Hoge piep in aanvoerbuis verwarming na verstellen thermostaatkraan.

JeroenB22

  • #1
Hallo,

Ik zal mijn probleem even toelichten,...

Na aankoop van mijn woning hebben we boven alle radiatoren vervangen met hierop aangesloten aan/uit knoppen. Hier is geen leidingwerk aangepast.

Beneden heb ik vloerverwarming laten infrezen in de vloer.
In de bijkeuken heb ik de verdeler laten plaatsen (4 groepen)

Op zolder heb ik een Nefit HRC 24 proline ketel hangen. Hiervandaan loopt dus ook een leiding via de slaapkamer naar beneden in de hoek van de keuken. Met een klein en flauwe bocht gaat deze bij de bijkeuken naar binnen.

Op deze leiding zit dus 1 radiator van de slaapkamer, maar dient tevens als toevoer voor de vloerverwarming welke hierop aangesloten zit. De bestaande radiator in de bijkeuken heb ik verplaatst. Met hierop een nieuwe Heijmeier thermostaatknop erop.

Pomp op zolder draait op 50% (alleen digitaal aan te passen) en de pomp van de vloerverwarming staat op stand 1 ( van de 3) hiermee heb ik het minst last van het "gesuis" in de radiatorbuis.

Maar nu komt het,... De thermostaatkraan op de verwarming in de bijkeuken maakt een enorm hoog/piepend geluid als ik deze lager zet dan stand 2. Kortom, vrij irritant! Dus bij stand 1 en de vorstvrij stand kunnen we gewoonweg niet in slaap valken omdat die leiding dan zo'n hels kabaal maakt,...

En om hem nu continu op 2 te laten is ook weer zo wat,...

Tevens hebben we meermalen de verwarmingen boven en de vloerverwarming beneden ontlucht. Hieraan kunnen we bijna niks meer ontluchten,.. Want we zien alleen maar water stromen, en geen gesputter meer door lucht,....

Hebben jullie misschien een idee? Zit de hele winter al te klooien, maar zou fijn zijn als het eens verdwenen was,...
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
- Zit de kraan misschien verkeerd-om? Er staat een pijl op met de stroomrichting.
- Is er een kans dat alle andere radiatoren dicht staan? En is er een by-pass die er dan voor zorgt dat er stroming over de ketel is? Zo niet dan perst hij alles door die bijna-dichte kraan.
 

JeroenB22

  • #3
Nee, de kraan zit niet verkeerd om,... Kraan zit linksboven, van onderaf komt de leiding en gaat rechts met de pijl mee de radiator in.

Vergeten te melden dat er wél een by-pass op de vloerverwarmingverdeler zit.

Heb boven 4 radiatoren op twee slaapkamers staan deze dicht. En in de badkamer en eigen slaapkamer staan deze een klein beetje open.

Overigens geeft de by-pass aan dat deze op 0,2 bar staat. Deze kan tot 0,5 bar. Maar bij installatie werd verteld dat dit zo goed stond,...
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Over de stromingsrichting, om dit toch zeker te weten: weet je ook zeker dat dit in de aanvoerkant zit, dus als eerste warm wordt als de verwarming aan gaat?

Over de by-pass: 'op de vloerverwarmingsverdeler' klinkt bijzonder. Kun je hier een foto van maken? Hopelijk zit het by-pass circuit vóór de thermostaatknop van de vloerverwarming, en niet tussen de balkjes van de vloerverwarmingsverdeler.
 

JeroenB22

  • #5
Yes! 100% gecontroleerd zelfs vanaf de cv ketel hehe,... Is ook de meest warme leiding, en die is altijd wel warmer als de retour,...

En had het misschien iets anders moeten formuleren,..
Maar zit er niet op,.. Maar er helemaal boven :D eigenlijk ook niet echt helemaal "ervoor"

Ook een oude foto,.. Temp staat hier nu netjes op 38graden.



Overigens is de achterste leiding die van rechts komt de aanvoer,...

En van iets afstand,. De meest rechter is de aanvoerbuis. En de grijze buis heeft een erg flauwe s bocht.

Inmiddels is wel de witte tyleenbuis netter weggewerkt. Deze loopt naar de radiator in de bijkeuken.

 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dit lijkt allemaal goed te zitten...
Heb je de kraan al eens volledig open gehad, met de CV aan?
Het is niet uit te sluiten dat de kraan slecht of kapot is, of dat er vuil zit in de kraan, of het voetventiel.
Maar om nu de boel af te tappen en die kraan los te halen is ook zo wat. Bovendien loop je kans dat als je hebt afgetapt, het water anders heeft gestroomd, het vuil ergens anders zit en het probleem hier weg is.
Misschien heeft iemand anders een idee. Ik weet even niet meer wat handig is voor je.
 

JeroenB22

  • #7
Nee, kraan hebben we nog niet voluit gehad. Inmiddels wel op 5 gezet,.. Misschien zit er inderdaad iets vuil in,... Kan maar zo natuurlijk....

Heb bij de cv boven ook een spirotrap vuil separator zitten,.. Misschien die ook maar eens aftappen, nog niet eerder gedaan. (cv e.d is van 8-2012) en na verbouw eigenlijk alleen gevult en ontlucht.

En sta open voor nog meer ideeën! Hopelijk heeft er iemand anders nog een gekke ingeving :)
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #8
Als de verwarming aanschiet, (pomp van de ketel draait) en alle radiatoren in de woning staan dicht, krijgen de radiator in de bijkeuken en de bypass de volle druk voor hun kiezen.

De Heimeier loopt wel dicht, maar waarschijnlijk gaat de bypass niet goed open.
Test
Als je het gefluit hoort, draai de bypass dan iets verder open. Die instelling van 0,2 wordt standaard ingesteld, omdat dat bij de meeste woningen goed werkt. Maar dat wil niet zeggen dat dat de goede instelling voor u is.
 

JeroenB22

  • #9
Zeg maar je /jou hoor, ben net over de 30 :o

Inmiddels thuis van m'n werk,..

Heb gisteravond de knop op 5 gehad en een uur laten stoken,...
Zojuist de by-pass op 0.3 gezet. Stroming klinkt nu in de buis ook veel soepeler. En die vage hoge piep heb ik tot nog toe nog niet gehoord

Maar hoe "schoon" moet het cv water eruit zien?

Heb nu in meerdere malen een goede emmer vol met zwart/donkergrijs cv water uit de dirt
seperator gehaald inclusief een eetlepel vol met zwart gruis.

Volgens mij zit er nog wel veel meer van dat meuk in,...

Is trouwens voor het eerst dat we vloerverwarming hebben. Ben goed technisch, al het installatie werk zelf gedaan (infrezen vvw laten doen). Maar qua werking kan ik hier en daar nog wel wat bijleren,... Al heel wat wijzer geworden ook inmiddels!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu