Elektrische vloerverwarming met 6 mm isolatieplaten

Ronald2000

  • #1
Onze nieuwe vloer bestaat uit beton met daarop isolatie schuim.

Nu moet de laatste 10 cm nog gestort worden en wij willen elektrische vloerverwarming.

Nu wordt ons aangeraden 7,5 cm cement te nemen, dan 6 mm isolatieplaat te bevestigen met tegellijm en daarna de elektrische verwarmingsmatten. Vervolgens aftegelen met 1 cm tegels.

Ik vraag me nu af of het niet beter is om gewoon 8,5 cm cement te nemen en daarbovenop de vloerverwarming en tegels. Dus niet de 6mm isolatieplaten, omdat er al isolatie zit boven het beton.

Maar het is ook niet zinvol eerst het hele blok cement op te warmen en dan pas de vloer. We kiezen juist voor elektrisch omdat we gelijk warmte willen hebben in de tegels.

Wat is energetisch nu slim en nog steeds te betalen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De isolatieplaten zijn bedoeld om de warmte rechtstreeks naar de tegels te laten gaan, gebruikt u ze niet dan gaat een deel van de warmte verloren naar het beton eronder, ondanks dat de betonvloer geïsoleerd is.
Ik neem hierbij aan dat u de verwarming alleen gebruikt tijdens "werkzaamheden" in de badkamer.

Het advies was dus correct, isolatie, verwarming en dan tegels.
 

Ronald2000

  • #3
Jan Bedankt.

Je aanname is correct. De verwarming wordt alleen bij gebruik aangezet en daarna weer uit.

Heb je ook ervaring met de zuinigste elektische verwarming? Zijn matjes beter of verwarmingskabels? 100 of 150 Watt?

Ik vroeg me af of je op 6 of 7 cm, vlak onder de elek. verwarming, in het beton een soort reflectie folie kan neerleggen waardoor de straling gereflecteerd wordt naar boven. EHBO folie kost maar € 1,- per 2 m2.
Het moeten wel geperforeerde losse folie zijn want het beton moet eronder nog wel uitharden. Heeft iemand dit ooit gedaan?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het heeft geen zin ook nog folie direct onder de verwarming te leggen, integendeel, de betonlaag wordt onderbroken en winst is er niet omdat de verwarming maar kort aan staat.

Met stroom is het zo dat er geen verschil in opbrengst is tussen matjes en kabels, wat je er in stopt komt er ook weer uit, 1000 watt blijft 1000 watt.
 

Flat4ever

  • #5
De werking van een stralingsscherm is helaas nihil als deze in bijvoorbeeld beton wordt ingestort. Stralingswarmte verplaatst zich eigenlijk alleen maar door de lucht en een stralingsscherm heeft dus altijd een luchtspouw nodig.

Op het moment dat straling op een vaste of vloeibare stof komt, wordt deze voor het overgrote deel gereflecteerd of geabsorbeerd.
 

Bernhard

  • #6
Een folie met een reflectielaag onder de elektrische vloerverwarming is overbodig. De reflectielaag zal de stralingswarmte wel tegenhouden. Maar door de overdracht van warmte door geleiding zal de ondergrond onder de elektrische verwarming toch worden opgewarmd. Met isolatie, 4cm of meer, direct onder de EV zal het opwarmen van de vloer gereduceerd worden. De bovenlaag van de vloer wordt door de EV opgewarmd.
De tegels verwarmen de kamer dmv stralingswarmte. Lucht/gas kan niet door stralingswarmte worden verwarmt. mvgr bernhard
 

Flat4ever

  • #7
Beste Bernhard,

Ter verduidelijking:
In essentie komt ons antwoord op hetzelfde neer. Ik stel dan ook niet dat lucht/gas verwarmd wordt door stralingswarmte, maar dat deze straling enkel door een lucht/gas kan verplaatsen. De tegels zullen dan ook de kamer niet verwarmen door straling, wel de voorwerpen die zich in de kamer bevinden. De lucht in de kamer zal door geleiding en convectie verwarmdt worden en dan met name door de warmte van de tegels.

Waar wordt overigens de vloerverwarming geinstalleerd? In een badkamer? Dit omdat m.i. elektrische vloerverming voor andere ruimtes ongeschikt is.
Mvg,
Arjan
 

Ronald2000

  • #8
Allen bedankt.

de vloeverwarming wordt gebruikt in de badkamer en in een kleine keuken.
het betreft een vakantiehuis waar slechts 6-7 keer per jaar verwarming nodig is. Wordt gebruikt in combinatie met een houtkachel .

Cv is geen optie ivm vocht ophopingen en vorst

Ik zou graag een modulerende e-vloeverwarming hebben, net zoals sommige infrarood panelen maar die kan ik niet vinden.

Gr
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu