Koudeval

Dzijlstra

  • #1
Wij hebben exact hetzelfde probleem als in het topic: Oplossing koudeval lichtstraat.

Vier maanden geleden een uitbouw laten plaatsen, ook met een lichtstraat van 4x1. Vrijstaand van de rand van de woning. Ook hier de welbekende tocht in de nek op de bank. Aannemer heeft een (door hem ingehuurde)derde er naar laten kijken, maar dat was volgens mij wij van WC-eend adviseren WC-eend want deze expert was 3 min binnen en heeft amper wat gedaan. Zijn conclusie was dat de vloerverwarming niet dicht genoeg tegen de pui aan lag waardoor de kou van de ramen niet gecompenseerd werd. Klein detail, de situatie was exact hetzelfde als van voor de uitbouw en toen hadden we geen tocht. Maar het gekke is: Aan de lichtstraat niet kan liggen volgens hem. De Expert heeft hier ook niet eens naar gekeken tijdens zijn bezoek.

Wij zitten ook met de handen in het haar! Zou een thermoscan aan te raden zijn?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb in een eerdere reactie al precies voorspeld waardoor dit komt: de (relatief) slechte isolatiewaarde van het glas én kozijn. Oplossing is dus beter glas plaatsen of bijverwarmen. Of dit bekende nadeel gewoon accepteren.

Als het zit in een constructiefout/koudebrug of luchtlekkage is het natuurlijk een ander verhaal.
 

Newkid

  • #3
Toen ik dit topic hier op dit forum opende, had ik niet verwacht dat er zoveel mensen kampen met hetzelfde probleem.

Een jurist heeft ons echter geadviseerd dat er voldoende gronden zijn om succesvol verhaal uit te oefenen op de aannemer. Deze is namelijk in gebreke gebleven in zijn informatieplicht om een onwetende consument niet te wijzen op de consequenties van zo'n lichtstraat zodat wij in overleg met hem hiertoe aanvullende voorzieningen hadden kunnen treffen dan wel andere keuzes hadden kunnen maken. Uit dit topic blijkt ook wel duidelijk dat het op z'n minst bekend hoort te zijn bij een professionele partij dat dit probleem zich zou kunnen gaan voordoen. Weet niet of hier jurisprudentie over is maar dat lijkt me toch wel!
Helaas liggen er voor ons geen mogelijkheden meer verhaal te halen bij de aannemer omdat deze inmiddels failliet is, maar ik zou anderen adviseren dit wel te doen. Zeker als je een rechtsbijstandverzekering hebt maak je goede kans!
De beste oplossing voor ons is in de wintermaanden een stuk transparant plexiglas in de straat te plaatsen die de koudeval enigszins vermindert. Andere aangedragen oplossingen zijn doorgaans veel te kostbaar waarbij het probleem maar deels wordt opgelost.
 

Dzijlstra

  • #4
@IJkenhout het betreft hier een 3 jaar oude nieuwbouwwoning voorzien van hr++ glas. Daarnaast hadden we de drie jaar voor de verbouwing het probleem niet.

@mars1972 geef nog niet op, misschien rolt er bij ons iets uit!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
@Mars1972 Jouw lichtstraat is tegen de buitengevel geplaatst. Wat voor maatregelen zijn er genomen in de spouw. Geen.
In een spouw is een zwakke luchtstroom van buiten lucht. Dat deel muur in de lichtstaat dus ex buiten muur is binnen geworden en dat deel wordt door die lucht in de spouw afgekoeld.
 

Newkid

  • #6
@wgb
Onze lichtstraat is vrijstaand overigens.

@Dzijlstra
Bij ons betreft het ook een nieuwbouwwoning en hadden ook geen problemen voor de verbouwing. Gezien de stappen die wij inmiddels hebben ondernomen, vrees ik met grote vrezen dat we toch zullen moeten leren leven met dit ongemak.
 

Leotoy

  • #7
@wgb, klopt wat je zegt van buitenmuur, is nu binnenmuur. Er is opnieuw isolatie onder het lood aangebracht, dus zou toch wel iets tegen moeten houden, maar nee hoor.
Zoals eerder vermeld, we blijven er over praten, maar oplossingen worden niet genoemd, wel de evt. oorzaken. Daar schieten de meeste mensen niets mee op, gezien hun verhaal. Mocht er een oplossing zijn, kunnen veel mensen misschien geholpen zijn.
HR++ glas moet toch ook voldoende zijn, iedereen heeft dit glas in dit forum.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
HR++ glas isoleert gewoon slecht. Zelfs tripleglas isoleert matig in vergelijking tot een dichte gevel.

Waarom zeg ik dat?
U-waarde HR++: maximaal 1.2W/m2K -> R-waarde = 0.83
Dat staat gelijk aan 3cm glaswol.

Daarnaast vormen de meeste kozijnen ook een koudebrug.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9

Onlangs hebben we een dergelijke klacht, in een verzorgingshuis met veel glas, tot volle tevredenheid opgelost met infrarood verwarmingspanelen.
 

Leotoy

  • #10
Het is inderdaad een goed idee en oplossing. Voor in huis blijft het twijfelachtig, gezien de stroomtoevoer, die dan over de muur loopt. Maar het is iets om over na te denken.

Bedankt voor een evt oplossing
 

Dzijlstra

  • #11
IJkenhout schreef:
HR++ glas isoleert gewoon slecht. Zelfs tripleglas isoleert matig in vergelijking tot een dichte gevel.

Waarom zeg ik dat?
U-waarde HR++: maximaal 1.2W/m2K -> R-waarde = 0.83
Dat staat gelijk aan 3cm glaswol.

Daarnaast vormen de meeste kozijnen ook een koudebrug.
EN omdat er 13m2 in de woning is bijgekomen zijn de kozijnen in een keer waardeloos geworden?
De aannemer geeft mijn vloerverwarming de schuld.
 

Dzijlstra

  • #12
@Degooyer
Ik heb in de plafond van de uitbouw geen stroomvoorziening. Echter wel bedrading voor de spots etc zou ik daar wat mee kunnen om de bedrading weg te krijgen??
En voor alle duidelijkheid: dan ga ik de luchtstroom opwarmen, dan heb ik toch nog steeds 'wind' in mijn nek?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
@Dzijlstra. In dit praktijkgeval hebben we 2 panelen van 400 Watt gemonteerd. Deze worden geregeld door een draadloze thermostaat.
Voor een dergelijke oplossing heb je dus geen "krachtstroom" o.i.d. nodig. Elektriciteit is in de regel wel (mooi weggewerkt) redelijk makkelijk ergens naar toe te brengen.
Ik zie de bezwaren zoals eerder al geuit m.b.t. geen beschikbare mogelijkheid voor een voeding dus niet zo zitten.
En de prijs van het gebruik....comfort kost geld.
Met de veelheid aan zelf opgewekte elektriciteit is de toepassing van infrarood verwarmingspanelen behoorlijk in opkomst.
M.i. een leuke uitdaging om hier verder iets voor te bedenken: i.p.v. elektriciteit kun je natuurlijk ook op andere manieren stalingswarmte creeeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
15
8
67
13
6
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu