Buitenkabel van woning naar tuinhuis

Marijn321

  • #1
Beste forumleden ik wil een grondkabel ingraven naar mijn tuinhuis. Ik begrijp dat dit een z.g.n.YMVK-AS kabel moet zijn dus met een gevlochten mantel die tevens als aarde dienst doet dan houd ik volgens mij nog 2 aders over. Om kostenbesparend te werken vraag ik mij af neem ik een 1,5 kwadraat of een 2,5 kwadraat kabel? Al is het tuinhuis als recreatie bedoeld, wil ik toch ook evt. gereedschap aan kunnen sluiten bv. een zaagtafel, zwaardere 220 V compressor of 1 pk hoge druk reiniger.
Wie kan mij adviseren? Ook hoe diep in te graven volgens voorschrift.
 

Peter_a

  • #2
Ik zou niet besparen op de kabeldikte omdat deze een paar euro duurder is. Ik zou de hoofdkabel van je huis naar de tuin gewoon 2,5 kwadraat pakken zodat je hier nooit problemen mee krijgt.
De gevlochten mantel kan inderdaad als aardscherm gebruikt worden en heb je dus met 2 aders genoeg. Om kosten te besparen zou ik de kabel online bestellen. Deze zou bijvoorbeeld al goed zijn en is per meter te bestellen


Link verwijderd, reclame maken is niet toegestaan, zie de forumregels, mod.
 

Marijn321

  • #3
Bedankt voor je advies Peter toch had ik de technische uitleg achter mijn vraag willen weten m.a.w wanneer verkies je 1,5 kwadraat en wanneer 2,5 kwadraat.
 

DubbleEagle

  • #4
Heel kort gezegd:
1,5 voor verlichting
2,5 voor stopcontacten
 

Peter_H

  • #5
@DubbleEagle:
Dat zijn de voorschriften voor België. In Nederland wordt 2,5 mm gebruikt, ook voor verlichting. Alleen de schakeldraad is 1,5 mm.

@Marijn321:
Hoe dunner de kabel, hoe groter de weerstand. Bij grotere afstanden betekent dat meer energieverlies en een lagere spanning. Het kan zelfs zo zijn dat bij een kortsluiting de automaat niet (tijdig) afslaat.
Soms is een dikte van 2,5 niet genoeg. Welke dikte je nodig hebt hangt met name af van de kabellengte en het vermogen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu