Geiser - water wordt af en toe even koud

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Beste geiserexperts! Ik heb een probleem met mijn Nefit geiser F2500.

Als ik de temperatuur van het apparaat op z'n hoogst zet dan wordt het water af en toe koud, zo elke twee minuten. Dat duurt dan pakweg een halve minuut en dan wordt hij weer warm. Als ik iets minder water vraag, door de (thermostatische) kraan iets minder ver open te draaien, dan gebeurt dit nog vaker en duurt het ook langer voordat het weer warm wordt.

Zet ik het apparaat op een lagere temperatuur (op stand 4 bijvoorbeeld) dan heb ik het probleem niet of bijna niet. Ik wil alleen wel graag de maximum temperatuur die het ding kan leveren (niet dat dit veel uitmaakt voor het douchen, maar ik heb dan wel de mogelijkheid om continu heet water te krijgen, wat weer prettig is met schoonmaken e.d.).

Weet iemand wat hier aan de hand is en of ik wellicht iets zou moeten afstellen o.i.d.?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Een geiser en thermostaatkraan is geen goeie combinatie !!
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #3
Zekers...en dan het liefst ook nog een waterbesparende
douchekop....dan is het feest compleet :wink:
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #4
Bedankt voor jullie reacties, maar dat het aan de thermostatische kraan zou liggen lijkt me hoogst onwaarschijnlijk. Anders zou je alleen maar een thermostatische kraan kunnen gebruiken i.c.m. een boiler.

Bij mijn keukenkraan heb ik trouwens hetzelfde probleem dus het kan daar sowieso niet aan liggen. Waarom denken jullie eigenlijk dat het daaraan ligt?

Ik heb nog eens nagedacht en ik denk dat het probleem te maken heeft met het leveren van een kleine hoeveelheid warm water. De vlam heeft een minimum hoeveelheid gas nodig omdat hij anders uitgaat. Als bij een kleine doorstroom zelfs deze laagst mogelijke vlam al te heet wordt schakelt hij de gastoevoer uit om te beschermen tegen oververhitting en wordt het water koud.

Wat ik dus graag zou willen weten is of hier iets aan te doen is...
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #5
Hoogsteonwaarschijnlijk = hoogstwaarschijnlijk :mrgreen: soms hebben die monteurtje wel gelijk hoor :x


jouw geisertje heeft een minimum tapdrempel nodig van 2,5 a 3 L/m . wat denk je dat een thermostaatkraan doet als gewenste temperatuur bereikt is ???

Enige wat je kan doen is thermostaatkraan vervangen door normale douchekraan , dan meng je koud water bij om juiste temperatuur te bereiken, thermostaatkraan knijpt warmwater toevoer.
ook helpt het om geiser temperatuur zolaag mogelijk in te stellen , dan knijpt de thermostaatkraan minder af en blijft stroming boven de minimum tapdrempel(hopelijk). het is geen pretje om in je blootje onder een koude kraan te staan :mrgreen:
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Het is niet voor niets dat er meestal een opmerking over deze problematiek staat in de installatiehandleiding van de meeste geisers. Oftewel niet geschikt voor een thermostaatkraan.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #7
Oké, een thermostaatkraan helpt waarschijnlijk niet, maar in mijn geval wil ik dus gewooon een kleine straal hebben en dat lukt ook niet met een gewone kraan.

Het is natuurlijk wel zo dat alle mensen met een geiser, combiketel en soortgelijke apparaten dit probleem hebben.

Maar gebruiken die dan gewoon nooit weinig warm water?
Of heb ik gewoon een verkeerd apparaat gekocht met een te hoge tapdrempel? Zijn er betere geisers die dit probleem niet hebben? Of is er toch een andere oplossing te verzinnen? (Ergens een boiler tussen plaatsen bijvoorbeeld?)
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #8
Een geiser heeft altijd een minimum tapdrempel, de meeste
ketels tegenwoordig ook.
Maar waarom ga je dan het toestel gebruiken waarvoor hij niet
geschikt is??? ik zie de logica niet...

Je loopt nu tegen het volgende aan:
je opent de kraan net boven de tapdrempel, zodra deze heet
word, doe je er koud bij, hierdoor krijg je tegendruk in je
ww leiding, daardoor kom je net onder je tapdrempel, dus
geiser weer uit, koud weer dichter, geiser weer aan enz....
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Als je gen tapdrempel wilt hebben is er maar een oplossing en dat is de geiser vervangen door een voorraadtoestel. Bijvoorbeeld een boiler of een combiketel met een voorraadvat erin.

Ik zie het probleem overigens niet zo, er is maar weinig gebruik te bedenken waarbij de tapdrempel echt een probleem geeft. Zeker als je de geiser wat minder heet zet.

De situaties waarbij er wel wat meer warmwater ongebruikt wegstroomt, moet je op de koop toenemen. De te behalen besparing is zo klein dat je geen enkele inbvestering terug zult verdienen.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #10
Oke bedankt voor de reacties, ik zal even wat meer achtergrond geven:

Ik had eerst een elektrische boiler, maar heb deze vervangen door een geiser (was nog een heel gedoe met installeren van rookgaskanaal e.d.).

Bij de aanschaf van deze geiser heb ik nog gekeken of er apparaten bestaan die een voorraadvat hebben om niet op water te hoeven wachten maar die blijken volgens mij niet te bestaan. Alleen combiketels hebben dat naar ik meen maar ik heb blokverwarming dus ik heb geen CV verwarming nodig.

Ik vond dit apparaat al best prijzig dus heb deze maar gekozen, niet wetende dat ik tegen het probleem van de tapdrempel aan zou lopen. De monteur heeft hier ook nooit op gewezen.

Het probleem doet zich inderdaad niet vaak voor als ik hem op een lagere temperatuur zet, maar zoals ik al zei is het soms handig om water van 60 graden te kunnen gebruiken. Voor de schoonmaak, maar ook met het oog op legionella.

En heet water kan dus blijkbaar niet onafgebroken als ik de douche zacht zet. En bij een van de wastafelkranen kan het helemaal niet want daar is de druk niet hoog genoeg. Er is bij die kraan dus ook bij volledig opendraaien te weinig doorstroom. En de douche heeft er (in mindere mate als ik de temperatuur laag genoeg zet) ook last van.

Tot zover niet echt onoverkomelijk. Echter, deze geiser is net nieuw en ik kan hem nog best omruilen denk ik. Misschien heb ik niet goed gekeken, maar zijn er geisers met een voorraadvat?? Of misschien met drukverhoger (hydrofoor)?
Of is het een idee om een kleine boiler op de warmwaterleiding aan te sluiten? Dan kan deze dienen als een soort buffer voor het hete water? Als bijkomend voordeel heb ik dan altijd direct warm water. Deze hoeft niet eens in het stopcontact dan denk ik? Is dit een idee??

Of moet ik misschien gewoon een combiketel aanschaffen met voorraadvat zonder dat ik het CV-gedeelte gebruik (deze zijn niet eens veel duurder)?

En zijn er soms ook boilers met ingebouwde drukverhogers? Dat lost dan ook nog het lage drukprobleem met die ene wastafelkraan op.

Sorry, beetje veel vragen, maar zou het zeer op prijs stellen als iemand met veel kennis kan helpen!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
2,5 liter tapdrempel is niet zo heel veel. Gewoon de geiser iets kouder zetten. Over legionella hoef je je geen zorgen te maken, daarvoor is de waterinhoud te gering. Daarnaast koelt de geiser in zijn geheel af.

Wat betreft de temperatuur van het water voor schoonmaken, 60 graden is zo heet dat je daar niet in kunt met je handen. Tenslotte kun je nog eens laten bekijken waarom die ene wastafelkraan onvoldoende water doorlaat, wellicht een verkalkte perlator o.i.d.

Omruilen zal echt niet gaan vrees ik, daar komt bij dat je de installatiekosten kwijt bent en nog een keer moet maken voor een ander toestel.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #12
In de handleiding lees ik nog iets over een afstelmoer t.b.v. de gasdruk: op pagina 26: minimale gasdebietregeling

Ik weet zeker dat de monteur hier nog niet aangezeten heeft want dat heb ik gevraagd. Kan ik hier dus nog iets mee inregelen zodat hij nog wat zachter kan branden? Bijvoorbeeld zo ver dichtdraaien totdat de vlam uitgaat?

En dan ben ik toch nieuwsgierig: bestaan er geisers met voorraadvat erin?

En nog een ding: ik zag plintboilers van 10 liter te koop staan, hier bijvoorbeeld. Dit lijkt me wel wat om aan te sluiten op de leiding zodat ik ook sneller warm water heb. Het hoeft dan niet eens in het stopcontact meen ik... is dat een goed idee?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #13
Een geisoleerde vat koelt uiteindelijk altijd af,
kijk anders eens naar een hotfill boiler, die verbruiken
niet zo veel en zouden wel eens aan jouw wensen kunnen voldoen
word tegenwoordig ook in stacaravans gebruikt icm een geiser
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Als ik me niet vergis, is dit een douche geiser.
Dus daar zou gewoon een thermostaat kraan op moeten kunnen.

Zelf heb ik op de camping een gewone keukengeiser, en daar zit ook een thermostaat kraan op aangesloten.
En dat werkt goed.
Nooit geen last dat de geiser uitslaat, of geen warm water heb.
Wel is de straal minder hard, als thuis bij de combi ketel, maar dat maakt mij niet zo veel uit.

Dus denk dat het probleem hier ergens anders zit, of de geiser is niet goed afgesteld.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #15
@DexterXL: Ik zal informeren of ik een kleine hotfill boiler ergens tussen kan krijgen. Dat lijkt me mooi want dan krijgt die ene kraan die te weinig druk heeft toch warm water. Krijg ik dan trouwens geen drukverlies, want ik wil niet nog minder druk op de leiding hebben. Of maakt dat geen verschil?
En moet ik dan trouwens wel bang worden voor legionella?
Snapt iemand trouwens wat bij hotfill boilers bedoeld wordt met "Geen energieverspilling door opgewarmd water dat in de leiding achterblijft en weer afkoelt." Het water vóór en na de boiler is toch gewoon heet als de kraan open geweest is en koelt dan gewoon af???

@Peter: Niet goed afgesteld zou inderdaad kunnen als dit de "minimale gasdebietregeling" zoals ik net schreef zou kunnen zijn. In de handleiding lees ik bijvoorbeeld:
"De minimale gasdrukinstelling (laaglast) is alleen nodig als de brander vaak uitgaat wanneer het waterdebiet verminderd wordt."
 

Monteur Bert

  • #16
Een hotfillboiler is geen oplossing. Deze is voor korststondig gebruik zoals in de keuken.
Is ook een extra weerstand gezien zijn doorlaat.
Die kan qua vermogen het verbruik tijdens douchen niet bijhouden dus na 1 min. heb je een herhaling van het probleem!

Er moet toch een correcte instelling via de leverancier bij die geiser mogelijk zijn? Succes, Bert.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #17
Nou ik dacht wel als hij als buffer werkt: dus het water in de boiler is zo'n 80 graden, dan ga je douchen en dan komt er eerst koud water bij vanuit de geiser. De boiler zal dan wat afkoelen maar nog wel boven de 40 graden blijven (het duurt iets van 10 seconden voor de geiser heet water levert). Vervolgens komt er dus heet water van 60 graden bij en warmt de boiler hiermee weer snel op. Als de geiser vervolgens afslaat wegens te weinig waterverbruik dan bevat de boiler nog water van 60 graden en dit vermengt zich dan weer met het koude water. De thermostatische kraan zal de temperatuurverschillen dan opvangen. Hierbij natuurlijk aangenomen dat het aanvoerwater zich goed mengt met het aanwezige water in de boiler. Is dit zo? Of kan dit uberhaupt niet?

En weet iemand al iets over de gasdrukinstelling van de geiser?
Ik heb het ding zelf aangeschaft en laten installeren. De installateur doet normaal geen geisers, alleen fornuizen, dus dit wist hij niet denk ik. Eventueel zou ik tot een onderhoudsbeurt kunnen wachten, maar als ik het zelf kan instellen lijkt dit me handig.
 

Tumkie

  • #18
Helpmnkoelkastisstuk schreef:
En weet iemand al iets over de gasdrukinstelling van de geiser?
.
Zonder kennis en juiste meetinstrumenten blijf je er beter van af ...
 

Monteur Bert

  • #19
Ja, dat is juist maar 10 liter is niet veel.
En je thermostaatkraan heeft tijd nodig om te regelen. Dat zul je altijd als onplezierig ervaren vrees ik.
Bovendien is het hier een lapmiddel. En zo'n boiler is nog 2 Kw meen ik.

Je moet zelf niet gaan sleutelen. Laat de leverancier het maar oplossen.
Of neem i.p.v. die 2 Kw boiler een ruimere douchekop.
Succes, Bert.

Die boiler vraagt weer een overdrukventiel en afvoer enz...
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #20
Deze heeft volgens mij geen afvoer nodig: https://dekokendwatersite.nl/modesto-q10-slide-in-boiler/
Overdrukventiel weet ik niet?


Er is een speciale hotfill uitvoering van 400 Watt. Wat is eigenlijk het speciale aan een hotfill boiler t.o.v. een normale (behalve het lagere vermogen)?

Kan ik er geen tijdklok opzetten trouwens dat hij alleen vlak voor het douchen 's nachts gaat opwarmen? De rest van de dag werkt hij dan slechts als hofill buffer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu