Afvoer douche oplopen over afstand van 1 meter

Petit

  • #1
Hallo

In hoeverre mag de afvoer van een douche "oplopen" over een afstand van 1 meter?

Ik woon in Frankrijk, huis met een septic tank en ook nog een huis op een helling gebouwd. Ik heb hoogteverschil in mijn huis, echter ben met een badkamer bezig die lager "lag" dan de tank.

De vorige bewoners hebben dat opgelost door een verhoogde vloer in de badkamer te maken. Ik probeer nu de douchebak zo laag mogelijk te maken, maar daardoor gaat de afvoer iets oplopen.

Het is uitsluitend de douche die er op aangesloten zit. Er zit een sifon onder de douche vloer, die hangt toch helemaal vrij. Bestaat er een kans dat het water "terug komt" in de douche?

Dank
Arthur
 

Kaajee

  • #2
Eh, wat denk je zelf? Zwaartekracht enzo.....

Natuurlijk komt het water terug! Welke kracht zou tegen de zwaartekracht in er voor moeten zorgen dat het water omhoog gaat stromen?
Wellicht als je plat op de grond gaat liggen en met je mond op de afvoer heel hard gaat blazen.......

Alternatief zou een (vuil-water) pomp kunnen zijn; broyeur-achtig apparaat......
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
De leiding mag inderdaad niet omhoog lopen, nog niet een paar mm.
Dat zal alleen maar problemen geven.
Daarbij moet je denken aan slecht weglopen van het water, doordat er water in de leiding blijft staan, en zo een dubbele sifon werking krijgt.
En ook zul je al snel een verstopping krijgen, door de zeep en huidvetten die achterblijven in de afvoer.
 

Petit

  • #4
Ja die van de zwaartekracht heb ik wel eens van gehoord :-)
Maar als je naar een zwanenhals kijkt, wordt het water toch ook "omhoog geduwd" ??!!

Ik bekeek het op die manier. Maar ik hou de leiding minimaal horizontaal. Horizontaal is ook afschot leerden "ze" me ooit

A+
 

Kaajee

  • #5
Maar als je horizontaal kan, kun je mi. ook zorgen voor wat verloop, al is het maar een klein beetje. Wat hier gezegd is mbt resten zeep, vet, haren etc. geldt bij horizontaal nog steeds. Ik zou het niet doen. Dan nog eerder een pomp. Dan heb je alle vrijheid.

En die zwanenhals: daarbij komt het water eerst (door weer die zwaartekracht) met een redelijke kracht naar beneden, dat zorg er voor dat het wel door die zwanenhals geperst wordt. Ook de "zuigende werking" na de zwanenhals zorgt voor doorstroom.

En buiten dat: juist in de zwanenhals komt dat vet/resten etc. samen, die dien je ook zo af en toe schoon te maken. Dat gaat iha met een zwanenhals prima, met een liggende leiding niet.
 

Tiho

  • #6
Met een mooi woord zijn dat de communicerende vaten ofwel de wet van Boyle. In twee kolommen die met elkaar verbonden zijn zal altijd aan beide zijden evenveel water staan, is de kolom aan de ene kant hoger dan de andere loopt het er aan de lage kant dus weer uit. Als het nivo boven de laagste kolom uitkomt.

Maar dan moet het dus wel weg kunnen :wink:
 

Kaajee

  • #7
Dat was het! Ik kon niet op de term komen......... :mrgreen:

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu