Houten woning (bouwjaar 1975) "opnieuw" isoleren

Iefieee

  • #1
Hallo allemaal,

Enkele weken geleden hebben wij een houten woning/chalet gekocht. Wij wisten dat de woning niet/slecht geïsoleerd was. Ter informatie, de wanden hadden 2cm isolatie met aan beide kanten een soort karton papier (zwart en stinkt). Aan de binnenkant afgetimmerd met spaan/osb plaat en aan de buitenkant gewoon de buitenbekleding (dikke planken).

Enfin, we zijn nu enkele strip/sloop weken verder en willen binnenkort gaan beginnen met het opnieuw isoleren van de wanden en het dak. Op internet is hier veel over te vinden maar helaas toch ook verschillende theorieën (zeker in het geval van houten woningen). Ik zou graag ons isolatieplan voor de muren hier willen presenteren en hier jullie mening over willen horen.

Doordat het een bestaand huis is wordt het toepassen van de "officiële" regels wat lastiger. Toch wil ik proberen dit zoveel mogelijk na te leven. Onderstaand een afbeelding met het gewenste doel en de huidige situatie.



Mijn vragen :D
1. Is dit plan in jullie ogen correct opgezet?

2. De dampdoorlatende folie kan ik helaas niet laten doorlopen omdat het een bestaande muur betreft die ik van binnenuit ga isoleren. Hoe kan ik het beste de naden langs de zijkant (tegen de staanders/balken) goed dichtmaken?

3. Ik wil graag Glaswol * gaan gebruiken gezien de hoge RD waarde (2.95) en een dikte van slechts 79mm. Dit glaswol heeft ook aan een zijde micro geperforeerd aluminium folie. Kan dit in combinatie met de dampwerende folie of ontstaat hier condensvorming (?) of een probleem.

Ik ben heel benieuwd naar de reacties. Heel erg bedankt alvast!

merknamen verwijderd - niet nodig voor de beantwoording van de vragen - mod
 

Bernhard

  • #2
Vraag advies bij de helpdesk van de leverancier/fabrikant.
Maak een tekening/schets van de muur en stuur deze naar de fabrikant. mvgr bernhard
 

Iefieee

  • #3
Reeds contact gehad met wat isolatie verkopers. Had gehoopt hier wat klussers te vinden die eerder met dit bijltje gehakt zouden hebben. :)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je hebt je ingelezen?
Het hangt of staat met de dampremmende laag. Is de spouw achter de bekleding van buiten goed, zodat deze voldoende kan ventileren kan het haast niet fout gaan. Alle vocht die toch voorbij de damremmer gaat wordt in die spouw geventileerd.
Je gebruikt glaswol met aan de buitenkanten een geperforeerde folie. Waarom zou je dan nog een dampopenfolie willen plaatsen. Op de punten waar het belangrijk is kan je met die folie de juiste aansluiting (waterdicht beschermend voor je houtwerk) niet maken.
80 mm glaswol is dat niet erg weinig. We willen naar een Rc van 4 tot 6 meen ik toch.
 

Iefieee

  • #5
Beste Wgb,

Bedankt voor uw reactie. Inderdaad al het een-en-ander ingelezen.

Wat verstaat u onder goed? De buitenmuur is in goede staat. De "spouw" ga ik creëren met latjes (zie tekening).

Inmiddels ben ik er achter dat er andere type glaswol wordt toegepast voor houten woningen (HSB - Hout Skelet Bouw). Dit betreft Naturoll 032. Er is niet veel ruimte om te isoleren (7cm). Dit ga ik vergroten naar 9cm zodat ik de Naturoll van 90mm kan toepassen met een Rd waarde van 2,8.

Uiteraard zou ik wel een hogere Rc waarde willen, maar ik wil ook woonruimte behouden. :-)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Helaas weet ik dat niet. Geen ervaring. Hoeveel open? Dezelfde situatie maken als oude? Details op het internet van hout skelet constructies.
 

Poohver

  • #7
Ik ben erg benieuwd hoe topic starter het uiteindelijk heeft opgelost. Ikzelf zit met een vergelijkbare situatie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
@Poohver
Heel eerlijk gezegd, denk ik dat je beter een eigen topic kunt beginnen en daarin beschrijven, wat die vergelijkbare situatie is.

Want ten eerste is het zelden werkelijk een vergelijkbare situatie (ook al denk je dat uit de beginvraag te concluderen) en ten tweede is het erg onwaarschijnlijk dat de topicstarter hier komt vertellen hoe hij het heeft opgelost. Hij heeft hier na zijn derde bijdrage in dit topic nooit meer ergens op gereageerd!

Bovendien doe je nu aan topickapen en dat wordt hier niet zo gewaardeerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu