Advies open stootvoegen / luchtspouw

Voegsel

  • #1
Graag wil ik advies inwinnen over open stootvoegen i.c.m. een luchtspouw die niet voorzien is van isolatie. In ons huis (alleenstaand uit 1975) is enkel een luchtspouw aanwezig.

Nu vroeg ik mij af of het belangrijk is om open stootvoegen aan te brengen. Zo ja, waar en hoeveel? Zover ik heb kunnen vinden, als de informatie daadwerkelijk klopt, dien je toe te passen boven de tuindeuren, onder/boven ramen, onder de dakgoot en om de meter boven het maaiveld en ook op de eerste verdieping. klopt dat? of is het in mijn situatie niet nodig

In verband met vochtproblemen in het verleden zijn er open stootvoegen aangebracht, alleen is dit onprofessioneel uitgevoerd. Regenwater kan \de spouw inkomen omdat de gaten aan de grond zitten. Deze wil ik sowieso dichten. Echter vroeg ik mij af, omdat de luchtspouw in verbinding staat met de kruipruimte en omdat ik onlangs in de kruipruimte dampremmende folie heb geplaatst (rv in de kruipruimte was +-98% nu 94%, zakt nog niet zo snel), alsnog nieuwe open stootvoegen dien te maken?

Daarnaast vroeg ik mij af of de open verbinding van luchtspouw en de kruipruimte wel goed is. Als ik in de kruipruimte door de opening van de ene ruimte naar de andere ruimte ga, dan kan ik een behoorlijk eind omhoog kijken. Omdat de kruipruimte behoorlijk vochtig is (94%) vermoed ik dat dit ook de luchtspouw ingaat, of juist de vochtige spouw de kruipruimte in.

Wat is jullie advies hierin?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb de externe link verwijderd. Het plaatje van een standaard spouwmuur voegt niet veel toe.

Open stootvoegen hebben twee doelen:
- ventileren van de spouw
- afvoeren van vocht

Het tweede doe je op plekken waar het vocht niet weg kan, zoals boven kozijnen en op de fundering.

Joost legt het ook goed uit.

Je kan ook de spouw laten isoleren. Dan zijn de stootvoegen misschien niet meer nodig. Bij vochtproblemen kan hydrofoberen ook nuttig zijn.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Voegsel schreef:
Daarnaast vroeg ik mij af of de open verbinding van luchtspouw en de kruipruimte wel goed is. Als ik in de kruipruimte door de opening van de ene ruimte naar de andere ruimte ga, dan kan ik een behoorlijk eind omhoog kijken.
Da's volkomen normaal. Als je de spouw gaat naisoleren moet je zorgen dat je kruipruimte wel geventileerd blijft, bijv. door extra gaten + ventilatieroosters.
 

Voegsel

  • #4
Dat was ik nog vergeten te melden. De kruipruimte heeft al 8 ventilatieroosters voor een oppervlakte van 100m2.

Maar dan zal ik de stootvoegen behouden en wellicht extra bijmaken boven/onder raamwerken en dakgoten e.d.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Het is beter om de kruipruimte niet via de spouw maar via kokers te ventileren. Deze zijn ook verkrijgbaar als renovatie uitvoering die schuin de de gevel boort. De vochtige lucht uit de kruipruimte komt dan niet in de spouw.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een spouw staat niet in verbinding met de kruipruimte. Het binnen-en buitenblad staat op een fundering.
De kruipruimte wordt doormiddel van ventilatiekokers geventileerd.
Je zou ook moeten onderzoeken hoe de spouw aan de bovenzijde is afgewerkt.
De woning is uit 1976 dus redelijk modern.
 

Voegsel

  • #7
De spouw staat, zover ik kan zien, wel in open verbinding met de kruipruimte. De kruipruimte bestaat uit 5 ruimtes en tussen die ruimtes is een doorgang. In die doorgang kijk je zo de spouw in, je voelt de wind ook waaien. Dien ik dit te dichten?

De spouw is aan de bovenzijde gewoon open. Dit is later door de eigenaar afgedicht door glaswol erop te leggen.

Ook bevat de kruipruimte over ventilatiekokers.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ben wel benieuwd naar het funderingsdetail van de ze woning. Een open verbinding van spouw/kruipruimte heb ik nog niet eerder gezien volgens mij.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
Nogmaals, het is vrij normaal dat oudere woningen een kruipruimte hebben die in verbinding staat met de spouw. Mijn woning heeft dat en vrijwel al mijn buren zijn ook zo opgebouwd (jaren 70 bouw).

In het buitenblad zijn op een aantal plekken boven het maaiveld een paar bakstenen verticaal aangebracht met open stootvoegen. Dit fungeert als een soort ventilatierooster. Ook is de spouw open bij het dakschot. Op deze manier ventileert de spouw.

In de kruipruimte (die onder het maaiveld zit) zijn open ruimtes in het binnenblad (al dan niet met roosters) verspringend aangebracht zodat de kruipruimte ventileert in spouw en profiteert van de luchtcirculatie daar.

Dus geen kokers.

Bij het naisoleren van de spouw zijn er kokers geboord die schuin vanaf boven maaiveld in de kruipruimte steken omdat door het naisoleren de ventilatie in de kruipruimte werd afgedicht. Ook voor het isolatiebedrijf was dit een vrij normale procedure, ze kwamen het wel vaker tegen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu