Tot 2x toe trafo gesmolten. Oorzaak dimmer of iets anders?

Fry35

  • #1
Hallo, ik zit met het volgende probleem:

De situatie:
Philips Lirio Bloq met 2x 12v trafo’s + 4x 50 watt Halogeen. Aangestuurd door 2 schakelaars in woonkamer: 1x aan uit en 1x Jung 225tde tronic dimmer.

Het probleem: na 1 jaar geen problemen ineens verbrande 'elektriciteitslucht',
2 van de vier lampen waren uitgevallen en bij een van de trafo’s was het aansluitblokje gesmolten.

Opgelost door: voor de zekerheid beide trafo’s te vervangen.

Probleem: na 1 maand ook bij nieuwe trafo’s elektriciteitslucht en weer gesmolten. Lampen gingen vooraf eerst soms fel dan minder fel branden en zijn nu ook weer uit.

Weten jullie wat er aan de hand kan zijn? Aangzien het electriciteit is wil ik niet zelf zonder kennis teveel gaan klooien en oorzaken proberen te zoeken!
 

Ronaldjes

  • #2
Het is geen rommel of bouwmarktkwaliteit wat je het zitten. De dimmer is geschikt voor een elektronische trafo, ik neem aan dat deze erin zit. zorg ervoor dat de trafo niet te dicht bij de lichtbronnen zit (ivm warmteontwikkeling), maar dat zal niet meevallen. Elke cm verder weg is meegenomen.


Is de trafo geschikt voor 100 watt minimaal? Het lijkt erop dat de schroeven los zijn gaan zitten door het verschil van temperatuur. Warm als je lampen aan zijn en koud als ze uit zijn. Dat is iets wat weleens de oorzaak is, maar binnen een maand is wel snel. Kijk het even na en doe voorzichtig :lol:
 

Fry35

  • #3
Dank voor je reactie!
Het is inderdaad met opzet geen bouwmarktspul, enkel goede kwaliteit. Ook de trafo's zijn 'officieel' dezelfde als er bij philips wordt geleverd. Ik kwam er gisteren achter dat de verbranding dus in beide gevallen bij de 12 volt uitgang zat en niet bij de 220 ingang.

Naar aanleiding van je antwoord over 'niet goed zittende contacten': misschien komt het omdat ik het een beetje verkoolde draadje van de 1e keer niet goed hebt schoongemaakt/opnieuw heb gestript waardoor contact niet helemaal goed was? Dat wist ik niet dat je blijkbaar weerstandswarmte kan krijgen door niet goed zittende contacten :-(
 

Fry35

  • #4
Trouwens de nieuwe trafo (hetzelfde als de originele!) is geschikt voor 105watt en stuurt 2x50 watt halogeen aan, dat moet toch kunnen? Of moet je meer marge hebben als je met een dimmer werkt?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu