Aarde/aardpen

Esthervt

  • #1
Hallo

In ons nieuwe (jaren 30) huis blijkt dat de aarde niet aangesloten was. Nu hebben we de oude aarde draad aan de aardpen bevestigd, maar we willen de aarde graag opnieuw trekken. Wat voor draad moeten we hebben; dikte, ommanteld etc? We hebben zo'n 13 meter nodig van de aardpen naar de groepenkast. Waar kunnen we 13 meter aarde kopen, bij de Gamma kan slechts stukken van 5 meter gekocht worden.

Mvg Esther
 

Gerrit

  • #2
Het is blank vertinde koperdraad. Als de elektrode onder het zand zit, moet hij een diameter hebben van 16 mm², anders mag het 4 mm² zijn.

De draad kun je het beste even bij een installateur halen. Dan kun je meteen afspreken dat hij hem even controleert. Dit is echt noodzakelijk en alleen de installateur heeft de meter om dat te doen.
 

Waldo

  • #3
Hoi Esther

Het moet inderdaad een blank vertinde koperdraad zijn maar tenminste 16 mm² van je pen tot in de meterkast. In de meterkast plaats je een blok/rail en ga je met minimaal 6 mm² je meterkast in. Ook moet je van deze rail met minstens 6 mm² naar je water/gas leidingen om deze te aarden. Lopen er bijvoorbeeld CV leidingen door je meterkast naar boven/beneden dan moet je deze ook aarden op deze rail.

Spullen kan je bij een lokale installateur betrekken, en van mij ook de tip: laat het geheel door een installateur controleren voor je eigen veiligheid.

Hoop dat je er wat aan hebt
Mvg. Waldo
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu