Vervanging mechanische ventilatie electra

Mario2012

  • #1
Onze oude mechanische ventilatieunit heeft zijn beste tijd gehad en wil ik binnenkort gaan vervangen. Ws model van Itho. In ieder geval draadloze afstandsbedieningen. Vanmorgen eens gaan kijken hoe het spul nu aangesloten zit, verbindingen zitten in een dichte opbouwdoos had ik al gezien.

Er komen twee pvc buisjes uit de vloer met elk een blauwe, bruine en gele draad. Die zijn alle zes doorverbonden met de drie van dezelfde kleur van de unit. Er loopt ook een zwarte draad die niet lijkt te zijn verbonden maar doorloopt. Nu is mijn kennis van elektra zeer ontoereikend, maar heb me inmiddels, ook hier, toch wat ingelezen.

Dit is een perilex "constructie" en de zwarte draad gaat naar de driestanden schakelaar in de keuken. Als ik me vergis, hoor ik dat graag. Nu is mijn vraag wat is het nut van deze constructie en kan ik er gewoon een standaard stopcontact van maken ? De schakelaar in de keuken komt te vervallen en de verbindingen/doos zit ca 20 cm van de grond, en natuurlijk precies achter twee cv buizen.. En als ik er een gewone stopcontact van maak, moet ik dan wel alle zes de draden gaan gebruiken, van twee uit de grond naar een van de stekker van de nieuwe unit ? En zoniet, maakt het dan nog uit welke van de twee ik gebruik ?

Mijn dank is alvast zeer groot.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan daar een gewoon stopcontact van maken, doorverbindingen blauw/bruin en Groengeel laten zitten, die voeden waarschijnelijk nog een deel van het huis.
Bruin blauw en GG kunnen op een wcd gezet worden.
 

Mario2012

  • #3
Ok, tnx. Maar een periflex stekker word toch vaak gebruikt voor hogere vermogens items ? Inductie kookplaat ed. Als ik de lus "aftak" (volgens mij kan ik het snoer wat nu uit de unit komt gebruiken voor een stopcont, klopt dat ?) is de unit dan niet te zwaar gezekerd ? Mis zeg ik domme dingen, ik kan op electra gebied net een batterij vervangen..

Dat is natuurlijk overdreven. De zwarte draad kan gewoon weg ?

Nog even een andere vraag, heeft iemand ervaring met het zelf reinigen van de kanalen ? Of idee waar ik spullen kan huren daarvoor. Lijkt me gewoon een big ass stofzuigert..
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Perilex word voor diverse dingen gebruikt, in jouw geval omdat er 2 extra pennen nodig zijn voor de toerenregeling.

Het is idd een soort stofzuiger, met een aantal filters.
En een speciale borstel aan een lange flexibele as om de kanalen ook schoon te krijgen.

geen idee waar je die kan huren.
 

Mario2012

  • #6
Die zit hier helaas nogal een eind uit de slinger. Morgen maar wat verhuurders hier bellen. Iig bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu