Dopjes van kraan verwijderen

LeoE

  • #1
Mijn kraan loopt niet lekker en bij het mengen is de temperatuur niet constant. Ik denk dat de leertjes vervangen moeten worden en wil daarom de knoppen (zie foto) verwijderen maar die zitten muurvast. Ik denk dat ze met schroeven vast zitten, maar ik kan de gekleurde dopjes onmogelijk los krijgen: mesjes, schroevendraaiers, ze glijden alleen maar weg. Hoe krijg ik die krengen weg? Of mis ik iets?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De meeste knoppen zitten niet vast met een schroef.
Een bahco of een steeksleutel tussen de knop en het smalle gedeelte daarachter zetten en proberen de knop eraf te wippen, kost soms aardig wat kracht.
 

Fboecom

  • #3
Ze kunnen wel degelijk vastzitten met een schroef. Als je een nieuw kraanbovendeel (binnenwerk / cartouche) goed bekijkt zit daarvoor ook een getapt binnenwerk. In dat geval moet je wel degelijk dat rode of blauwe knopje er af kunnen draaien (dan zit er een schroefgleuf in) of loswippen. Als dat echt niet gaat is de knop inderdaad met een soort klemmende passing op de kraan gemonteerd en moet je stevig trekken of inderdaad liften met een constructie. Liefst aan 2 kanten onder de knop.
De klemmingen kunnen overigens op 2 manieren: op de getande top maar ook wel soms met een plastic hulpconstructie (bij een keukenkraan) waarbij de knop een soort van vastgeklemd zit op het binnenwerk met een rubber ring. Ook als die qua binnenwerk hetzelfde is als een wastafelkraan.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu