Waarom moet je een aardnet hebben in de badkamer

Animus

  • #1
Hallo.
Mijn vraag is: waarom moet je een aardnet hebben in de badkamer?
En waarom moeten alle metalen delen van een badkamer verbonden zijn met aarde?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Om ervoor te zorgen dat alle metalen delen op gelijke potentiaal zijn waardoor en geen stroom gaat lopen als je 2 geleidende dingen tegelijk beetpakt.
 

Animus

  • #3
Oke potentiaalversleping heet dat toch?
Maar waarom die aardnet daar zie ik het nu niet van in dan?
Kan je dat verder uitleggen?

PS Bedankt voor de snelle reactie :P
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De vloer geleidt ook. Met het net dat via het centraal aardpunt met alle andere vreemd geleidende delen zit heb je dus zelfs al zou de aarde verbroken worden gelijke potentiaal van vloer naar alle andere vreemd geleidende delen en dus geen potentiaal verschil en dus geen stroom.

Laat je het net weg dan heb je dus een vloer op aardpotentiaal maar bij een defect in de aarde naar het centraal aardpunt kan je dan gevaarlijke potentiaal verschillen krijgen tussen de vloer en de vreemd geleidende delen.
 

Chathanky

  • #5
De bewapening van een vloer mag ook als vereffening gebruikt worden.
Bij een geïsoleerde vloer is geen vereffening van de vloer verplicht.
Geisoleerd betekent hier dat de bewapening van een vloer niet doorloopt in een andere ruimte.

Vb. een houten vloer waar een zwaluwstaartvloer op gestort is die zich alleen in de badkamer bevind hoeft niet geaard te worden.

Potentiaalversleping is dat een geleidend deel onder spanning kan komen te staan van uit een andere ruimte, bv. een cv leiding.
Alle metalen delen die een versleping kunnen veroorzaken moeten in een badkamer aan de vereffeningsleiding gekoppeld worden.
 

H@ns

  • #6
Ik ga hier even op door met uw welbevinden.

Hoe groot is de kans dat je twee geleiders tegelijk vast hebt?
maar wellicht belangrijker; wat als je nu in een metalen bad zit en je laat de (ingeschakelde) haardroger er in vallen? Ben je dan met een deugdelijke aarding ontsnapt aan de dood?

En dan nog een leuke; Je staat met natte voeten op een ongeaarde vloer je haren te drogen met een fohn. Je handen zijn nat en veroorzaken kortsluiting in het apparaat. Het apparaat is geheel volgens norm dubbel geïsoleerd maar zit uiteraard in een geaard stopkontact. Krijg je een schok of niet?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Daarom mag je in een badkamer geen stopcontact hebben, als dat niet door een aardlekschakelaar beveiligd is. (En ook nog op een minimum afstand van het bad / douche zit).

Veel belangrijker is zo'n aardnet en al die ander aardingen in verband met de volgende, al een aantal keer voorgekomen situatie met dodelijke afloop:

Ergens in de etage onder de douche ruimte wordt een lamp opgehangen. Bij de bevestiging van de draden in de centraaldoos wordt een fout gemaakt en raakt de fase een schroef oid, die toevallig in contact staat met het betonijzer. Of een andere identieke fout in bedrading met zelfde gevolg.

De vloer staat daardoor onder spanning, en zodra iemand onder de douche gaat staan, loopt er een stroom van vloer door het (natte) lichaam naar (geaarde) kraan, met een dodelijke afloop.

Dit is geen onzin, ik heb het een paar keer gelezen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Je haalt wat dingen door elkaar
Geleiders en vreemd geleidende delen.
Aarding en potentiaal vereffening.

Twee geleiders waar een potentiaal verschil tussen staat zal iemand niet snel bewust beetpakken.
Zou je het wel doen zal je afhankelijk van de baan van de stroom door je lichaam zeker een schok krijgen, al dan niet met een advertentie in de krant.
Al is je potentiaal vereffening nog zo goed helaas help deze daar niet tegen.
Potentiaal vereffening zorgt ervoor dat als er een defect is in bijv. de cv ketel en deze de radiatoren onder spanning zet(geen aardlek en een kleine foutstroom)dat de kraan dezelfde spanning heeft maar ook de vloer en je bad enz.
En omdat deze dezelfde potentiaal hebben kan er geen stroom lopen.

Zelfs als je alleen de fase pakt op een geaarde vloer betekend snel einde oefening.

In tegenstelling wat vaak gedacht word zal ongeacht of het bad geaard is of niet een haardroger in bad niet dodelijk zijn.
Door het water dat je gehele lichaam omsluit is er geen potentiaal verschil tussen voeten en kop de enige stroom die gaat lopen volgt de kortste weg naar de nul en die zit echt op de kroonsteen in de droger.(probeer het niet maar het is wel waar).
Waarom denk je dat een badkamer alleen wcd-en mag hebben in zone 3, 60 cm van de rand van het bad?

Je zal een schok krijgen van de föhn daar doet het stopcontact niets aan omdat een dubbel geïsoleerd apparaat niet geaard is.
De geaarde vloer zal er voor zorgen dat de geleiding van de stroom uiterst goed is. In theorie staat dit garant voor executie maar...
Een wcd in een badkamer moet achter 30 ma aardlekschakelaar.
Hierdoor word de spanning afgeschakeld voordat de dodelijke stroom van 30 ma kan gaan lopen.
 

Chathanky

  • #9
Dit is ook een van de belangrijkste punten, de invloeden die van buiten de badkamer kunnen komen.
Zeker omdat je in de badkamer direct in contact staat zonder kleding die nog enigszins bescherming bieden en met een doorweekt lichaam van het douchen die de geleiding sterk negatief beinvloeden.

De oplopende spanning door een fout zal het aardpotentiaal ook beinvloeden, als de rest daaraan gekoppeld zit gaat deze ook omhoog gaan, en is het spanningsverschil tussen deze punten bijna nul.

Je zou het aardpotentiaal op een fase kunnen zetten zonder dat je dit merkt. de spanningen zijn tov aarde 230 v. en er zal geen spanning vloeien als je beiden aanraakt. (niet iets om mee te expiriementeren)
 

Chathanky

  • #10
Gelukkig is het huis van kunststof en zal je sowieso geen schok krijgen van de ommanteling. Is het een metaal huis dan voldoet dubbel geïsoleerd niet meer en heb je randaarde.
 

H@ns

  • #11
Mijn vraag was hypothetisch, ik denk dat een boel mensen hier op het forum wel weten dát ze een goede potentiaalvereffening in de badkamer moeten leggen maar geen idee hebben waarom.

Het waarom zou misschien kunnen helpen om het gegeven wat serieuzer te nemen.
 

GeertW

  • #12
Als ik bovenstaande goed begrijp betekent het dus dat als je een losliggen de vloer (lewisplaten) op een houten ondergrond hebt, en de cv niet kan geleiden omdat je plastic buizen gebruikt je eigenlijk niet hoeft te aarden indien de electriciteit goed is?

Ik ben overigens wel van plan te gaan aarden!
 

H@ns

  • #13
GeertW schreef:
Ik ben overigens wel van plan te gaan aarden!
Maar waarom dan al die if, then, why, what's?!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu