Siemens SE65560, F melding

Gschimmel

  • #1
SE65560/12, en jawel - de bekende F melding.

Slang links onderin naar het pomphuis is brandschoon (mag ook wel, als je deze hele exercitie iedere 3 maanden doet), labyrint (door Siemens 'warmtewisselaar' genoemd) ook maar weer eens schoongemaakt. Ook het inlaathuis uit elkaar en schoongemaakt. Het apparaat heeft een natte broek, dus een opkomende vlotter heeft de F naar het display gestuurd. Tot zover weinig nieuws onder de zon - velen op dit forum zijn inmiddels erg handig geworden in deze schoonmaak-klus...

Wat mij opvalt is dat de blauwe 'Schalthebel' van de niveauregelaar zowat tot poeder is verworden. Is dit een teken dat het op die plaats misschien te heet wordt? Of is het verpulveren van dat blauwe gevalletje normaal na 8 jaar? Is de temperatuur van het apparaat te hoog ingesteld? De complete nivoregelaar kost nog een 20 Euro, maar eerst wil ik graag even weten of het ouderdom is of een voorteken van meer narigheid.

Alvast bedankt, met daarbij de opmerking dat de adviezen van de witgoed-technici op dit forum mij steeds toch weer de motivatie geven om er een avond tegenaan te gaan...

Geurt
 

Gschimmel

  • #2
De lekkage zit ergens links (uit de onderdelen-tekeningen concludeer ik dat er een scheiding in het midden van de onderbak zit met aan de voorkant een overloop-kanaal naar de vlotter, water links achterin, dus het moet links lekken), maar kan niet zien waar het nu precies lekt.

Onderbak loshalen?
En het reservoir dat achter het zoutreservoir zit ziet eruit als een pot bruine bonen - moet de onderbak daar voor los om schoon te maken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Over de storing zelf kan ik niets zeggen, ben geen witgoed-specialist en deze is me te gecompliceerd om er uit forum-ervaring iets over te zeggen.

Maar over die pot met "bruine bonen" wél!
Dat is de ionenwisselaar, en hoort er zo uit te zien. Niet schoonmaken of proberen het bruine er uit te halen dus!
 

Gschimmel

  • #4
Zo zie je maar weer - zonder dit forum was ik onverwijld de pot bruine bonen te lijf gegaan!

Bedankt...

Geurt
 

Co de Witgoedman

  • #5
Lekkage is meestal veroorzaakt doordat de waterhoogteregelaar vervuild is, danwel de vulslang van de regelaar naar de kuip.
 

Gschimmel

  • #6
Uiteindelijk de oorzaak gevonden ! (geen verstopte slang - dat boek heb ik al lang uit)

Hoewel je uit de onderdelentekening van Siemens de indruk krijgt dat de lekbak uit 2 gescheiden compartimenten bestaat met alleen aan de voorkant een 'doorvoer' voor lekwater, zit zo'n doorvoer ook aan de achterkant. Mijn konklusie dat de lekkage links moest zitten was dus onjuist. Maar die konklusie kon ik pas trekken toen ik aan de achterkant van de lekbak een inspectiegat had gezaagd (waar een Dremel al niet goed voor is).

Diverse malen kon ik na uitbouw niets vinden, na inbouw trad het probleem weer op. Geknikte slang zou je zeggen. Nee nee, het is veel geniepiger.

Na inbouw staat de vaatwasser waterpas, en bij lekkage komt de vlotter in de lekbak op. Na uitbouw staat het ding niet waterpas, want ik heb de stelschroef aan de achterkant een heel eind omlaag gedraaid: het water zakt naar achter, en komt niet bij de vlotter in de lekbak.

Omdat het probleem zich altijd 10 minuten voor het eind van het programma lijkt voor te doen precies op tijd met een zaklamp bij het inlaathuis gaan liggen kijken en jawel - er loopt water uit het vlotterhuis en bovenuit de drukkamer, en het lekt achterlangs naar binnen, waarschijnlijk net voldoende water om problemen te veroorzaken.

En dat verklaart mogelijk ook waarom dat blauwe gevalletje verpulverd is: voortdurend kontakt met water. Even een nieuwe nivoregelaar ad E 19.04 bestellen en ik ben hoogstwaarschijnlijk (na een keer of 10 uitbouwen) van alle problemen af.

Naast dit forum is de QuickFinder van Siemens een onmisbare hulp, al was het maar om ieder onderdeel bij de juiste naam te kunnen noemen.

Geurt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu