Atag enigma 28/35ti regelen.

Tukkerontour

  • #1
Beste mensen,

Ik heb volgende vraag over deze ketel, waarbij ik al vooruit toegeef dat ik mogelijk iets denk, wat mogelijk niet eens is of bestaat. Achter deze ketel is een cv systeem en vloerverwarming aangesloten en een WA-regeling. In de parameter instelling gebruiker heb ik bij stap 1 de mogelijkheid max keteltemp te wijzigen deze staat op 85 graden,bij stap 2 heb ik de mogelijkheid een soort installatie aan te geven, 4 keuzes. Om het even vrij simpel te houden heb ik dus stap 1 op 85 graden staan en bij stap 2 de keuze 01 ingevoerd. Dit zou in mijn beleving moeten inhouden dat de ketel dus 85 graden warm water stookt. Praktijk laat zien dat de keteltemperatuur tussen de 50 en 55 graden schommelt en dus never een poging doet om richting die 85 graden te gaan. Maak ik een denkfout ?

:cry: :cry:
 

Ceeshobby

  • #2
Bij w.a. wordt er naar de buitentemperaturen gekeken.
Je schrijft dat er 4 mogelijkheden zijn maar welke 4 keuzes heb je?
Waarom zou de ketel warmer stoken?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Die 4 keuzes zijn snelinstellingen voor vloerverwarming, radiatoren, convectoren, etc.
Deze instellingen veranderen een aantal parameters: Max cv temp, opstooksnelheid (gradiënt), stooklijn en schakeldiffefentie.
Doordat je w.a. stookt bepaald inderdaad de buitentemperatuur de aanvoertemperatuur. Wil je die hoger hebben, dan moet je de stroomlijn aanpassen. Of stoppen met wa stoken.
Waarom wil je de aanvoertemperatuur hoger hebben?
 

Tukkerontour

  • #4
Ingmar89 en Ceeshobby, bedankt voor het reageren,in het het voorseizoen of naseizoen staat de vloer uit en wordt dan verwarmd met de radiatoren welke nog aanwezig zijn de thermostaat kranen staan dan max open. Afgelopen week met de koude duurt het heel lang voordat het 20 graden in de woonkamer is. Met de reeds genoemde mogelijkheden ben ik in stap 2 van keuze 04 (vol vloer,max 50 graden) naar keuze 01 gegaan (vol radiator, max 85 graden)in de veronderstelling dat het water in de radiatoren ook warmer zou worden, hetgeen dus niet gebeurde.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Op wat voor temperatuur/pompstand staat de vloerverwarming ingesteld?
 

Tukkerontour

  • #6
Pomp vloer staat op stand 1 en toegangstemp is 40 graden en retourtemp vloer is 28 graden. Maar je moet de vloer even vergeten, uitgaande van puur de radiatoren veranderd de keteltemp dus niet in stap 2/04 tov stap 2/01 ,terwijl wel met andere parameters in deze stappen wordt gewerkt en dat bevreemd mij, misschien helemaal onterecht. Is dan de WA leading ongeacht deze sub mogelijkheden ?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Je kunt gewoon voor optie 1 kiezen, dan heb je max 85 graden aanvoer.
Vervolgens kun je de stooklijn handmatig hoger zetten.
 

Tukkerontour

  • #8
Ingmar89, bedankt voor het antwoord, eigenlijk zijn die sub menu's overbodig in mijn geval de vloer wordt beveiligd door zijn eigen thermostatische regelkraan.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Sub mogelijkheden?
jij wilt een hogere aanvoertemperatuur halen. Aangezien de aanvoertemperatuur gekoppeld is aan de buitentemperatuur, moet je de stooklijn verhogen.
De 4 mogelijkheden zijn om het zo te zeggen 'een begin' waarmee de door een simpele keuze instellingen kunt krijgen die meestal redelijk werken.
Wanneer die niet werken, zul je handmatig die instellingen moeten veranderen. in jouw geval moet je de steilheid van de stooklijn verhogen, waardoor de aanvoertemperatuur zul oplopen.
Hoe regel jij de temperatuur in de woonkamer? (en daarop verder gaand; waarom heb je een weersafhankelijke regelaar?)
 

Tukkerontour

  • #10
Beste Ingbar89, bij deze ketel hebben we een Brain kamerthermostaat welke bij de WA regeling thans alleen nog als een aan /uit schakelaar werkt, de WA is leading. De radiatoren in het hele huis zijn voorzien van thermostatische kranen en op zolder een Danfoss bypass om toch stroming te houden. De groepen van de vloer worden door een Danfoss CF2 systeem gecontroleerd. De 5 nog aanwezige radiatoren op de BG staan ingesteld op stand 2 om in de ochtend even de eerste klap op te vangen en het vervolgens verder aan de vloer over te laten.
 

Tukkerontour

  • #11
Ingbar89,de WA was nodig om op de eerste etage toch warmte te krijgen ivm studie enz. Als de normale kamerthermostaat het beneden goed vind, heb ik boven niets meer.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Prima, een echte WA installatie dus.
Dan is het denk ik inderdaad een kwestie finetunen van de stooklijn.
 

Tukkerontour

  • #13
Ingbar89, maar even resume het houd thans in dus dat welke radiator ik ook open gooi op bijv 1ste etage de keteltemp welke via de WA wordt bepaald is de max temp in de radiator cq radiators.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #14
Dat klopt.
En als er dan dus ruimtes zijn die niet warm worden dan kun je 2 dingen doen: een grotere radiator ophangen (mits je daar ook voldoende water in kunt krijgen(leidingwerk..)) OF de stooklijn verhogen, zodat de bestaande radiator meer warmte gaat afgeven.

Andere optie is dat de installatie niet goed ingeregeld is, waardoor er uberhaupt niet voldoende water in sommige radiatoren komt, en ze dus hun vermogen niet halen.
 

Tukkerontour

  • #15
Ingmar89,

Bedankt voor je antwoord gisterenavond,nog een nabrander van mijn kant vwb stap 2 keuze 01, als ik de WA afschakel gaat dan de keteltemp wel richting de ingestelde bijbehorende 85 graden ?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #16
Als je de WA uitzet, dan gaat je Atag brain als kamerthermostaat werken. Als je hem dan hoog zet zal hij inderdaad naar de maximale temperatuur gaan.
Als het in de kamer op temperatuur is, dan zal de ketel uit gaan. Dit is mogelijk niet gewenst, omdat het dan in andere kamers ook afkoelt...

Als je alleen met opwarmen problemen ervaart, dan kun je ook de temperatuur in het klokprogramma de temperatuur 's ochtends eerst wat hoger zetten. De aanvoertemp zal dan ook hoger zijn.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #17
Atag icm met Brain, dan is de Brain leidend....houd daar
rekening mee.
Vervolgens ga je hem WA instellen....maar welke Brain heb
je?
De Brain II of de Brain Q?
daar zitten wat verschillen in qua instellen

De Brain II stel je kamer invloed op uit, kamer factor
standaard op 400, aanvoer max op 85gr

De Brain Q stel je in via Directe Groep:
para 2 op 1.4, para 4 op uit, para 5 op uit, para 25 op 23
para 26 op 11 (mag bij vloerverw. wel op 14)

Dat zijn de basis instellingen, en zou je een heel eind in
de goede richting moeten zitten
 

Tukkerontour

  • #18
Dexter, bedankt voor het meedenken,de Brain II staat hier icm de WA slechts als dure aan/uit schakelaar te werken.Ik heb de stooklijn verhoogt naar 2.0 echter met buitentemp -2 grd is keteltemp 40 grd stookt met 16%. codes voor de Brain heb ik geen overzicht van.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #19
Je moet die instellingen op de brain 2 maken he? *(had ik ook nog niet aan gedacht moet ik zeggen)
Volgens mij klokken die instellingen voor geen meter. Bij een normale stooklijn van 2 hoort bij 0 graden ongeveer 65 graden voorloop...

Anders de thermostaat helemaal resetten. en vanaf daar opnieuw instellen.
 

Tukkerontour

  • #20
Hallo Ingbar89,

Het verhaal ligt even iets anders, heb gebeld met de Atag en toen kwam de aap uit de mouw,in de Brain achter code 3000 kun je de keteltemp ook begrenzen en die stond op 50 graden en is blijkbaar leading, heb hem verzet naar 60 graden,gekeken bij de ketel via mode/para stap 1 staat netjes op 60 graden en stap 2 op sub 3 gezet dus ook max 60 graden. Maar eens proberen, ketelwater is thans 60 graden

Weet even niet wat het verschil is tussen de stooklijn K-factor instelbaar bij de ketel en de instelbare stooklijn op de Brain
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu