Droogbouw vloerverwarming etagevloer

Pushback

  • #1
Beste vakmannen,

Volgende maand wordt ons nieuwe huis opgeleverd en hier gaan we veel aan doen.

Een van de dingen is op de 1e en 2e etage vloerverwarming realiseren. Nu zijn we veel online aan het inlezen mbt vloerverwarming en heb ik ook op dit forum al heel wat gelezen maar blijven er toch een paar onduidelijkheden zweven.

De eerste etage bestaat uit drie slaapkamers een overloop en een badkamer. Volgens de meneer van de bouwtechnische keuring is de constructie (helaas) niet sterk genoeg om de houten vloer te verwijderen om vervolgens te vervangen voor zwaluwstaartplaten en hier op een nat systeem. Alleen de badkamer kan wel, maar niet de volledige etage.

Wat ik nu dus had bedacht is het volgende. De slaapkamers en overloop droogbouw en de badkamer nat. Kan dit op 1 systeem? (lijkt mij wel)

We willen graag in de kamers en de overloop een PVC vloer verlijmen op de vloer. Is dit mogelijk op alle soorten droogbouwsystemen?

Het ene droogbouw systeem maakt gebruik van metalen onderdelen die warmte geleiden, en de andere heeft een egaliseer middel om alle leidingen op te vullen. Welk systeem is beter voor de warmte geleiding?

Er is nogal een grote keuze in verdelers en pompen. We hebben denk ik 7 groepen nodig (2x2 voor de 2 grote slaapkamers, 1 voor de kleine, 1 voor de overloop en 1 voor de badkamer). Het liefst wil ik de temperatuur per kamer apart regelen. Wat voor een spullen heb ik nodig voor zo'n opzet?

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is wat we willen :)

Ik ben benieuwd naar jullie inzichten!

gr. PB
 

Bernhard

  • #2
Een vloerverwarming met een droogbouw systeem is snel warm. De temperatuur van de vloer is door de snelle opwarming goed regelbaar. Of een PVC afwerkvloer bestand is tegen het voortdurend uitzetten en krimpen van de vloer zal door de fabrikant bevestigd moeten worden. mvgr bernhard
 

Pushback

  • #3
Ok duidelijk!

kan ik een deel van een VVW systeem natbouw leggen (badkamer) en een deel droog (rest van de etagevloer)?

Wat voor een droogbouw systeem is beter? Een systeem die metalen geleiders heeft in de platen, of een systeem die gebruik maakt van een egaliseer middel om de platen en leidingen op te vullen?

gr. PB
 

Bernhard

  • #4
Ik zou ook in de badkamer ook een droogbouw systeem aanbrengen.
De capaciteit van een vloerverwarming wordt bepaald door:
watts= m2x11,6x(28grd-20grd), badkamer bv 4m2x11,6x8grd=370w/h.
Met het plaatsen van een hele grote badkamerradiator kan extra capaciteit verkregen worden. Deze radiator kan dan in serie met de vloerslangen worden aangesloten. In de kamers kan bij een te kleine capaciteit nog slangen in de wand of het plafond worden gemonteerd.
Bij een systeem met metalen geleiders is er nog ruimte voor het uitzetten/langer worden van de slang. De platen waar de slangen in gelegd worden moeten op een vlakke vloer aangebracht worden. Bij een niet vlakke vloer kunnen de platen breken. mvgr bernhard
 

Pushback

  • #5
Hey Bernhard

bedankt voor je snelle antwoord.

Hoe kom je in je berekening precies aan 28gr - 20gr?

Verder heb ik nog een algemene vraag. Op de beneden verdieping wordt ook vloerverwarming geplaatst op een schuimbeton vloer van ong 35-40cm dik. De totale oppervlakte is ongeveer 80m2. Om nu van een plafondhoogte van ongeveer 2,5m uit te gaan kom ik op 200m3 aan inhoud dat verwarmd moet worden. Er wordt op verschillende sites gesteld dat er voor een woonkamer ruwweg 75W/m3 aan vermogen nodig is. 200*75=15kW. Hier kan ik met vloerverwarming alleen toch nooit aan komen?

gr. PB
 

Bernhard

  • #6
Die 28grd, aan de bovenzijde van de vloer dus waar je op loopt, is de maximale vloertemperatuur en die ontstaat bij een buitentemp van -10grd. Die 20grd is de ruimtetemp. Het verschil tussen die 2 temperaturen is 8grd. Die max vloertemp van 28grd is bepaald door onderzoek. Indien de vloer warmer wordt zal de uitzetting en krimpen van de vloer toenemen. Bij een hogere vloertemp. zal de watertemp ook hoger worden. Een hogere watertemp. zal een hoger gasverbruik geven.
De capaciteit van een VVW wordt dus bepaald door de m2 vloeroppervlak, het temperatuur verschil van 8grd en het warmteafgifte getal 11,6w/m2/grd.
Het warmteverlies van een ruimte ontstaat bij de muren, ramen, vloer en dak of plafond. De inhoud is niet belangrijk. Met een warmteverlies berekening kan dan van elke constructie de benodigde watts bepaald worden.
Als de capaciteit van de vloer te klein is kan je de volgende aanpassingen doen tw:
- de ruimte beter isoleren
- capaciteit vergroten door met wand en of plafondverwarming
- kleinere ramen, dat is zeer drastisch, dat wordt alleen in de ontwerp fase gedaan.
in een warmteverlies berekening wordt rekening gehouden met:
- het warmteverlies door de muren, ramen etc.
- de ligging van het gebouw, op een dijk met verhoogde windaanval of in een duinpan
- een nachtverlaging, dan is er een extra toeslag voor het opwarmen
- het ventilatie verlies door kieren en van het mechanische ventilatie systeem.
Met een berekening weet je welke maatregelen je moet nemen voor een optimaal resultaat en een zuinige en goed regelbare installatie. mvgr bernhard
 

Pushback

  • #7
Ok heel duidelijk!!!

bedankt voor je hulp!
 

Michiel43

  • #8
Beste Pushback,

Ik zit met hetzelfde vraagstuk en ben heel benieuwd wat je uiteindelijk hebt geplaatst boven en beneden? En wat zijn je ervaringen inmiddels na een aantal jaren gebruik?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu