Advies: Buitenmuur laten coaten met bitumen?

Elizabet

  • #1
Hallo allemaal!

Mijn vriend en ik hebben onlangs een dijkhuis gekocht en betrokken, en er moet nog flink wat aan gebeuren, dus dit is wel mijn eerste, maar vast niet mijn laatste topic hier...

Ik ben op zoek naar advies. De situatie is als volgt: Wij bewonen de helft van een oude dijkboerderij (1890) met uiteraard steense muren. Onze voorgevel staat strak langs de dijk, het asfalt loopt tot aan de muur. De andere helft van de boederij (de vroegere deel) wordt bewoond door onze buurvrouw. De deel ligt meer dan een meter lager dan het woonhuis (waar wij in wonen) Buurvrouw heeft fikse vochtproblemen, volgens de gemeente worden die veroorzaakt doordat het hemelwater niet goed wordt afgevoerd, en dus van de dijk vooral haar muur in loopt. De gemeente ziet dit als deels zijn verantwoordelijkheid, en gaat bij buurvrouw een sleuf langs de voorgevel graven. Vervolgens komt er een vochtbedrijf wat de gevel en fundering gaat coaten met bitumen.
Nu vindt de gemeente het geen probleem om dan ook bij ons het stuk ondergrondse gevel en de fundering bloot te leggen, en wij kunnen dan ook het vochtbedrijf vragen onze gevel en fundering meteen mee te coaten.

Alleen vraag ik me af of dat wel nodig is. Wij hebben tot nu toe geen echte vochtproblemen, de vloer (hout) ziet er goed uit, achter de voorzetwanden (schroten) is de muur natuurlijk wel wat vochtig, maar in de schroten zitten er al 20 jaar en zijn nog steeds niet kromgetrokken, dus heel erg kan het nooit zijn... Aan de andere kant, waarschijnlijk is dit een once-in-a-lifetime-opportunity dat de gemeente het voor ons open wil leggen, dus als we iets willen met de gevel/fundering, moet het nu.
Een vriend van ons suggereerde dat het ook al heel nuttig kon zijn om de opengegraven sleuf gewoon vol te storten met grind, zodat het hemelwater makkelijk weg kan. Verder vraag ik me af of een bitumen coating op de buitenmuur niet juist ongunstig is qua hoe vochtig de binnenmuur wordt van optrekkend vocht (een muur zal immers altijd wel wat water aanzuigen, zeker in een dijk waar altijd water in zit, en dat moet toch ook weer ergens heen, het lijkt me niet perse gunstig als dat alleen nog maar naar binnen kan).

Aangezien we het huis al bewonen en stukje bij stukje aan het opknappen zijn, en de woonkamer eigenlijk pas als laatste op de planning staat, hebben we nog niet uitgebreid achter de schroten aan de straatkant gekeken, en eigenlijk willen we dat op dit moment ook helemaal niet overhoop halen. Mijn vriend heeft wel een plint losgehaald en daarachter bleek hardboard te zitten, wat weer strak op de muur zit (ja, de vorige knutselaar hier had er kaas van gegeten) en dat hardboard is vochtig. Maar niet kleddernat (en dat was in die heel regenachtige periode in januari)

Zoals jullie merken heb ik over een aantal zaken de klok wel een beetje horen luiden maar weet ik zeker niet alle klepels te vinden, vandaar dat het misschien ook een ietwat warrig verhaal is. Maar jullie advies in dezen wordt dus zeer gewaardeerd!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je er nu goed bij kunt, en straks niet meer: Ik zou het doen.

Door de behandeling bij de buren kan het zijn dat de waterstromen een andere weg gaan volgen, en alsnog bij jouw gevel uitkomen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als je nu geen problemen hebt, verwacht ik die in de toekomst wel. Er zitten trouwens niet voor niets schroten voor.

Ik adviseer meteen meedoen dus!

Het asfalt tot aan de gevel straks vermijden. Loshouden is beter voor (tegen) vocht en bewegingen vanuit het verkeer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu