Halogeen naar led, lamp doet raar

Jasper1978

  • #1
Hallo,
ik heb aan mn plafond een lamp met 4 spotjes, welke nu door 220v halogeen lampjes licht geeft. deze wil ik vervangen door 220v led lampjes. type G9.
met de halogeen lampjes erin werkte de lamp goed. soms knipperde deze wel een beetje. met de led lampjes werkt hij niet goed. als de dimmer uit staat brand de lamp alsnog.....
uit het plafond komen 3 kleuren. blauw, zwart en bruin. de lamp zat aan zwart en blauw aangesloten. op de dimmer unit zitten 3 aansluitingen. daar zit een bruine in het midden en 2 zwarten aan de zijkant.(is een dimmer voor 2 lampen). wat is nu de juiste aansluiting?????
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Aansluiting is goed, dimmer is fout.

Een dimmer heeft een minimae belasting nodig om te werken, vaak 20watt, ik denk dat de spots daar nu niet aan toe komen.

Hetzelfde geld voor het doven van de verlichting, een dimmer 'lekt' altijd een beetje, normaal niet genoeg om een gloeilampje te laten opgloeien, maar led heeft veel minder nodig, dus die gloeit wel op.
 

Ruudvee

  • #3
Oplossing is om 1 spotje halogeen te houden en de overige 3 LED.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
??? dat ziet er toch niet uit.
Je kunt ook op zoek gaan naar een led dimmer.
 

Ruudvee

  • #5
Dat ziet er prima uit, heb ik hier ook, je ziet geen verschil.
Maar je dure dimmer vervangen kan natuurlijk ook. :?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dim dan eens. weet 100% zeker dat je leds wit blijven en je halogeen roder word.
Als je nooit verschil ziet heb je geen dimmer nodig.
 

Blauwbloes

  • #7
Ingmar89 schreef:
??? dat ziet er toch niet uit.
Je kan dat ook oplossen door een verborgen lamp of vermogenweerstand of als je echt energiebewust bent een reactieve belasting. Zeker niet de meest elegante oplossing, maar van het kleurverschil en nieuwe dimmer ben je af. Igv een weerstand of lamp moet je er wel voor zorgen dat de warmte geen brandgevaar vormt.


Ingmar89 schreef:
Je kunt ook op zoek gaan naar een led dimmer.
Ik kan mij vergissen maar ik denk niet dat er specifieke dimmers bestaan voor LED verlichting. Er bestaan 230VAC dimmers met faseAANsnijding en faseAFsnijding, waarvan het laatste type zelden moeite heeft met dimbare LED lampen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu