Vliering bouwen

MrVulcano

  • #1
Ik wil graag een vliering gaan maken op zolder. Deze vliering zal aan twee betonnen muren worden opgehangen dmv raveeldragers. De draagconstructie bestaat uit houtenbalken van 70x245 (C24, HOH 40), die over de gehele breedte van de woning lopen (5,34m).
Onderstaand een foto van de huidige situatie.

De eerste vraag die ik heb is of ik de buitenste houtenbalken van de draagconstructie op de houtenbalk van de dakconstructie moet bevestigen (met een raveeldrager) of dat ik deze ook aan het beton moet bevestigen (waardoor er dus een kleine ruimte onstaat tussen de houtenbalk en het dak). Mijn voorkeur gaat naar de tweede optie.


De tweede vraag heeft betrekking op de vlizotrap. Deze zorgt voor een onderbreking van de houtenbalk. Is het afdoende om twee dwarsbalken naast de vlizotrap (zie tekening) aan te brengen of zijn er meer verbindingen nodig om de stevigheid in de constructie te houden?

Ik heb nog geen raveeldragers gevonden voor een 70x245 houtenbalk (wel tot 210). Weet iemand waar ik deze kan krijgen?
 

FritsR

  • #2
De beide balken tegen de woningscheidende wand zou ik met ankerbouten aan deze wanden bevestigen. De dwarsbalken dmv balkschoenen hier weer aan bevestigen. Kijkend naar de houtzwaarte volstaat normaliter een hart op hart afstand van 60cm (tenzij je de zolder erg zwaar gaat belasten). De raveling voor de vlizotrap kun je met twee enkele balken en balkschoenen uitvoeren. De exacte hart op hart afstand van je balken laten afhangen van de plaatafmetingen van de platen waarmee je de vloer gaat maken.
Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu