Meerdere vragen over badkamermuur

Lex1986

  • #1
Beste forumleden,

Aangezien ik terug kom naar de startpagina als ik op 'Nieuw onderwerp' klik in de categorie muren, zet ik mijn vraag maar hier neer.

Ik ben bezig met het zetten van mijn badkamermuur. Deze wordt gezet op een betonlatei aangezien die verdiepingsvloer van hout is. Ik heb hier al meerdere dingen lezen over het werken met Ytong. Dit gebruik ik ook voor het zetten van mijn muur.

De badkamer is ongeveer 170cm x 310cm met een hoogte van 250cm. Een van de korte muren is een buitenmuur. De andere korte muur bevat een deur waarbij de muur aan de ene kant van de deur ongeveer 20cm is en de andere kant ongeveer 78cm.

Nu wil ik de hoek bij de 20cm kant vertanden en aan de 78cm kant vrij laten. Volgens het forum en meerdere bronnen moet dat wanneer de muur langer dan 75cm is om scheurvorming te voorkomen.

Alle delen worden met muurankers en glij-ankers in het plafond vastgezet. Ook in de kozijn zitten verankeringen.

1) Zal de muur stevig genoeg zijn als ik die hoek niet vertand? Ik kan mij voorstellen dat dit een stuk minder sterk is. Of mag ik dit toch vertanden?
2) Als ik een cm tussen de muren vrijhoud en daar straks PUR tussen doe, hoe ga ik dat dan afwerken met stuken? Daar blijf je toch altijd een gleuf zien dan?
3) Hoeveel ruimte moet ik laten tussen het houten deurkozijn en de muur? Moet ik dat ook opvullen met PUR?


Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Bedankt




Verplaatst naar rubriek muren en probleem gemeld - mod
 

Loupland

  • #2
Hoi!

Het is een beetje lastig te begrijpen wat je precies bedoeld.

Bedoel je dat je de ytong blokken niet gaat vertanden aan de lange zijde? Want ikzelf zou dat persoonlijk wel gewoon doen. Ik denk niet dat je een dilatatie hoeft te maken voor zo'n klein stukje. Ik denk ook dat ALS er scheuren ontstaan, wat ik niet zou verwachten.. Dat je die gewoon dicht kan smeren met een reparatiegips. Maar die Ytong blokken scheuren echt niet zo heel gemakkelijk. De muur dient uiteindelijk gewoon als afscheiding en niet als draagmuur of een muur waar veel druk op komt te staan.

En wat bedoel je precies met de PUR schuim. Je moet PUR schuim niet gebruiken als constructiemateriaal, maar eerder als een vloeibaar isolatiemateriaal. PUR is wel fijn spul om te gebruiken, maar je kan er ook echt een rotzooi mee maken.

En als je de muur vast zet met ankers.. Waarom zou je dan uberhaupt PUR gebruiken? Je kan het toch gewoon dichtsmeren met voegfiller?
 

Lex1986

  • #3
Beste Loupland,

Bedankt voor uw reactie.

Het gaat inderdaad om het vertanden aan de lange zijde. Op internet en in het tipboek lees ik dat dat nodig is als een van de zijdes langer is dan 75cm. Dat is bij mij dus het geval.

Het is inderdaad geen dragende muur maar hij staat wel op een houten vloer. Daarom wil ik ook glijankers aan het plafond gebruiken.

Ik wil PUR gebruiken tussen de bovenste bovenste laag stenen en de houten plafondbalk. Zo kan dit toch nog enigszins veren. Ook wil ik met PUR de ruimte dilatatie vullen tussen de twee muren die ik dus niet wil vertanden.

Wat u zegt over de muurankers, dat klopt mits je de muur vertand. Als ik dat niet doe dan staat er een muur van 310cm die maar aan 1 kant vastzit met muurankers en aan het plafond met glijankers. Het andere einde van de muur zou dan met die dilatatie voeg los staan van de omgeving. Het is nogal lastig uit te leggen maar ik hoop dat u het begrijpt.

Is die dilatatievoeg te stuken? Volgens het tipboek wel maar in mijn ogen gaat het stucwerk dan scheuren.

Mvg,
Lex van Rijswijk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu