Afvoer luchtdruk probleem of toch verstopt?

Baziz

  • #1
Probleem: water loopt langzaam weg uit de wasbak in de keuken. Er is een zogenaamde korfplug als stop in de wasbak, deze heeft een rubber aan de onderzijde. Wanneer deze wordt verwijderd loopt het water al wat beter weg maar zijn er luchtbellen te zien.

Situatie: nog geen jaar geleden is deze afvoer door een bedrijf uitgefreesd na een verstopping. Sifon en alle buizen onder de wasbak zelf nu vervangen maar lost het probleem niet op. Wanneer ik de slang die vanaf de sifon de afvoerbuis in loopt los haal loopt het water zonder problemen direct weg de afvoerbuis in. Wanneer ik deze er weer vast in druk is het probleem direct terug.

Nu vraag ik me af of deze problemen niet met luchtdruk te maken hebben gezien het water wel normaal wegloopt wanneer er vrije lucht bij kan of dat er alsnog sprake zal zijn van wederom een verstopping. De overige afvoeren en wc hebben geen problemen. Er is wel een ontluchter op het dak geplaatst, kan er een reden zijn dat deze niet meer functioneert?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats even een foto van de situatie, dan is het duidelijker.
 

Sewerboy

  • #3
Misschien iets meer info over uw woonsituatie. Woont u bijvoorbeeld in een appartement? Heeft u een kruipruimte?
 

Baziz

  • #4
Het is een 'normaal' rijtjeshuis. Morgen gaan we eens proberen een kijkje te nemen in de kruipruimte.



Zelf had ik overigens nooit de stopcontacten daar geplaatst maar goed, de situatie was al zo toen wij het huis over namen vorig jaar.

Verder bedoel ik dus de grijze slang die ik los haal uit de zwarte afvoer, dan stroomt het water wel normaal weg. Druk ik het er vast in dan krijg ik luchtbellen en loopt het langzaam leeg. Er zit overigens normaal ook een vaatwasser op aangesloten op een van de bovenste aansluitingen van de sifon. Deze is nu losgekoppeld en niet te zien op de foto.
 

Baziz

  • #5
We hebben onder de vloer gekeken en geconstateerd dat de afvoerbuis niet gelijdelijk afloopt maar op gelijke hoogte aan de vloer hangt voor dat deze een zwanenhals bereikt en vervolgens de grote afvoerbuis in gaat. Verder ook geconstateerd dat er geen beluchting/ontluchting aanwezig is op deze buis.

Verder zag alles er normaal uit. Wat wel opmerkelijk was is dat nadat de afvoer een nacht open heeft gestaan en ik deze daarna weer heb aangesloten het water direct weg liep. Dit een aantal keer getest waarna het probleem na +/- 15 minuten zich toch weer voordeed.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Zit er in de kruipruimte nog een sifon? Dat gaat nooit werken, 2 sifons achter elkaar.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Een rioolbuis moet iets afschot hebben. Bij jouw wordt de buis met water gevuld en komt als het ware in de verstop stand te staan. Een buis vol met water heeft ook geen on-of beluchting.
 

Baziz

  • #8
Zou het dan wel helpen wanneer ik een Y of T stuk van pvc tussen m'n afvoerpijp (die de vloer in gaat) en m'n sifon plaats en dan de ene kant mijn huidige afvoer vanaf sifon aansluit en aan het andere einde een beluchter/ontluchter?
De kennis die met me mee keek in de kruipruimte vreest dat de hele afvoerpijp onder de vloer verlaagd moet worden (zodat deze afschot krijgt) en dat wordt een leuk klusje...

De zwanenhals die in de kruipruimte zit, zit helemaal aan het andere uit einde van deze afvoerpijp en gaat daarmee direct de grote afvoer in. Dit alles kan wat lager geplaatst worden want dit staat nu op een stapel stenen waar er een paar onderuit zouden kunnen.

Iedereen in ieder geval al bedankt voor het mee denken!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Die zwanenhals zal waarschijnlijk de oorzaak zijn.
Een afvoerpijp hoeft maar een halve cm per strekkende meter af te lopen om goed te functioneren, zelfs met een afvoerpijp die horizontaal loopt hoort u geen last te hebben van slecht weglopen.
Plaats voor de duidelijkheid een foto van de zwanenhals.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu