Aarding (bad, serre)

Janx

  • #1
Wegens twijfel graag advies betreffende aarding (bad, serre).

Ik heb een aluminium serre met een massage bad geïnstalleerd met geaarde pomp.
Op 226 cm hoogte vanaf de vloer een geaarde infraroodstraler IP65 -Beschermingsklasse te bedienen met een touw trekschakelaar IP44 (zone 2).
Ik wil een aardedraad trekken vanaf de waterleiding met aardedraad in de bestaande keuken (nieuwbouwhuis) naar de aangebouwde serre (onder de serre vloer door).
En daar splits hij zich naar 2 waterkranen (zone 2) gemonteerd aan buitenmuur van het huis in de serre, (aan waterleiding van kunststof met een binnenkern van aluminium) en de metalen voeten van het kunststof bad (zone 2).

Vraag 1 moet de aardedraad ook naar de metalen muurbeugel op 226 cm hoogte vanaf de vloer waar de geaarde infraroodstraler aan gemonteerd is.

Vraag 2 moet elke aluminium (geverfd) serre paneel op zicht geaard zijn. Deze zijn gewoon aan elkaar geschroefd tot 1 groot geheel.
Of moet het alleen bij de 2 serre aluminium panelen (zone 2) die binnen 60 cm vanaf de waterrand (zone 0) gemonteerd staan (en ook nat kunnen worden en aangeraakt kunnen worden vanuit bad). Of geheel niet aan serre aluminium panelen aansluiten.

Vraag 3 een Ǿ2.5 mm aardedraad trekken of een Ǿ 4 mm en in een omhulsel of gewoon naast de kunststof waterleiding onder de grond bestaat uit (stoeptegels, gestabiliseerd zandbed, en roofmate platen).

Alvast bedankt voor het mee denken en de eventuele reacties.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Je moet anders te werk gaan. Je legt ergens in de serre, op een bereikbare plaats, een centraal aardpunt aan. Van hieruit leg je afzonderlijke 4mm2 vertinde draden naar alle te vereffenen, metalen delen. Tevens verbind je het centraal aardpunt met geel/groen geisoleerde 2,5mm2 draad in buis, met de randaarde van alle, in deze ruimte aanwezige, groepen.
Het serre frame lijkt me één geheel. Ook is het zodoende niet nodig het frame van de verwarming nog eens apart te vereffenen.
 

Janx

  • #3
Bedankt voor zo snel advies.
Ik lees / begrijp dat in de Serre alle metalen delen onderling verbind met 4mm² vertinde draden aan een CAP binnen in de serre onder het bad in plastic opbouwdoos tegen de stenenmuur. Dit is dan 1 groep. Tevens de CAP met alle randaarde apparaten aan de geel/groen 2½mm² geïsoleerde draden.(bad motor)
VRAAG 1 En klaar. Klop dit, hoop ik?

Ik had het fout om de aardedraad wel even vanuit de keuken te verlengen, nieuwbouwhuis van 2013. Keukenkraan heeft geen aarde leiding meer, ook de radiators niet. Watertoevoer via kunststof pijpen.
Eerst volgende punt met aardingsdraad is een CAP in de badkamer achter een kastje in de muur. Maar er is geen kruipruimte. Om deze aardingsdraad te verlengen naar de serre moet ik ook nog door de slaapkamer. Om netjes alles weg te werken moet ik wel 10 meter zigzaggend door het huis.
Over een onbekend aantal jaren gaat het bad weg en wilde ik op deze natte zone de wasmachine / wasdroger plaatsen. Om dat ik nu al de watertoevoer via kunststof pijpen hier hebt en de waterafvoer op de huis afvoer is aangesloten.

VRAAG 2 Als later het bad weggehaald is en de wasmachine / wasdroger geplaatst is moet de aardedraad van de stopcontacten verbonden worden met CAP in de serre.??
Alvast bedankt voor het mee denken en de eventuele reacties.

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Er wordt, zoals gezegd, geen aparte aarddraad meer toegepast van cap naar naar meterkast. Het volstaat om het cap te verbinden met de randaarde van de centraaldoos in desbetreffende ruimte. Tevens dien je de randaarde van eventueel andere, in deze ruimte aanwezige groepen, met het cap te verbinden. Als het bad vervalt, vervalt ook de noodzaak van een cap. Dit geldt alleen voor badruimtes. Voor eventueel later te plaatsen wasmachine/droger volstaat dus gewoon randaarde.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu