Vloerverwarming defect; hoe werkt de regeling eigenlijk?

Joepie de p

  • #1
Beste techneuten,

vandaag vastgesteld dat er iets mis is met de vloerverwarming. De pomp draait, maar toch wordt er geen warm water door de buizen geleid.

Het probleem is nu: de verdelersituatie is nogal ingewikkeld. Kunnen jullie uitleggen hoe e.e.a. werkt?

Boven de pomp, in het rode blok, zit een koperen buisvormige voeler. Van daar uit een metalen ongeïsoleerd draadje tot in de thermostatische kraan.
Bovenop staat een wit vierkant blok waarin aan de onderzijde ook een koperen buis (voeler?) zit.
Vanuit dit witte blok loopt een zwarte kabel naar de pomp maar wat ie doet, ik heb geen idee. Lijkt me geen sturing want de pomp draait altijd.
De grijze kabel is de stroomkabel voor de pomp.
Links bovenaan loopt een schuine verbinding tussen aanvoer en afvoer. Op het eind een plastic kapje dat kan draaien. Er staan waarden op van 0.2, 0.4 etc.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hoe werkt het.

het Cv water word door de thermostaatkraan in de mengbuis gelaten.
De thermostaat meet dmv die ongeisoleerde draad de temperatuur in de mengbalk en bepaald zo de temperatuur van het water dat de vloer in gaat.
De witte box is een maximaal thermostaat die de pomp uit zet als de temperatuur te hoog oploopt door een defecte thermostaatkraan en voorkomt schade aan de vloer.

Vanuit de mengbuis gaat het water door de vloer naar de retourbuis, een deel van het water gaat retour ketel, een ander deel gaat richting pomp om zo de temperatuur van de cv aanvoer naar beneden te brengen.

Gezien je beschrijving van het probleem verdenk ik de thermostaatkraan. deze kan ej losdraaien van zijn ventiel en kijk dan of de binnenstift ingedrukt kan worden en dat deze weer terug komt naar buiten.Niet aan de stift trekken!
 

Joepie de p

  • #3
Bedankt HH,

voor de uitleg en de suggestie. Het ziet er inderdaad naar uit dat daar het probleem zit. Pinnetje zit er helemaal in en is volgekalkt.

Met ontkalker en een tandenborstel in de weer of is vervanging in beeld?
Waarom zijn er trouwens twee thermostaten boven elkaar geplaatst?

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Hij is lek, ontkalken zou kunnen maar dan gaat hij weer lekken en zit dan zo weer vast.

Ik ken de kranen niet goed genoeg om te kunnen zeggen wat verstandig is , vervangen of reviseren.

Zelf zou ik een stukje keukenpapier erom wikkelen met azijn, de stift word dan vanzelf ontkalkt. het zal iets lekken, maar je hebt iig weer wat warmte in de vloer.

Wat die 2e kraandeel daar boven moet, geen idee, is voor correcte werking niet nodig.
 

Joepie de p

  • #5
(voorlopig) opgelost!

De wartel rondom het pinnetje losgedraaid. Pinnetje zelf bleek schoon, aanslag zat aan de binnenzijde. Poosje laten weken in ontkalker. Ultrafijn schuurpapier opgerold tot een klein rolletje die net in het gaatje paste. Door rond te draaien en heen en weer te halen lichtjes geschuurd.

Als het weer problemen gaat geven sloop ik deze mengkraan er uit, vervang ik die door een stukkie buis en ga ik de andere mengkraan gebruiken.
 

Nono123

  • #6
Hi Joepie,

Even niet over de vloerverwarming, maar je drukverschilregelaar (Pentec) zit verkeerd gemonteerd. Kijk maar eens naar het pijltje van de stroomrichting op het huis.
 

Joepie de p

  • #7
Hmmm, tot op vandaag wist ik niet dat ik een drukverschilregelaar had. Zit er vanaf de nieuwbouw in da's zo'n tien jaar. Heb me er niet eerder in verdiept.

De pijl op de drukverschilregelaar wijst van lage naar hoge temperatuur. Neem dus aan dat dit niet goed is, maar is het erg? Staat nu op 0,3. Met de huidige CV instelling is het temperatuurverschil tussen aan- en afvoer trouwens niet zo groot dus de drukverschillen ook niet?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Het gaat niet om de temperatuur maar om de stroming.

Dat ding zorgt ervoor dat er altijd stroming blijft in de installatie, word de aanvoer druk hoger omdat de thermostaatkranen dichtlopen dan gaat die klep open, de retour word daardoor hoger in temperatuur en de ketel gaat dan uit omdat er blijkbaar geen afgifte meer is.

Bij jouw doet het dus niets, de lage druk zit aan de verkeerde kant.
 

Joepie de p

  • #9
The headhunter schreef:
Bij jouw doet het dus niets, de lage druk zit aan de verkeerde kant.
Zal het maar zien in het verlengde van de 'deskundigheid' die de installateur heeft laten zien met het inregelen van de CV.
Herinner me trouwens nu ook dat bij de opleverinspectie er haasje-repje nog wat draden moesten worden getrokken voor de thermostaat.......

Maar goed, heb gezien dat de lekkende mengkraan nu nog iets meer lek is. Ga hem er dus uithalen. Zal ik gelijk dat ding omdraaien?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Is dan een kleine moeite.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu