Rabat delen isoleren, zie door de bomen het bos niet meer.

Peter Munk

  • #1
Goedemorgen klussers!

Ik wil graag van het zomer mijn schuur isoleren en daarna ook verwarmen. (denk aan zorgen dat het niet vriest) d.m.v. een kachel los staand van de c.v. (ideeën zijn welkom).
Maar mijn probleem begint bij de het isoleren van de schuur. De schuur is opgetrokken uit rabat delen en houtskeletbouw. (zie foto's)




De e.v.t. spouw kan niet ventileren (de rabat delen zitten rechtstreeks op de opstaande balken). Ik heb begrepen dat de lucht in de spouw naar buiten moet kunnen om e.v.t. vocht naar buiten te dringen.

Iemand enig idee hoe ik dit het beste kan doen?
Ik heb zelf gedacht aan damp doorlatende folie, isolatie materiaal (ben ik ook nog niet over uit) dampdichte folie en dan een dubbele laag gipsplaat. of iets in de trend van hout.(het is en blijft een schuur en gipsplaat ben je zo doorheen)

Ik hoor graag van jullie! Elke mening is welkom.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou het zo doen. OSB3 12 dik, dikker is beter/dichter, deze plaat is dampdichter dan die rabatdelen. Zodoende kan er meer lucht door naar buiten en wordt deze niet opgesloten. OSB3 nemen de standaard plaat laat net zoveel vocht door als de rabatdelen en dan sluit het vocht wel op. De dampremmer binnen is niet nodig.
Let op dit kan niet op tegen je dak.

Hoe dik wil je isoleren?
 

Peter Munk

  • #3
Ik kan de rabat delen helaas niet verwijderen het is deel van een "wijkplan" elke schuur in de wijk is opgetrokken uit deze rabatdelen en daar mogen wij niet van afwijken.
Ik wil zo dik mogelijk isoleren dat wil zeggen zo dik als de opstaande balken. volgens mij is dat iets van 10 cm. Ik vraag me alleen af of het überhaupt wel te isoleren valt aangezien de spouw een probleem vormt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die OSB3 komt aan de binnenkant in plaats van die gipsplaten. Je kan zonder dampremmer werken als je de temperatuur in die schuur niet te hoog laat worden.
OSB3 12 gr buiten -5 binnen tot +12
Gips 12 gr buiten -5 binnen tot +5
Laat je het bij deze buiten temperaturen binnen warmer worden ga je condens krijgen.
Getallen als je 100 mm isolatie van glaswol gebruikt. Plaats je een schuim dan wordt de situatie gunstiger.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Houten blokjes of latjes van 2 cm dik op de rabatdelen lijmen of nieten, daarop de isolatie van 80 mm dikke platen steenwol, dan dampwerende folie en als laatste osb plaat of underlayment.
Door het plaatsen van de blokjes/latjes ontstaat er een spouw en daarmee kan eventueel vocht weg door het hout en de kieren en noesten die er in zitten.
Het beste is steenwolplaat met cachering.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
En plaats boven en onder roostertjes in de rabatdelen (dus ook ventilatiegaten zagen) om een trek in de spouw te creëren.
 

Bernhard

  • #7
En plaats een fijn metalengaas onder en boven in de spouw. je hebt dan geen last van muizen en vliegen in de spouw. mvgr bernhard
 

Sil1001

  • #8
Heeft u de schuur nog geïsoleerd en zoja hoe?

Zot namelijk met hetzelfde probleem.

Groeten,

Sil
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu