ook verwijderd.
 

Strawbale

  • #6
OK, prima.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu