Afzuiging toilet

Dongilles

  • #1
Hallo allemaal,

Op mijn toilet heb ik een raampje zitten voor de luchtverversing, echter is het nu zo enorm koud dat je er niet naar binnen wilt gaan, het raampje staat altijd half open.

Omdat het stukje platdak dat op de toilet + gang zit vernieuwd moet worden zit ik met de gedachte om een afzuiging te plaatsen echter heb ik enkele vragen, ik hoop dat jullie mij hiermee kunnen helpen

1)Een afzuiging is een open verbinding met buiten, zal deze oplossing eigenlijk wel schelen in temperatuur?

2) Bestaan er stille afzuigingen? Momenteel heb ik er eentje op de badkamer (ook plat dak) zit ook gewoon een buis naar buiten met een kleine afzuiging van de Karwei maar deze maakt belachelijk veel lawaai.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een pijp door het dak scheelt zeker in temperatuur. Je haalt namelijk de aanvoer uit de woning zelf, dat is dus warme lucht.

Je kan er een mechanische afzuiging van maken, maar er zijn ook speciale kappen die voor voldoende natuurlijke trek zorgen. Voor een toilet moet dat zeker voldoende zijn. En dat maakt (bijna) geen geluid, en kost geen stroom.
 

Dongilles

  • #3
Bedankt voor je bericht.

Wat bedoel je met "speciale kappen"?
 

PAHVelthuis

  • #4
Mijn ervaring is dat juist die kleine bouwmarkt ventilatoren veel lawaai maken. Voor de badkamer heb ik bijvoorbeeld een mechanische afzuiging gebruikt (Stork box) die op de laagste stand draait, die hoor je nauwelijks terwijl hij veel beter afzuigt dan een buisventilator.

Je kunt ook een klepje in de buis monteren die voorkomt dat koude lucht van buiten naar binnen kan stromen.
 

KlusRob

  • #5
Inderdaad, die bouwmarkt dingen maken veel lawaai. Zoek eens op stille toiletventilator of silent toiletventilator op google, dan kom je diverse merken tegen die lage decibels produceren.
Zelf heb ik ook een stille ventilator hangen in zowel de badkamer en het toilet, geeft bijna geen lawaai en verbruikt geloof ik ook maar 8 watt.

Scheelt inderdaad wel iets in temperatuur, je voelt dat het in het toilet kouder is dan daarbuiten. Maar niet zo dat je aan de pot vastvriest ofzo, zal maar enkele graden schelen, en met een raampje open is het wel bijna zo koud als buiten.
 

Dongilles

  • #6
Bedankt voor alle tips!

Ik ben nu aan het googlen voor stille afzuigingen en heb er inderdaad veel gevonden.

Zijn er nog punten waar ik op moet letten bij zo een afzuiging?

Zou het verder nog verstandig zijn om naast een afzuiging ook een klepje te gebruiken zoals PAHVelthuis voorstelt? Of is dit niet mogelijk?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Neem er een met naloop.
Deze draait nog even door als je hem uit zet.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Toevallig net ook een toiletventilator geplaats in mijn gerenoveerde toilet, waar voorheen ook alleen een raampje open kon. Het raampje blijft nu lekker dicht, de luchtjes worden netjes naar buiten afgevoerd, in plaats van juist de gang in te waaien en de temperatuur is al een stuk aangenamer. Ik heb ook een terugslag klepje gemonteerd. Zorg verder voor voldoende aanvoer van frisse lucht door bijv. een ruime spleet onder de deur.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Prima kap. Zelf vind ik dat deze kappen een behoorlijk nadeel hebben hoe harder het waait des te meer zuiging. Waait het hard heb je eigenlijk geen afzuiging nodig. Tenzij je huis luchtdicht is gebouwd.
Er zou een iets op die kap moeten zitten zodat bij harde wind de kap wordt afgeremd. Toch.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu