Afvoer soms wel soms niet verstopt

Noltha

  • #1
Hallo,

Wij hebben laatste tijd steeds vaker dat het water in de gootsteen niet snel genoeg leegloopt. Soms is het helemaal van de zotte dan duurt het uren voordat het water eindelijk eens weggelopen is. De sifon onder de gootsteen heb ik al eens losgehaald en schoongemaakt. Een vloeibaar ontstoppingsmiddel heb ik ook al geprobeerd maar het mag niet baten.

Nu zijn er 2 dingen die ik zelf al heb uitgevonden.
  1. Er zit bij ons in de keuken nog een afvoer voor de wasmachine die niet aangesloten is. Als ik de dop hiervan eraf haal hoor ik direkt borrelende geluidjes (verder gebeurt er niets, komt geen water omhoog of zo).
  2. De vaatwas machine zit ook met een sifon en een t-stuk aangesloten hetzelfde rioolpijpje (die naar de grond gaat).
Heel vaak heb ik dat als het water uit de gootsteen niet wegloopt of heel langzaam wegloopt de afwasautomaat water binnen krijgt.
Het lijkt erop dat het water de weg van de minste weerstand neemt en dan in de afwas automaat wilt inh plaats van in de grond... en het vreemde is dat ik het probleem soms wel en soms niet heb. Vlak na het baden bijv wel en als het heel veel regent ook! Ik zal kijken of ik een schets van de aansluiting kan tekenen in paint.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Hoi Noltha,

Zo te lezen denk ik dat er een verstopping aanwezig is maar dan een stuk verder op in de afvoer.

Door een hele kleine opening zal nog wat water verdwijnen, er ontstaat dan een soort ruimte in de afvoer waar een hoeveelheid water in kan en dan moet u weer wachten tot de leiding langzaam is leeg gelopen.

Vervolgens kan er weer water in en moet u wachten tot het weer leeggelopen is.

De riolering zal gecontroleerd c.q. schoongemaakt moeten worden.

Iets om zelf te doen :?: anders maar even een riool ontstoppings bedrijf erbij halen.

Vr Gr en succes ermee
 

Noltha

  • #3
Hoi,

Ja daar lijkt het inderdaad wel op ja....Ik zal eens proberen beiden sifons weg te halen en dan met een ontstopspiraal van een bouwmarkt van 5 meter er even doorheen te raggen... Of misschien beter 10 meter.

Het vreemde is wel dat dit dus alleen op de afvoer in de keuken voorkomt. De overige afvoeren zoals douche, toilet, wastafels, wasmachine en dergelijke lopen prima door. To be continued..
 

Noltha

  • #4
Nou update 1.

Heel vreemd is dit zeg. Nadat mijn vrouw afgewassen had is de gootsteen weer verstopt althans het water loopt niet of heeeeeel langzaam weg.

Gisteren heb ik uiteindelijk de vaatwasser maar aangezet, en toen hij het water wegpompte gebeurde er iets raars. Het water in de gootsteen gebon te borrelen als een gek....daarbij dacht ik "laat ik de oude wasmachine afvoer aan de andere kant van de keuken maar eens open houden... En wéér ook daar een heleboel geborrel en uiteindelijk kwam het water daar in de oude wasmachine afvoer omhoog. Toen maar snel de afdekdop erop gezet.

En wat denken jullie... de gootsteen kolkte gewoon leeg en de vaatwasser kon bij de 2e keer pompen netkes het water wegpompen zonder dat dit in de gootsteen omhoogborrelde. Voor de zeker ook maar even de gootsteen helemaal vol laten lopen, dopje eraf en het kolkt heel snel leeg...

Ik snap er niets meer van?
 

Fiesiekus

  • #5
Beluchting- of ontluchtingsprobleem kan ook nog; blijkend uit het effect van het openen van de oude wasmachineafvoer. Zoek eens met deze 2 trefwoorden op dit forum.
 

Noltha

  • #6
Hmm ja inderdaad. Toen ik trouwens later de dop even wilde oplichten werd de lucht er echt ingezogen....niet normaal....

Ik heb hem maar weer snel op gezet. Het lijkt wel of er een soort vacuüm wordt getrokken in dit systeem. Is het misschien beter om op die ongebruikte afvoer iets te installeren?

Geen ontluchter lijkt me want dan gaat de keuken stinken, of moet ik hem gewoon dicht laten?
 

Fiesiekus

  • #7
Beluchter erop aansluiten. Toch zijn de verschijnselen ook a-specifiek voor een (gedeeltelijke) verstopping. Maar begin met die beluchter op de loze WM-afvoer te plaatsen.
 

Noltha

  • #8
Dan ben ik nu benieuwd naar hoe ik die moet plaatsen. Er zit namelijk ook een sifon op de oude WM-afvoer. Moet ik die Sifon dan helemaal verwijderen en dan de BEluchter op de pijp plaatsen? Kun je een indicatie geven van hoe hoog die beluchter moet komen?


Alvast bedankt voor alle reaktie's
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Bij voorkeur sifon weghalen, anders heeft beluchting niet veel zin.
Maar voor de proef zou je de beluchter bovenop de bestaande buis kunnen plaatsen, mits de sifon geen water bevat.

Het makkelijkst is, als je een beluchtertje koopt voor 32 mm buis, en deze met een rubber verloopring op de 40 mm buis zet.
Je kunt hem dan naderhand zo weer verwijderen.

Het lijkt me het beste als je de pijp zodanig verlengt dat ie minimaal zo'n 90 cm boven de vloer zit. Anders komt het water telkens terug die beluchter in, en dat lijkt me niet goed voor dat ding, dan vervuilt ie te veel.

Beluchtertje
 

Noltha

  • #10
Bedankt voor je advies Kees. Ja het liefst zou ik die hele pijp willen weghebben aangezien hij toch niet gebruikt word. Er zit ook nog een water toevoer kraan naast. Wat is (als tweede optie) het resultaat als ik die sifon wegzaag en de pijp afdop zo laag bij de grond?
Houd ik dan de beluchtings problemen ?

ps. Ik zal verder nog even een foto maken met een DC van de afvoer voor de gootsteen /afwasautomaat.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik zou het niet willen riskeren de pijp hem heel laag af te zagen, zodanig dat je er niets meer op aan kunt sluiten, want dan is de optie voor beluchting ook meteen weg.

Een alternatief zou kunnen zijn een beluchte sifon pop de gootsteen.
Probleem bij al dit soort zaken is dat het van afstand heel moeilijk in te scahtten is wat nu de exacte oorzaak is. Enig experimenteren zal altijd nodig zijn.

Heel goed ontstoppen, eventueel laten doen met een hoge-drukontstopper, is toch wel de eerste stap, want het zit er dik in, dat verderop een stevige verstopping aanwezig is. Verstoppingen uiten zich vaak in de vorm van een soort prop, die de ene keer wel en de andere keer niet verstopt...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Controleer eerst op een verstopping, zo goed als zeker is dit het geval wanneer er na een goed functioneren van een afvoer deze verschijnselen optreden.
 

Jr1

  • #13
Eventueel in combinatie met een zak in de leiding. Dit kan min of meer dezelfde problemen geven zeker als er een hoeveelheid vet etc is afgezet op de leidingwand.
 

Noltha

  • #14
Ik denk dat het niet met (be) of ontluchting te maken heeft. Ik heb namelijk een stukje tuinslang door de sifon van de (niet meer gebruikte) wasmachine aansluiting gedrukt, even doorgeblazen en afgewacht... Ruikt niet zo heel fris door het slangetje natuurlijk, maar werkt nu eigenlijk als een soort BE luchter lijkt mij.


Ik laat de gootsteen vollopen, stop eruit , gootsteen loopt voor de helft leeg en, blub blub en de rest van het water verdwijnt heeeeel langzaaam, waarvan een gedeelte rechtstreeks in de afwasmachine loopt.

Erg vervelend dit! Ik denk dat ik een riool bedrijf maar eens de keuken afvoer laat doorspuiten met hoge druk zodat dit fenomeen verholpen wordt. Ik las trouwens ook dat ze van die speciale doorboorkoppen hebben om verstoppingen weg te boren. Het is erg vervelend en ook niet echt fris aangezien vies water gewoon de vaatwasser in loopt..... :cry:
 

Noltha

  • #15
Ik ben nog steeds bezig met het verder analyseren van de oorzaak.

Aangezien het fenomeen zich nu al een aantal dagen niet meer hebt voorgedaan en nog steeds het luchtslangetje op de oude wa aansluiting zit begin ik steeds meer te denken aan de oplossing in de vorm van beluchter... zoals eerder dus door de experts! aangegeven.

Bedankt allemaal overigens!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Door het afsplitsen van de vraag van Kriz is het antwoord van Frank meeverhuist, bij deze het antwoord van Frank dat geldt voor allebei de topics.

Frank schreef:
Eigenlijk was mijn suggestie van het doorspoelen met soda bedoeld voor de ts Noltha (van een ander topic)
Ik denk dat als je problemen hebt met het slecht weglopen van water er altijd vette aanslag in je afvoerbuizen blijft zitten.
Nu Noltha dus de boel weer met beluchting aan de gang lijkt te hebben, lijkt het me dus goed om de buizen van deze aanslag te ontdoen. Maar Kriz mag er natuurlijk ook van profiteren Mr. Green .
 

Jacovrie

  • #17
Volgens mij is het geen beluchtingsprobleem, maar een ontluchtingsprobleem.

Waar lucht is, kan geen water zitten. Het water gaat heel langzaam weg, omdat de lucht wordt samengedrukt en langzaam een uitweg kiest. Wanneer het eerst wel goed ging, is waarschijnlijk de ontluchtingsbuis verstopt.

Is het nooit goed geweest, dan moet het gehele afvoersysteem onder de loep worden genomen, waarbij kritisch naar de ontluchting gekeken moet worden. Is via dit forum op deze wijze moeilijk na te gaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Jan schreef:
Controleer eerst op een verstopping, zo goed als zeker is dit het geval wanneer er na een goed functioneren van een afvoer deze verschijnselen optreden.
Wanneer er een verstopping is hoopt de lucht zich op en is er een ontluchtingsprobleem.

Noltha schreef:
Ik denk dat het niet met (be) of ontluchting te maken heeft. Ik heb namelijk een stukje tuinslang door de sifon van de (niet meer gebruikte) wasmachine aansluiting gedrukt, even doorgeblazen en afgewacht... Ruikt niet zo heel fris door het slangetje natuurlijk, maar werkt nu eigenlijk als een soort BE luchter lijkt mij.
Als er een vieze lucht uit het slangetje komt is er sprake van een ontluchting, bij een beluchting zou er lucht de afvoer ingezogen worden en zal het niet stinken.

Een en ander sluit precies aan op hetgeen Jacovrie ook al schreef :-|
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu