Stucgips of gips plaat

Aernout

  • #1
Geachte heren specialisten,

Ik wil het plafond (schuin, zolder) en met houtplaat beklede scheidingswanden van een gipsplaat laag voorzien en dan de naden glad smeren en sauzen.

Nu kan ik niet goed bepalen welke plaat te gebruiken.

Ik lees dat stucplaat zonder voorbewerken gestuct kan worden, das mooi!
Maar wat zou nou het nadeel zijn van het gebruik van stuc plaat ten opzichte van gewone gipsplaat?

Moet ik bij gebruik van stuc plaat de hele plaat stucen, of kan ik gewoon de naden doen en daarna sauzen?

Ben zeer benieuwd naar de meningen alhier ...

vriendelijk groet,

Aernout
 

Flepke

  • #2
Stucplaten dienen gestuct te worden met een laag gips (goudband-glad of groenband-schuurwerk). De laagdikte dient dan 1 cm te zijn. Stucplaten zijn ook maar in 2 maten te krijgen, nl 40 x 200 cm en 60 x 200 cm.

In jouw geval moet je dus gewone gipsplaten nemen, die zijn ook in andere maten verkrijgbaar. Het beste vind ik dan de zg ak platen waarin je een gaasje kunt verzinken en de naad met een speciale vuller kunt afwerken, wel niet in 1 keer, want dan blijf je de naden zien, in 2 of 3 keer dus en ev. bijschuren.

En de platen ook zeer netjes op 1 lijn plaatsen (aan een touw werken), anders wordt het nog niet netjes.
link niet meer werkend
 

Espaan

  • #3
Inderdaad gewone gipsplaten. Je kunt ook nog overwegen om voor de grote maten te gaan. 2600 x 1200 x 12.5. Dan heb je niet zoveel naden die dicht moeten en de rachels hoeven maar om de 60cm te komen.
Nadeel is natuurlijk dat het erg lompe platen zijn.

We hebben voor onze zolder ook grote AK platen gebruikt en de naden gevuld. Je kunt de muren erg strak maken zonder al te veel gedoe.

Succes
 

Aernout

  • #4
Ik ben er uit!
Het worden 12,5 x 600 x 2600 AK platen voor de wand en 600 mm platen voor het dak. de daknaden kit ik af met acrylaat en saus ik vervolgens ...

Grotere platen krijg ik met geen mogelijkheid de trap op, en via de balkondeur is geen optie, dan moet ik over de serre heen .... :-) (je zult maar een serre hebben .. :P )
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu