Vragen losse stekkers WTW Unit

Creditcard

  • #1
Goedemiddag Allemaal,

Sinds kort woon ik in een appartementje uit 1995 welke is voorzien van een WTW unit. Ik heb me een beetje ingelezen hoe dit allemaal werkt maar kan op het volgende geen antwoord vinden:

In de kast waar de unit is geplaatst zijn drie stekkers. Een grote voor de unit zelf en twee losse stekkers voor modules welke aan de ventilatiepijpen zitten. Wat deze modules doen snap ik niet helemaal dus ik hoop dat jullie me hierbij kunnen helpen.
Toen ik de unit voor het eerst bekeek waren deze twee stekkers uit het stopcontact.. misschien met een goede reden?

Een van de twee stekkers gaat naar twee boxen op de pijp 'naar woning' en 'uit woning', zie afbeelding 1. Ik heb er eentje open geschroefd om te kijken wat erin zit en dit lijkt een motor voor het openen/sluiten van waarschijnlijk een klep in de ventilatiepijp. Waarom zitten deze er en hoe worden deze kleppen bediend? Is er een reden te bedenken waarom de stekker van dit systeem eruit ligt?

De tweede stekker gaat naar een grotere box op de pijp 'extra lucht woning', zie afbeelding 2. Er zit een soort thermostaat op deze unit dus ik vermoed dat dit een soort van verwarmer is. Van medebewoners hoorde ik al 'horrorverhalen' over hoge energierekeningen dus dat je daarom de stekker hiervan er altijd uit moet laten dus misschien maar zou houden?

Hartelijk dank!



I


 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De ene is waarschijnlijk van een bypass, die zorgt ervoor dat je in de zomer juist met koele lucht kan ventileren, den2e is waarschijnlijk van een na verwarmde.
 

Wesley015

  • #3
En een elektrische (na)verwarmer is inderdaad een energie verslinder.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Of de naverwarmer een energieverslinder is, hangt helemaal af van hoe vaak/lang deze aan staat.
 

Wesley015

  • #5
Of de (na)verwarmer nu lang of kort aanstaat is niet relevant. Het verwarmen met een elektrische element is ten alle tijden kostbaar. Wil je de in te blazen lucht naverwarmen kies dan voor een verwarmingsbatterij die aangesloten kan worden op het CV systeem.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
En die klep zorgt er waarschijnlijk voor dat als de wtw niet draait, er geen lucht uit het gemeenschappelijke kanaal je woning in komt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu