Zekeringen slaan niet uit bij sluiting. Oorzaak?

Charliefox

  • #1
​Geen paniek, het gaat om de groepenkast (GK) in onze stacaravan, zie foto. Die heb ik onlangs ingebouwd in de hoop dat ik dan niet meer afhankelijk ben van de camping als er kortsluiting is. Moet je bellen en (lang) wachten totdat de zekering weer omgezet wordt in de centrale zekeringkast.

Gister had ik sluiting, veroorzaakt door de waterkoker. Klapt toch weer die centrale zekering eruit! De camping biedt 16A stroom aan via de paal. Ik heb 16A zekeringen in de GK​. Ik ga er vanuit dat het systeem van de camping ook met 16A gezekerd is? En ook, als er sluiting is, dat dan mijn zekeringen eerder klappen, omdat de afstand tot de sluiting het kortst is? Of maak ik hier een denkfout?

Graag ideeën hoe ik bereik dat mijn zekeringen eerder uitschakelen dan die van de camping, anders dan het plaatsen van hele lichte zekeringen. Want dan heb ik weinig meer aan mijn (duur betaalde) 16A campingstroom.

P.s. Hoe zet ik de dikke massadraad naar de beplating van de caravan vast op de aardstrip? Met schroefjes zit het niet goed vast. Ontbreekt er iets op de aardstrip?

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt de boel niet selectief.
In een stroomkring is de stroom op elk punt gelijk, loopt er een 10A door jouw zekering dan loopt die 10A ook door de voorgaande zekering.

Om te zorgen dat gebeurt wat jij graag wil: jouw patroon eruit ipv die van de voorbeveiliging zal je een bepaalde verhouding moeten hebben.
Bij smeltpatronen heb je de 2 stappen regel, een voorbeveiliging moet 2 stappen zwaarder zijn dan de eindgroep.
dus bij jouw situatie zou je of maximaal 6A eingroepen kunnen hebben of de camping moet 25A voorbeveiligen.Dat laatste gaan niet gebeuren, zijn onderverdeler word dan veel te zwaar waardoor de bekabeling in het hele park veel dikker uitgevoert moet worden.

Het vastzetten van de vereffening moet normaal met een schroef kunnen. wel moet er een klemplaatje tussen schroefkop een draad.
 

Charliefox

  • #3
Dank. Alleen snap ik de middelste alinea nog niet echt. Concreet: Hoeveel ampere zekeringen moeten er dan in de GK? Althans, de automaten dan. In welke uitvoeringen / zwaartes zijn die leverbaar? Let wel, ik heb o.a. een electrisch fornuis en oven en elektrische kachel. Dus te lichte automaten gaat niet, lijkt mij ...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Je zou 10A automaten kunnen proberen. Deze kun je dan tot ca 2300 Watt per groep belasten, het totaal tot ca 3600 Watt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Elektrisch fornuis, oven en kachel op een 16A hoofdaansluiting.

Dat krijg je nooit werkende zonder ernstig rekening te houden met wat je aan zet.
 

Charliefox

  • #6
Dank zover weer. Hoe is ook alweer dat rekensommetje van max hoeveelheid vermogen op aantal ampère? Wat kan ik allemaal kwijt op 10A?

Fornuis met ingebouwde oven kopen we binnenkort. Wordt met 'gewone' 2-polige 220V stekker. Die hebben waarschijnlijk minder vermogen? Het wordt in ieder geval geen kookplaat en grill-oven apart.

Op dit moment hebben we een elektrisch kacheltje aan, tegelijk met en losse grill/oventje en de verlichting. Dat gaat goed. Toen de waterkoker nog werkte, hadden we die er zelfs ook nog bij.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
10Ax230v=2300Watt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu