Afvoer wasmachine aansluiten op een bestaande 32mm afvoer

Cybergirlie

  • #1
Mijn vraag is of de volgende constructie ok is. Het enige wat ik er nog aan wil veranderen is die rechtopstaande buis vervangen door een 40mm buis en de syfon laat ik in 32mm of is dat toch niet verstandig.



Alvast bedankt.
 

Beaupronto

  • #2
Een wasmachineafvoer dient tenminste 40 mm te zijn. Voor zover ik op de foto kan zien heb je de sifon vrij ver boven de vloer zitten. Het beste is de sifon zo laag mogelijk te houden en daar een rechte pijp opzetten van een centimeter of 70/80 en daar de wasmachine op aansluiten.

Je zal dan wel een nieuw aansluitpunt op de standleiding in de koof moeten maken. Of dit het best middels een T of Y-stuk kan laat ik even over aan de professionals hier op het forum.

Succes ermee alvast!

Dit was tevens mijn eerste post, Even voorstellen ik ben Björn en van beroep bouwkundig ingenieur en architect in opleiding. [/b]
 

Cybergirlie

  • #3
Beste Björn,

Super bedankt voor je uitleg.
We gaan maar gewoon een nieuwe afvoer maken van 40mm of misschien zelfs 50mm.
Nog wel een vraag, moet de buis waar dan de afvoerslang van de wasmachien in komt te hangen recht naar beneden lopen of mag dat ook wel met een 45gr bocht naar beneden gaan. Dit vraag ik omdat ik dan de syfon aan de achterkant van het schot wil houden, zodat die laag aan de vloer kan blijven. Dit ivm verwarmingsbuizen die vlak boven de vloer lopen.


Ik ben Sasja en ben eigenlijk meer van de electrotechniek. Heb technicus consumenten electronica gedaan via ROC.
 

Beaupronto

  • #4
Ik zou proberen te kijken of je de sifon niet op de een of andere manier in de ruimte boven de vloer kunt houden. Een sifon moet je kunnen reinigen en weet niet of je van plan bent de koof verder dicht te zetten?

Als de sifon gaat lekken merk je het te laat als deze in de koof zit met alle gevolgen van dien. Past er niet net een sifon tussen het muurtje en de verwarmingsbuizen? Anders een sifon maken in de linkerhoek met valpijp en dan horizontaal aansluiten boven de verwarmingsbuis richting standleiding.

Nog een vraag: Wat heeft er nu al die tijd op de huidige aansluiting gezeten, want het ziet er wonderlijk uit. :shock:
 

Cybergirlie

  • #5
Ik ga het eens allemaal bekijken, want je hebt wel een punt.

En wat bedoel je met wonderlijk? Hahahaha.
Als je die 2 zwanenhalzen bedoelt, de eerste onder de ketel zat er al en vanuit de woningbouw hadden ze de afvoer gewoon schuin door de kast gemonteerd en ik heb deze nu meer naar de muurkant gebracht dmv bochtjes, dus dan weet je een beetje waarom het er allemaal zo wonderlijk uitziet. :wink:
 

Beaupronto

  • #6
Oke, helder. de wasmachine afvoer zoals je die nu hebt gemaakt heeft heel veel weerstand (3x 90 graden) dat gaat nooit werken volgens mij. Vandaar dat ik mij afvroeg of er ooit al iets opzat. Maar ik denk dat je nu genoeg weet om een mooie aansluiting te maken.

Als je horizontaal gaat naar de linkerhoek, denk dan ook aan een licht afschot van 5 mm per meter, dan zit je altijd goed.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7


deze aan sluiting moet je verwijderen en afdoppen want dat is de condens leiding van je ketel en die is ook te klein zoals @Beaupronto al zei.

Best is 20cm boven de cv leidingen een T-stuk 90° te plaatsen en een leiding naar voren te maken.
Dan een paneel te plaatsen met een uitsparing voor je leiding er in zodat je deze later als het moet weer los kan krijgen.

Plaats dan een sifon met leiding

 

Cybergirlie

  • #8
Iedereen echt super bedankt voor alle advies.
Dit is mijn eerste keer dat ik afvoerleiding in elkaar heb geknutselt en ik wist er ook nog niet echt veel vanaf verder, maar zo leer ik wel een hoop van jullie, thanx.
Echt leuk.
 

Cybergirlie

  • #9
Nou stuit ik weer op iets, namelijk de wanddikte van de hoofdafvoerbuis.
De buis blijkt smaller te zijn dan wat ik beneden in onze gangkast heb vernomen.
Ik heb het niet zo gauw in de gaten gehad, maar omdat ik dus jullie advies wil opvolgen en de buis nog eens goed had bekeken in de ketelkast ben ik bang dat de wanddikte niet dik genoeg is.
Het volgende staat op de buis Dyka PVO 75 x 1,8-17-8541.
In de badkamer ter hoogte van de toilet zal er een verloopstuk tissen zitten.
De afstand van waar ik de afvoer wil maken naar de dikke buis van 110 is ongeveer 2,5 m. Mijn vraag is nu, zal het echt een probleem worden dat als er eens in de zoveel tijd een 95gr. was wordt gedraaid?
Als ik er een beetje een voorstelling van heb dan valt dat water met een snelheid toch naar beneden en hoelang zal het duren eer de wasmachine klaar is met het afpompen van dat hete water. Ik hoop echt dat dit geen probleem gaat worden want anders wordt het een sloopklus :shock: en de wasmachine wordt morgen al geleverd. Ik hoop dat jullie een advies hebben voor mij.
Alvast bedankt weer.
 

Beaupronto

  • #10
Da buis van 75 mm is voldoende om op aan te sluiten, dit is namelijk tevens de ontspanningsleiding die waarschijnlijk naar je dak loopt. De rest van je standleiding is 110 mm.

Zoals Henk heeft voorgesteld kun je maken, de overgang naar 110 geeft geen problemen. Heet water kan pvc tegen, dus geen zorgen. Het afpompen duurt bij mij minder dan 5 minuten overigens. Succes
 

Xr8

  • #11
De wanddikte is als die van hemelwaterbuis. De buis welke hier toegepast is is normaliter niet geschikt voor riolering. De wanddikte bij genoemde merk is in dat geval 3,2mm. De buis is oa geschikt voor mantelbuis ed en is goedkoper dan rioolbuis. Is in dit geval waarschijnlijk zo gedaan omdat het als ontspanning is bedoeld en er dan geen warmwater doorheen loopt.

Denk zelf dat eea niet zo'n vaart zal lopen vroeger werd er veel dunwandig pvc toegepast in woningen en dat zit vandaag de dag nog enorm veel in de woningen van toen. Voordeel is dat het een staand stuk is.

T stuk direct bovenop de sifon komt niet goed. Water kan terug gaan richting 2e sifon.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu