Badkraan in tegelrand - muurplaat?

Vick

  • #1
Het band komt tegen de muur, met een tegelrand van 20 cm tussen lange zijde en muur. Ik wil de kraan op de tegelrand zetten. Op zoek naar een kraan kom ik erachter dat alle kranen die staand gemonteerd worden, van onderen vast worden gezet met moeren (zoals een keukenkraan). Ook de haakse koppelingen die ik zie werken volgens dit principe.

Naar mijn idee heeft dit nadelen, zoals: moeren kunnnen op den duur los komen te zitten, kraan is niet te vervangen zonder bad eruit te slopen. Ook moet de tegelrand op plaatmateriaal worden gelegd, terwijl ik liefst de badombouw inclusief rand tussen bad en muur helemaal uit cellenbeton maak.

Mijn idee was eigelijk om de badkraan te monteren net als een douchekraan, maar dan op een horizontale dubbele muurplaat en uiteraard een haakse koppeling.

Wat zie ik over het hoofd, waarom wordt dit in het algemeen niet gedaan? Omdat de afwerking minder strak is met rozetten, en schroefdraad in het zicht?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
De meeste badrand combinaties, worden inderdaad op een plaat vastgemaakt.
Deze plaat wordt dan betegeld, en ligt dan los tussen de andere tegels in.
De voegen rondom worden dan afgekit, zodat je de plaat gemakkelijk omhoog kunt halen, en zo eventueel de kraan of slangen kunt vervangen.

Met die haakse opbouw koppelingen, en hierop een normale badmengkraan vind ik het er heel goedkoop uitzien.

Dan kun je beter een klein verhoogd sokkeltje maken die gelijk met het bad zit, en daar een normale kraan op.
Eventueel kun je dat sokkeltje een ander soort tegel geven als de rest, zodat het er echt uitsteekt.
Dat is opties mooier.
 

Vick

  • #3
Kijk, bedankt voor de ideeën!

Een sokkeltje vind ik persoonlijk niet zo mooi, de kraan op een plaat die je los\omhoog kunt halen had ik niet aan gedacht, prima plan!

Dan nog:
- Welk materiaal plaat? Watervast zou wel fijn zijn maar wedi lijkt me niet zo lekker om daar een kraan op vast te draaien.
Of ben ik nu overdreven voorzichtig en kan ik gewoon "waterbestending" (met nadruk op de aanhalingstekens) gips of multiplex gebruiken?

- Ik breng met 16mm kunststof waterleidingen het water tot de kraan, dat geeft natuurlijk niet echt mee mocht ik er achteraf nog bij moeten. Is het dan gebruikelijk om met die flexibele slangetjes het laatste stukje te doen, zoals je bij een keuken- of wasbak kraan meestal ziet? Of toch gewoon de flex waterleiding in een bochtje laten hangen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu